Diari digital d'Andorra Bondia

La creació del CAUT tanca el cicle dels organismes en la lluita antidopatge


Escrit per: 
Redacció

En els darrers anys Andorra s’ha posat al dia en matèria antidopatge. El seguit d’organismes que s’han creat i la signatura dels convenis internacionals a què s’ha arribat fa que el país segueixi totes les mesures en aquest aspecte. La darrera fase per equiparar-se a la resta de països ha estat la creació del Comitè per a l’Autorització per a Ús amb Finalitats Terapèutiques (CAUT).

 

Tots els esportistes que es mediquen per seguir algun tractament per malaltia crònica o passatgera han de notificar a l’organisme aquesta circums­tància, perquè en els controls antidopatge es tingui en compte aquest fet. En la resta de països que estan encabits dins l’Agència Mundial Antidopatge (AMA) hi és present i ara Andorra crea el CAUT sota aquest concepte. Està compost per un pneumòleg, un especialista en medicina esportiva i un internista.

Aquesta era una exigència que la Unesco imposava al Principat perquè no es pogués incórrer en trampes. “Aquesta comissió és l’encarregada de validar les receptes”, exposa el secretari d’Estat d’Esports, Manel Blasi, que ressalta que l’òrgan és necessari “després dels abusos que s’han produït els últims anys”. Com el fet del nombre exagerat d’esportistes que es presentaven com a asmàtics, utilitzant medicaments prohibits en condicions normals que permeten guanyar en capacitat pulmonar.

Després de la creació temps enrere de la Comissió Estatal Antidopatge i la ratificació del Consell General del Conveni internacional contra el dopatge en l’esport, Blasi ressalta que amb la creació del CAUT “Andorra està al dia matèria antidopatge, estem complint el que diuen la Unesco i el Consell d’Europa”.

Però al Principat, com en molts altres països, com és el cas d’Espanya i França, no se segueix en la totalitat el que recomana l’AMA, que exigeix que els esportistes que estiguin supeditats a passar per controls per extracció de sang estiguin localitzables les 24 hores del dia els 365 dies de l’any. Un fet que un seguit d’estats no compleixen perquè contradiu el que diuen les constitucions nacionals, així que s’haurien de canviar les lleis respecte als nivells de llibertat personal. Aquest és el cas d’Andorra, ja que la Carta Magna no ho permet. Tampoc es compleix el cas del tipus de control perquè al Principat només és d’orina i no via extracció sanguínia.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte