La defensa es deixa la finestra oberta

V. D.
Partit bonic per a l’espectador i partit desagradable, en cas de derrota més, per a l’entrenador. La defensa del Bàsquet Club MoraBanc Andorra es va deixar la finestra oberta i el Movistar Estudiantes ho va aprofitar per anotar, en molts moments, amb certa facilitat. Els de Josep Maria Berrocal, que tampoc van estar gens fins defensivament, es van imposar per 91 a 90 als d’Ibon Navarro, que van tenir pilota per guanyar el partit, però van voler solucionar-ho des de la línia de 6,75 en un jugador, John Shurna, que portava 1 de 7 al matí d’ahir. Amb un llançament de dos punts també podien haver guanyat i amb 10 segons per al final i amb possessió hi havia temps per fer-ho. El BC MoraBanc afronta les Finestres FIBA i també la Copa del Rei, que no jugarà trencant la ratxa de quatre victòries consecutives a la competició domèstica i quedant-se a un triomf dels llocs de play-off pel títol. Es va jugar alegre en atac, però la relaxació defensiva els va passar massa factura i els Darío Brizuela –que no va tenir el seu millor partit–, els Alessandro Gentile –molt irregular– i els Gian Clavell –un home de ratxes– ben secundats per un actor secundari com Víctor Arteaga (12 punts, 7 rebots i 22 de valoració) van provocar la desena derrota del curs a l’ACB.
El tècnic basc del BC MoraBanc, Ibon Navarro, va apostar pel pivot jamaicà Jerome Jordan al cinc inicial. L’ex-Cafés Candelas Breogán no encaixa i està força lent de moviments. El pivot de Cuenca, format al Reial Madrid, Víctor Arteaga, molt més intens que el jamaicà, el va deixar més d’una vegada en evidència. A més a més, el pivot senegalès Moussa Diagne quan va substituir Jerome Jordan va entrar a pista massa revolucionat i es va carregar ben ràpid de faltes. La intensitat sense control perjudica massa Diagne. La igualtat va ser màxima i l’intercanvi de cistelles una constant, fins al 28 a 24 del primer acte amb 7 punts de Dylan Ennis.
Al segon quart, els d’Ibon Navarro van clavar un parcial de 0 a 9 per deixar el 28 a 33. El Movistar Estudiantes va despertar i va respondre amb un parcial de 7 a 0 pel 35 a 33. El joc dels dos equips a nivell ofensiu era més que alegre. Les defenses ni existien. Un bon exemple van ser els tres triples fallats consecutius de John Shurna. El millor dels andorrans estava sent l’ala nord-americà David Walker. Al descans, 45 a 44 i amb la sensació que l’intercanvi excessiu de cops només beneficiava l’espectador.
A la represa, inici calcat al del segon quart, però amb protagonisme per al Movistar Estudiantes. Els de Josep Maria Berrocal van fer un parcial de 7 a 0 per deixar el 52 a 44, però com el partit estava convertit en una muntanya russa, el BC MoraBanc va clavar un parcial de 0 a 10 amb els punts i les assistències de David Walker i deixar el 52 a 54. No hi havia un dominador clar i al final del tercer quart, triomf parcial andorrà per un 65 a 68, amb cinc punts seguits de Reggie Upshaw Jr.
Una desconnexió d’alguns dels equips es pronosticava cara i així va ser. Els d’Ibon Navarro, a 5’57” del final del partit, dominaven per 73 a 81. El tècnic català del Movistar Estudiantes, Josep Maria Berrocal, va demanar temps mort i els seus jugadors van sortir a la pista més agressius i la resposta va ser contundent contra un equip andorrà massa indolent en defensa. El parcial va ser de 14 a 0 per al 87 a 81, a tres minuts per acabar. Ibon Navarro ho va voler aturar amb un temps mort i l’intercanvi de cistelles va tornar amb un triple de John Shurna –el primer i l’últim– i un de Vitali. A 1’37”, Víctor Arteaga va anotar amb una esmaixada després d’una assistència de Darío Brizuela (91 a 87). A 1’10”, Vitali va encertar amb un triple, però després va fallar un a 35”, també va fallar un Brizuela a 10” i el definitiu error, també des del triple, va ser de Shurna i el corresponent palmeig d’Stevic va ser obstaculitzat per Víctor Arteaga. Festival ofensiu, defensa amb la finestra oberta de bat a bat.

Ibon Navarro: “Potser ens havia de passar aquesta derrota per carregar piles en l’aturada”

Crític amb la derrota. No podia ser d’una altra manera. 91 punts encaixats i pilota per guanyar el partit. El tècnic basc del BC MoraBanc, Ibon Navarro, va analitzar d’aquesta manera el partit. “Des de bon inici ja hem equivocat la línia de partit que volíem i no hem estat intel·ligents. L’intercanvi de cistelles, contra un rival com Movistar Estudiantes, no ens beneficiava gens. A més, en l’última jugada del partit un jugador nostre tira sol i falla. Ell té tot el dret del món a fallar perquè és el que més s’entrena. Per tot el que treballa no ho mereixia”, va assegurar Ibon Navarro, que espera que aquesta derrota serveixi en aquestes tres setmanes d’aturada. “Potser ens havia de passar això per carregar piles. Aprendre i aixecar-se. Pot haver estat un problema de concentració, manca de duresa, manca de xispa...”, va sentenciar.