Diari digital d'Andorra Bondia

La FAB rep el suport de la federació francesa per desenvolupar projectes


Escrit per: 
Redacció

Visita molt destacada la que va rebre avui Andorra. El president de la FIBA, Yvan Mainini, va fer una jornada de treball amb representants de la Federació Andorrana de Bàsquet i la seva homòloga francesa (FFBB) per començar a definir tots els projectes que es poden portar a terme conjuntament perquè aquest esport creixi al país, per guanyar en practicants i per formar tècnics i àrbitres.

 

Per primer cop en la història, el màxim responsable del bàsquet mundial va visitar el Principat. La relació de Mainini amb la FAB ve de fa temps, de quan era el president de l’ens francès, càrrec que va ocupar durant divuit anys. I va ser més com a aquesta posició que ocupava que va participar en la jornada de treball que va fer amb els representants de l’ens andorrà. En la trobada també hi va ser presents Jaques Astrou, president de la Lliga del Llenguadoc-Rosselló; Cathy Giscou, presidenta de la lliga de Migdia-Pirineus; Eric Rodríguez, secretari general de la Lliga de Migdia-Pirineus, i Emilia Casal, del comitè departamental de l’Arièja.

La influència de Mainini és evident, i ara que és el màxim mandatari del bàsquet mundial vol continuar la relació que va iniciar quan s’encarregava de l’ens gal. Per aquest motiu s’han començat a tancar projectes per col·laborar conjuntament, que serviran per desenvolupar aquest esport al país. S’iniciarà amb les escoles del sistema educatiu francès un programa per guanyar practicants, un conveni similar al que té el ministeri d’Educació del país veí amb 7.000 col·legis. Tot i així, sempre tenint en compte el fet diferencial andorrà. “S’han de respectar les diferències i especificitats de tots els països. No podem obligar a fer el mateix que es fa a França”, va ressaltar Mainini, que veu que aquesta relació entre el bàsquet i l’escola té també un caràcter “social”. “És un lligam que es crea amb la societat. S’ha de crear una cultura de l’esport i, a través d’aquesta, intentar fer coses visibles”, va afirmar.

La intenció és que “el nombre de federats augmenti”. I de la mateixa manera es treballarà amb entrenadors i àrbitres, que també formen part essencial de l’estructura. En aquest sentit l’FFBB farà formació a tècnics i col·legiats, amb estades a Font-romeu i Montpeller, per disposar d’una titulació que els serveixi per des­envolupar-se. Una titulació, per cert, que s’intentarà que sigui homologada a Espanya, ja que des d’Andorra fa anys que es prova d’obtenir facilitats per participar en aquestes formacions. Per aquest motiu Mainini intercedirà amb el president de l’ens espanyol per arribar a una solució, i parlarà a més amb el màxim mandatari francès perquè participi en les converses. “Aquest és un punt molt important a aconseguir.” Una altra confirmació és la participació de clubs i seleccions de base andorrans en tornejos de Migdia-Pirineus.

Ja en l’àmbit FIBA, Mainini i el seu equip treballen per desenvolupar el bàsquet arreu. Una iniciativa que estudien i que podria iniciar-se el proper estiu és una competició internacional de 3x3 al carrer, en què es podria fer un seguiment de les lligues per internet. “La idea és arribar als joves amb l’ajuda de les noves tecnologies.” Per més endavant s’establirien seus per disputar fases i una podria ser Andorra. Per ajudar els països més petits i amb menys recursos, plantejarà que en els Jocs Olímpics de la Joventut es disputi també una competició de 3x3, justament per donar accés a aquests estats.
 

Sense ajudes de la FIBA

La FIBA no és ni la FIFA ni la UEFA. Mainini va admetre que el pressupost de l’organisme mundial és molt inferior, per exemple, al de federacions com l’espanyola, la francesa i la turca, per no parlar del màxim exponent, com és l’NBA. I tampoc no veu que sigui comparable el cas del bàsquet amb el del futbol. “El nostre pressupost és més de cent vegades inferior al de la FIFA”, va ressaltar.

Els organismes mundials i europeus reparteixen part del pressupost a federacions nacionals i clubs, cosa que la FIBA no pot assumir. Solament entrega sumes limitades per programes concrets, com les va rebre la FAB durant dos anys pel Bàsquet a l’escola. Per aquest motiu treballarà per canviar la situació i potenciar l’entitat: “Un dels nostres objectius és tornar més sòlida la part financera.” Entre diferents projectes, hi ha denominar Campionat del Món a partir del 2018 la Copa Mundial de la FIBA, com passa amb el futbol.

Respecte a les possibilitats de creixement del bàsquet a Andorra, és conscient que la selecció “mai no podrà participar en uns Jocs Olímpics ni tenir resultats importants de gran nivell”. Però anima a seguir dedicant-s’hi, perquè prefereix incidir en la capacitat dels projectes que porten a terme els ens nacionals per valorar-los, sense tenir en compte la mida del país. “La mida de la federació depèn de l’arrelament que té dins la societat”, i no “dels resultats esportius que obtingui”.

L’Europeu C sub-16 femení es tornarà a disputar a Andorra

Xipre havia d’acollir el proper estiu el Campionat d’Europa C sub-16 femení, però la federació xipriota ho va refusar per problemes econòmics, una situació que va obligar FIBA Europa a reaccionar ràpidament. Per aquest motiu va demanar a la FAB que s’encarregués de l’organització, com va fer l’any passat. Amb la confirmació del Govern per poder comptar en les dates assenyalades amb el poliesportiu d’Andorra, la FAB va acceptar l’oferiment. L’Europeu es disputarà del 25 al 30 de juliol. Al grup A hi ha Andorra, Malta i Gal·les, mentre que al B hi estan encabides Mònaco, Xipre i Gibraltar.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte