La falta de contundència en el rebot amarga el debut d’Alfred Julbe a casa

Joan Josep Blasco

El BC River Andorra ha sumat la primera derrota com a local en el pitjor partit, de llarg, que se li recorda aquesta temporada. Alfred Julbe, que ha perdut els dos partits que suma a la banqueta de l’equip, va tenir la pitjor estrena davant la seva nova afició.

Amb tot, el començament del matx poc feia presagiar el resultat final, perquè si una cosa té el River en els partits a casa és la facilitat per posar-se per davant amb còmodes diferències en els inicis dels enfrontaments. El matx va començar amb imprecisions, però si hi ha jugadors en estat de gràcia la situació varia. Aquest va ser Zamora, a qui qualsevol posició li anava bé per llançar i encistellar, i va acabar el quart amb 11 punts. Precisament un triple seu va permetre que l’equip es posés 10 punts per sobre (18-8) al minut 7. L’aportació de Drame en atac també va ser valorable, i els seus punts van permetre que el conjunt navarrès no s’acostés en excés en el marcador quan les coses en atac no sortien. A la conclusió dels 10 primers minuts, el River dominava per 21-16.
El descans no va venir bé a l’equip de Julbe, que només era capaç d’anotar en alguna jugada individual, cosa que va aprofitar el Grupo Iruña per empatar (27-27), sobretot per l’aportació de Bas, amb 8 punts consecutius. L’equip navarrès deixava que fos el seu aler qui agafés la responsabilitat de llançament, ja que disposava de bones opcions. Seguia anotant i va acabar amb 13 punts el quart, que sumats a l’aportació d’Ávila materialitzaven un parcial de 0-13 (27-32). Mentrestant, a l’altra banda no sortia res, amb llançaments forçats i possessions esgotades sense arribar a mirar a cistella.
Un desconegut Pigram, que no tenia el punt de mira calibrat, cosa a què ens té acostumats en les seves actuacions, va trencar el parcial amb una safata. Però el rival continuava sentint-se còmode amb el sistema que li plantejava el River, fins que van aparèixer els jugadors que tenien les piles més carregades. El primer Drame, amb 4 punts consecutius, el segon materialitzant un contraatac després que Pigram interceptés una passada; i una entrada de Zamora a falta de 3 segons va fer que s’arribés a la mitja part 35-37. A aquestes altures el base ja acumulava 15 punts, mentre que el pivot en sumava 13.
Després de la represa el River va tornar a demostrar que en aquest matx les parades no li anaven bé. Tallaven el ritme. En defensa fallava el rebot, i en atac mancaven idees. Dues faltes consecutives de Drame sota la cistella navarresa mostraven aquest fet. L’equip va tardar quasi 3 minuts a fer la primera cistella, que va venir de 2 tirs lliures de Wolfram. La poca contundència en el rebot permetia al Grupo Iruña disposar de diferents llançaments en cada atac, com va passar amb Sanz, que amb un triple després de 2 tirs dels seus companys els posava 10 per sobre (41-51). Amb Drame i Wolfram carregats de faltes personals, el joc interior navarrès tenia la feina facilitada.
Tots aquests factors i les errades en atac estàtic del River van fer que a 3 minuts per concloure el quart se situessin 45-60 (-15), el màxim avantatge fins llavors dels visitants. A més, els percentatges en els tirs lliures tampoc acompanyaven, així que es deixaven perdre uns punts imperiosament necessaris. Una cistella de 2 de Núñez i un tir lliure de Pigram, després d’una tècnica a Baquer per simular descaradament una falta, van permetre retallar 3 punts, però la darrera possessió la va errar Zamora.
Quedaven 10 minuts per endavant i moltes coses havien de canviar del que havia estat fins llavors l’actuació andorrana. I malauradament, això no es va produir. I no es va produir pel mateix problema es va repetir durant tot el partit: el rebot. En defensa no hi havia manera de fer-se fort sota la cistella, i els jugadors rivals s’atrevien a llançar-ho tot sabent que Adams era allí per recollir cada pilota en cas d’errar. A més, en atac l’equip estava trasbalsat en no saber superar la defensa que li plantejava el Grupo Iruña. Així les avantatges visitants es van anar ampliant.