La festa de l’Skimo

V. D.
L’esquí de muntanya porta uns anyets de febre. L’Sportiva Andorra Skimo, que ja suma quatre edicions, és una travessa de llarga distància per a equips de dues a tres persones i l’objectiu està força clar: donar la volta a Andorra per etapes unint les estacions d’esquí del Principat i les seves valls. L’Skimo 10 és l’etapa reina. La prova dels 10 refugis amb un total de 70 quilòmetres i 5.000 metres de desnivell realitzada en dues etapes que va comptar amb la victòria final en categoria masculina per la parella formada per l’urgellenc Jordi Alís –recentment campió de la Copa Catalana d’Esquí de Muntanya vertical– i pel madrileny Antonio Alcalde. La parella guanyadora va creuar la meta d’Arcalís amb un temps de 7 h 18’07” i els va servir ser segons ahir. En segona posició va acabar l’andorrà Xavi Areny, que va formar parella amb el guipuscoà Iñigo Martínez, amb un crono de 7 h 18’14”, tot i acabar primers en la jornada d’ahir. Van tancar el podi Miguel Caballero i el mallorquí de Sóller, Pere Rullán, amb 7 h 29’22”. “Estem molt contents per aquesta victòria en una competició molt dura i igualada”, va assegurar el jove esquiador de muntanya, Jordi Alís. Un triomf que es va gestar amb només set segons de diferència. “Hem fet tot el que hem pogut, tot i tenir algun problema tècnic, en la jornada d’avui [ahir per al lector] hem acabat primers”, va reconèixer l’esquiador de muntanya de l’equip nacional de la FAM, Xavi Areny.
En categoria femenina es va imposar la incombustible Sophie Dusautoir, que va formar binomi amb la catalana de la Pobla de Segur Marta Riba, que van fer un temps de 9 h 35’28”. La segona posició va ser per a la berguedana Clàudia Sabata, la madrilenya Fátima de Diego i la  també berguedana Maria Illa. La catalana Queralt Riba i la massanenca Sabrina Solana van ser terceres. En mixtes, triomf d’una parella que es coneix a la perfecció: Jordi Solé i Maria Fargues.
A l’Skimo 4, que enguany celebrava la seva primera edició, uneix les dues valls i també dues estacions, la de Grau Roig i la d’Ordino-Arcalís atravessant quatre refugis. El triomf en categoria masculina va ser per als andorrans, que formen part de l’equip nacional de la FAM, Sergi Casabella i David Albós, amb un temps de 4 h 31’14” seguits per Guillem Farriol i Albert Pérez que van ser segons i Juanjo Barrio i Francesc Poujarniscle, Putxi. En noies triomf per a Neus Tort, Imma Mascort i Lau Gendrau amb 7 h 52’42” i en mixtes victòria per a Sandra Almeida i Jordi Raméntol, amb  7 h 32’48”.
A l’Skimo 2, que també s’estrenava enguany, era per a esquiadors de muntanya en categoria júnior i en mixt va destacar la victòria de la parella formada per Andrea Sinfreu i Lucas Mouret. En total, en dos dies de competició, l’Andorra Skimo va deixar un total de 900 participants. “El balanç és molt positiu. Ha fet molt bon temps i hem hagut de fer poques evacuacions sense res greu. El més important és que ningú s’hagi fet mal. Tothom ha dit que ha estat una edició dura”, va indicar l’organitzador de la prova, Gerard Riart, que va destacar el gran nombre d’inscrits. “Fa respecte tanta gent a la muntanya, però tot ha sortit molt bé. Ara ens tocarà polir petites coses per millorar per a la pròxima edició”, va manifestar Riart.