L’alemanya Lena Duerr s’imposa en el gegant de la Copa d’Europa a Soldeu

Joan Josep Blasco

La pista Avet va treure bona nota per a la cita que li espera d’aquí a dos anys. La instal·lació acollirà la Copa del Món femenina i, mentrestant, la Copa d’Europa serveix de banc de proves. En la cita habitual a Grandvalira-Soldeu, l’alemanya Lena Duerr es va adjudicar la victòria en el gegant, cursa en què la participació andorrana va ser poc destacada, ja que les primeres espases de l’esquí alpí nacional hi eren absents.

Van ser 51 les corredores que van prendre part en la cursa, de les quals 34 van ser capaces de completar les dues mànegues. En la primera la més ràpida va ser la sueca Sara Hector, que va marcar un crono d’1.08,44 minuts, seguida per Duerr a 23 centèsimes. Però l’alemanya va aconseguir mantenir el nivell en la segona part de la prova, no com l’escandinava, que amb una sèrie d’errades va fer un temps d’1.14,65 que la va endarrerir fins a la 14a plaça final amb un acumulat de 2.23,09. El registre de la primera mànega va servir a la teutona per mantenir diferències, ja que en la segona baixada no va estar entre les millors (1.12,72), però va ser suficient per imposar-se amb un total de 2.21,49.
“El circuit està molt ben preparat. La primera mànega ha estat molt bona, però en la segona he fet molts errors. A la línia d’arribada pensava que no ho havia aconseguit, però m’han dit que era la primera. Estic molt i molt contenta i em seguiré entrenant per a la Copa del Món 2012”, va assenyalar Duerr, esquiadora encara en edat júnior.
El segon calaix del podi el va ocupar la noruega Lena Loeseth, que sortia amb el dorsal número 1 i partia com una de les principals favorites. Va acabar amb 2.21,69. El tercer lloc va ser per a l’austríaca Karin Hackl (2.21,69). La gran decepció va ser la francesa Marion Bertrand, la màxima favorita a la victòria. Només va poder ocupar la 28a plaça (2.25,07).
Per part andorrana, Sandra Oliveras va signar la 34a plaça, l’última, i molt lluny de la resta d’esquiadores amb un registre de 2.41,27. Va sumar 129,09 punts FIS. La seva germana Gemma va quedar desqualificada en la primera mànega en sortir del traçat després de perdre l’equilibri perquè l’interior de la bota li va tocar a terra.
El director de cursa, Jordi Pujol, va destacar que “en aquesta ocasió la Copa d’Europa femenina ha tingut una participació d’altíssim nivell. Tot i que els equips han desplaçat les quatre millors corredores a Vancouver, Andorra ha comptat amb les cinquenes millors esquiadores de cada país”, cosa que fa que el rànquing general de les participants hagi estat superior al d’ocasions anteriors.

Amb el gegant femení confirmat per al 2011,
la Copa d’Europa pot ampliar-se amb un eslàlom
Tota una Copa del Món, i més si és la primera vegada que s’organitza, ha de tenir el màxim de curses prèvies que serveixin per preparar-la i tenir en compte tots els aspectes. Per aquest motiu, el comitè organitzador ha demanat acollir el 2011 dues proves de la Copa d’Europa femenina.
Les dates de què es parla són el 10 i 11 de febrer de l’any vinent. El gegant ja l’ha confirmat la FIS, però també es vol albergar un eslàlom; així es farien les mateixes proves que es disputaran a Soldeu el 2012 en la Copa del Món. En els mesos vinents es definirà els calendaris i fins llavors no hi haurà la confirmació d’aquest eslàlom, encara que es confia que sigui una realitat. “No és segur però tenim el 80 per cent de possibilitats d’acollir-lo”, va afirmar Pujol. D’altra banda, el coordinador de la Copa d’Europa femenina de la FIS, Janez Flere, va indicar que “Andorra reuneix tots els elements necessaris per acollir una Copa del Món en dos anys: allotjaments i una pista d’alt nivell. Sens dubte, la pista Avet és el lloc idoni per a la Copa del Món del 2012”.