Diari digital d'Andorra Bondia
Gina del Rio en la prova d’esprint dels EYOF de Finlàndia del mes passat.
Gina del Rio en la prova d’esprint dels EYOF de Finlàndia del mes passat.
Íria Medina al Festival de la Joventut de Vuokatti.
Íria Medina al Festival de la Joventut de Vuokatti.

L’EEBE comença a donar fruits


Escrit per: 
Redacció / Fotos: FAE

Els resultats de les corredores del programa Esquí Estudi Batxillerat Esportiu (EEBE) Íria Medina i Gina del Rio durant el Festival de la Joventut (EYOF) de Vuokatti (Finlàndia), disputats el mes passat, van posar de manifest que el projecte dona resultats. Si més no així es veu des de la FAE després que Medina, en esquí alpí, i del Rio, en esquí de fons, van ser quartes en l’eslàlom paral·lel i els 7,5 quilòmetres respectivament.

El programa EEBE es va crear amb la voluntat de fer una aposta decidida per la pràctica esportiva d’alt nivell però combinada amb els estudis. La intenció era centralitzar el focus d’atenció a l’esport en temporada d’hivern (finals d’octubre i principis de novembre, fins al mes de març) i combinar amb un treball acadèmic intens la resta de l’any.

“Gràcies a aquest resultat es posa sobre el paper el potencial que coneixem de l’Íria però que encara no hem plasmat en punts FIS”, explica el director d’alpí de la FAE i màxim responsable de l’EEBE en alpí, de la mateixa manera que valora la trajectòria d’aquest programa, que es va iniciar el 2019. “Aquí veiem el que és la feina de l’Esquí Estudi. Ja ho vam veure amb Carla Mijares en el seu moment, 6a a Lausanne [eslàlom dels Jocs Olímpics d’Hivern de la Joventut, 14 de gener de 2020] i ara Íria reitera aquests resultats”, destaca Vidosa, que manté que “no són casos aïllats, sinó que són resultats des d’edats bastant joves”, com “s’ha vist també en esquí de fons, i no és casualitat”. I és que pel responsable del programa, “crear un EEBE era important i donar-li continuïtat és clau”, ja que “estem proporcionant més dies d’entrenaments i d’estudi”, i hi afegeix, “amb recursos  humans i logístics perquè sigui possible”.

En aquest sentit, Vidosa examina el programa també en el seu vessant masculí, on hi ha un gran nombre d’esquiadors U16 i U18: “El balanç és molt bo, sobretot en els U16. En U18 tenim més alts i baixos, hem de fer alguna variació, però en U16 s’ha vist que aquests tres anys d’EEBE hi ha una millora considerable. El grup U16 és la clau i el nivell ha pujat molt”. Segons el director d’alpí, la progressió dels U16 afecta positivament els que venen per darrere: “Indirectament afecta el nivell U14 dels clubs perquè ara els clubs s’han centrat en els U14 i estan esquiant força bé”.

Pel que fa al fons, amb Gina del Rio s’ha arribat a una situació similar de projecció, amb la diferència amb l’alpí que el volum d’esportistes és molt inferior. De fet, a l’EEBE d’esquí de fons hi ha només dos esportistes: Quim Grioche i Gina del Rio. Precisament Del Rio ha realitzat també uns molt bons EYOF amb una quarta posició als 7,5 quilòmetres i una setena posició a l’esprint. El tècnic de l’equip de fons i màxim responsable de la secció, Joan Erola, explica que la jove fondista “pinta molt bé fa temps”, i que quan surt un esportista “que té potencial, la plataforma EEBE és molt bona per fer sortir aquest potencial”. “Els mitjans que es posen a l’EEBE i a la plataforma fa que tot sigui idoni per aconseguir treure resultats”, destaca.

“El que més valoro del programa EEBE”, diu Erola, “és que ells poden combinar estudis i esport de manera molt adaptada. Des d’octubre i novembre al març, estan centrats en l’esport i l’esport amb neu. Han d’anar pas a pas, però la combinació acadèmica i esportiva és una solució molt interessant. Pocs països tenen aquesta estructura”, afirma. “La pena és que no hi ha més gent”, assegura, ja que en esquí de fons només són dos esportistes. Amb tot, els resultats obtinguts donen arguments per consolidar i mantenir l’EEBE.

Intens cap de setmana d’eslàloms FIS a la Molina

Els joves de l’EEBE han participat aquest cap de setmana en dues jornades d’eslàlom FIS a la Molina, que han deixat nombrosos Top-10 i dues millores de punts en la disciplina.

Així, en l’eslàlom de dissabte, Àlvar Calvó va ser el millor andorrà, en la 10a posició, a 2.33 del guanyador, l’espanyol Jonas Sánchez. També van acabar Pirmin Estruga, 22è, a 4.00, Nicolas Piccino, 27è, a 4.21 i amb millora de punts (95.10 va fer, pels 101.61 que tenia), Adrià Prats 35è, a 7.45, i Enzo Fuentes 38è, a 7.85. També va completar la cursa l’andorrà Marcel Bartumeu, 37è. En categoria femenina, el triomf va ser per a l’espanyola Lisa Vallcorba i van poder acabar la prova Clàudia Mijares, a 4.67, i Clàudia Garcia, a 5.49.

Diumenge, Pere Cornella va ser 6è, a 3.81 del guanyador, l’espanyol Enric Parellada, mentre que Lluís Torres va ser 8è, a 3.90 i amb 92.76 punts FIS, millorant els seus actuals 96.73 de l’última llista publicada per la FIS. Pirmin Estruga, per la seva part, va acabar 9è, a 4.35, mentre que Nicolas Piccino va ser 20è, a 6.52, Adrià Prats 24è a 7.59 i Enzo Fuentes 31è a 10.75. Garcia i Mijares no van acabar l’eslàlom femení.

L’EEBE
comença
donar
fruits
EEBE

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte