Diari digital d'Andorra Bondia
Olga Gelabert i Jordi Beal van presentar ahir les subvencions a entitats esportives per a l’exercici 2018.
Olga Gelabert i Jordi Beal van presentar ahir les subvencions a entitats esportives per a l’exercici 2018.

Les subvencions esportives creixen un 7% i se situen en els 3,4 milions


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Les 36 entitats i federacions esportives rebran enguany fins a 3.402.247,49 euros, un 7% més que el 2017, i la xifra més alta dels  darrers sis exercicis, segons el detall de les subvencions esportives per a l’exercici 2018 facilitades ahir per la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, i el secretari d’Estat d’Esports, Jordi Beal, que van destacar que “es continua en la línia d’anar incrementant de mica en mica aquestes ajudes” ja iniciada el 2014.
A aquestes xifres, caldria sumar-hi els 1.250.000 euros que rep el Bàsquet Club Andorra (BCA) per a l’equip professional que disputa la lliga ACB, una dotació que figura en una partida directa del pressupost per donar compliment a l’acord assolit amb el club quan es va aconseguir l’ascens a la màxima categoria del bàsquet espanyol.
L’increment global de les subvencions esportives beneficiarà especialment dinou entitats, que veuran incrementades les seves ajudes, mentre que  catorze percebran la mateixa quantitat que ja van rebre l’any 2017 i a tres veurem com se’ls disminueix la subvenció. En aquest darrer cas, s’hi troben el Comitè Olímpic Andorrà (COA), a qui es redueix la subvenció en 30.265,32 euros (un 24,61% menys), la Federació d’Escacs Valls d’Andorra (FEVA), que passa dels 66.800 euros rebuts el 2017 a 37.246,81 per a aquest any, i la Federació Andorrana de Wushi i Kungfu, que perd els 3.000 euros que havia rebut l’any passat.
Beal va explicar que, en aquest darrer cas, la federació va presentar la sol·licitud fora de termini i, per això, s’ha quedat sense, si bé va assegurar que es buscaran vies per poder subvencionar algun esdeveniment determinat. En el cas del COA, el secretari d’Estat d’Esports va recordar que la subvenció que se li atorga va lligada als esdeveniments esportius de cada exercici, mentre que, pel que fa a la FEVA, Beal va precisar que es rebaixa la subvenció perquè el programa d’Escacs a l’escola, en fer-se en horari lectiu, passa a ser assumit pel ministeri d’Educació, que és qui es farà càrrec del cost.
Quant a les federacions que veuen incrementada l’ajuda, Beal va destacar els 72.550 euros de més respecte de l’any passat que rebrà la Federació Andorrana d’Atletisme per a la Copa del Món de la tardor vinent i els 146.550 euros per als Special Olympics, 100.000 més que el 2017, per als Jocs Special Olympics 2018. També s’incrementa la subvenció a la Federació Andorrana d’Esquí (FAE), amb la idea que “hi pugui haver representació nacional a la Copa del Món de l’any que ve a Soldeu”, i la Federació de Canoe-Caiac, que rebrà 10.000 euros més perquè Mònica Dòria i Laura Pellicer puguin continuar la seva preparació per a Tòquio 2020.
La Federació Andorrana de Patinatge també rebrà 4.000 euros més perquè Brenda Luque pugui continuar la seva formació al Centre d’Alt Rendiment (CAR) de Catalunya, mentre que la d’handbol percebrà  500 euros més per mirar d’ajudar Margot Oliva en la seva preparació a Tolosa. En la mateixa línia, la Federació Andorrana de Taekwondo percebrà 1.500 euros més, amb la idea que Jorge González, també al CAR, pugui continuar la seva preparació, mentre que els bons resultats i progressió de la jove tennista  Vicky Jiménez també comporten que la Federació Andorrana de Tennis vegi incrementada la seva subvenció, en aquest cas amb 1.150 euros més.

Incidència de la nova llei
D’altra banda, i davant la futura votació, ja a la tardor, per part del Consell General, de la nova llei de l’esport, Beal va deixar clar que “no tindrà massa incidència” en l’àmbit de  l’atorgament de subvencions ni dels criteris emprats per al seu atorgament, si bé el nou text sí que obre la porta a l’entrada de recursos privats, de manera que algunes entitats podrien assolir més ajudes per aquesta via.
A més a més, la ministra va voler destacar el rol que pot jugar la futura fundació de l’esport, entitat que “buscarà la complicitat amb entitats privades”, i a través de la qual es podrien canalitzar ajudes per a esportistes i entitats per a esdeveniments concrets, en el que podria ser una iniciativa similar al “programa ADO” que es porta a terme a Espanya.

subvencions
esportives
creixen
3
4 milions
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic