El migcampista Joan Cervós marxa del terreny de joc força decebut després de la golejada de Letònia a la selecció a la Nations.Foto: Facundo Santana

Maneta en un final per plorar

Víctor Duaso
Quinze gols els últims tres partits. Set de Portugal en un amistós, tres de Malta i per acabar maneta de gols contra Letònia. La lliga nacional sense començar, tot i que hi havia moltes presses per acabar-la. Jugadors sense ritme. El capità i home més experimentat de la selecció, Ilde Lima, vetat. El seleccionador Koldo Alvarez de Eulate, des de llavors, buscant el central que el substitueixi, provant i provant. I mentrestant? Quinze gols en contra. Sense ànima. El combinat andorrà finalitza la segona UEFA Nations League amb només 2 punts (empats contra Letònia a Riga i contra Malta a l’Estadi Nacional) i caient derrotat ahir per 0 a 5 contra Letònia. Un altre país que està en una progressió envejable i amb un marge de millora elevat per la joventut d’alguns dels seus jugadors.
La selecció mai havia encaixat una maneta de gols dels letons (dues vegades quatre a Riga). Una Nations League per oblidar, amb un final per plorar i per fer un xic d’autocrítica, si és que es vol fer, és clar.
Els de Dainis Kazakevics van realitzar una espectacular posada en escena contra els de Koldo Alvarez de Eualate. El seleccionador andorrà va apostar per fer debutar el jove central de la sub-21, Christian García. El jugador, que acaba de fitxar per l’Alcorcón B, va ser l’enèsim central a acompanyar en aquesta posició Emili García. Albert Alavedra va jugar amb la sub-21 contra Àustria. A més a més, de titular també va jugar al davanter Ricard Fernández, Cucu, i per cert amb el número 6. El migcampista Marcio Vieira va jugar el seu partit número 100 amb la selecció i ja entra dintre d’aquest grup selecte format per Òscar Sonejee i Ilde Lima.
Letònia va manar des de bon principi i al minut 4, Kamess va provar els reflexos de José Antonio i el porter de l’Inter Club Escaldes va refusar a córner el xut sec de l’extrem Vladimirs Kamess (Riga FC). Un minut després, el talentós Janis Ikaunieks va enviar un xut al travesser i al minut 6 va arribar el 0 a 1 amb un gol del central Antonijs Cernomordijs que va aprofitar un refús en curt de José Antonio després d’un remat de cap de Kaspars Dubra.
L’allau de joc ofensiu de Letònia va continuar i al minut 19 una centrada de Savalnieks per la dreta, el va rematar de primeres Gutkovskis, però la pilota va sortir fregant el pal. El segon gol s’apropava i una centrada de Ciganiks per l’esquerra la va rematar a prop de la creueta Gutkovskis. Abans d’arribar al descans, José Antonio, amb una gran estirada, va refusar el xut llunyà de Karklins. L’única notícia ofensiva d’Andorra va ser un xut llunyà que va fregar el pal de Joan Cervós. La resta va ser defensa i més defensa. Al minut 42, Marcio Vieira, de cap i molt fluixet, va fer el primer xut en condicions al primer temps, però Ozols va aturar sense cap tipus de problema.
A la represa, la davallada física i anímica d’Andorra va ser important, i més a mesura que arribaven els gols letons. Al minut 56, Janis Ikaunieks va aprofitar una pilota morta, una greu badada defensiva, per superar amb un xut creuat i ras de molta qualitat José Antonio i situar el 0 a 2. Tres minuts després, el mateix Janis Ikaunieks va rematar de cap al primer pal a la sortida d’un córner tret per Karklins. Els de Koldo Alvarez de Eulate, abans que el seleccionador fes un doble canvi, va estar a punt de marcar el gol de l’honor amb un potent xut de Marcio Vieira que va refusar Ozols. Andorra va fer un doble canvi donant entrada a Jordi Aláez i Álex Martínez per Marcio Vieira i Jordi Rubio, respectivament. Al minut 68, un penal força rigorós d’Emili García sobre Gutkovskis el va transformar el davanter del Rakow Czestochowa. Amb el partit més que sentenciat, Letònia va continuar jugant a plaer i va donar l’oportunitat al jove migcampista de 20 anys, Daniels Ontuzans, que juga al segon equip del Bayern Munic.  La maneta de gols va arribar amb un altre gol de penal. Aquesta vegada el va cometre el debutant Christian García sobre Krollis. El penal va suposar la segona targeta groga i l’expulsió de l’internacional sub-21 i Krollis no va fallar davant José Antonio.
El seleccionador Koldo Alvarez de Eulate va analitzar d’aquesta manera la derrota. “Amb pilota no hem estat malament, però si estar bé amb pilota suposa rebre cinc gols... ens ha de fer pensar”, Toca pensar en moltes coses.

FITXA TÈCNICA

ANDORRA: José Antonio, Jordi Rubio (Álex Martínez, 65'), Christian García, Emili García, 'Moi' San Nicolás, Cristian Martínez ('Ludo', 83'), Marc Rebés, Marc Pujol (Sergio Moreno, 83'), Joan Cervós, 'Cucu' (Aaron Sánchez, 77') i Márcio Vieira (Jordi Aláez, 65').

LETÒNIA: Ozols, Savalnieks, Cernomordijs, Dubra, Jurkovskis, Kamess (Ontuzans, 73'), Karklins, Zjuzins (Saveljevs, 53'), Ciganiks (Davis Ikaunieks, 80'), Janis Ikaunieks (Kigurs, 73') i Gutkovskis (Krollis, 73').

ÀRBITRE: Dimitar Meckarovski (Macedònia del Nord). Grogues a 'Cucu', Márcio Vieira, Joan Cervós i Aaron Sánchez i doble groga a Christian García (89') –Andorra– i a Kamess, Zjuzins, Janis Ikaunieks, Ontuzans i al seleccionador Dainis Kazakevics –Letònia–.

GOLS: 0-1 Cernomordijs (6') –descans–; 0-2 Janis Ikaunieks (56'), 0-3 Janis Ikaunieks (59'), 0-4 Gutkovskis (penal) (69') i 0-5 Krollis (penal) (89').

LLOC: Estadi Nacional. Sense públic.

La sub-21 encaixa un 4 a 0 a Àustria

4 a 0 per tancar el Preeuropeu sub-21. El combinat dirigit per Eloy Casals, amb baixes sensibles, va patir una dura desfeta contra Àustria en un partit disputat a Ried im Innkreis. La sub-21 ja perdia per 3 a 0 als primers 45 minuts, amb un gol de penal de Wolf al minut 4 i un de Grüll al minut 11. Al 31 va marcar Wolf el seu segon gol en el seu compte particular. Al segon temps, la sub-21 va rebre el 4 a 0 amb un altre gol de penal, obra de Wöber als cinc minuts de l’afegitó.