Diari digital d'Andorra Bondia
Membres de la FAF es rebel·len
Membres de la FAF es rebel·len

Membres de la FAF es rebel·len


Escrit per: 
Víctor Duaso
Nou capítol de l’Operació Cautxú. Alguns treballadors i col·laboradors de l’escala més bàsica de la Federació Andorrana de Futbol (FAF) que apareixen en l’informe de la policia d’Andorra estan estudiant “iniciar accions judicials contra el servei de policia ja que alguna informació que conté és insostenible perquè els agents que el van elaborar no van actuar amb el rigor d’un professional de la investigació”. Així ho va assegurar el representant legal d’una vintena de treballadors i col·laboradors de l’ens, l’advocat Josep Anton Silvestre, que també va anunciar que aquestes accions judicials es podrien ampliar a l’administració de Justícia. A més a més, també va parlar dels mitjans de comunicació del país sense citar-ne cap. “En defensa del dret a la presumpció d’innocència, honor i dret a la intimitat també hem instat quatre procediments judicials a alguns dels mitjans de comunicació del país. Les notícies publicades són correctes, però el que no és correcte és que algunes de les persones que surten a l’informe policial hagin comès cap delicte”. I va afegir: “alguns d’ells estan en tractament mèdic ja que algunes d’aquestes informacions publicades poden destruir la vida de les persones”. 
Aquesta roda de premsa de Josep Anton Silvestre arriba dos dies abans de celebrar les eleccions a la FAF i quatre hores abans de jugar la selecció absoluta contra França a París en el partit corresponent al Preeuropeu. El cas Cautxú sembla no entendre de dates. “L’informe policial conté informacions tendencioses i que no són certes. Evidentment, els mitjans de comunicació les han anat reproduint i han convertit això en un escarni públic i constant”. 
L’advocat va continuar atacant la policia. “No van fer la seva feina perquè no van fer una cosa bàsica com ara comprovar les quantitats que els investigadors consideraven defraudades a la CASS i si havien estat cotitzades o no. Ho podien haver comprovat i no ho van fer”. Una setmana després de l’esclat de l’Operació Cautxú, l’advocat va acreditar les pràctiques dels seus representats on se’ls acusava d’haver percebut quantitats sense cotitzar-les, xecs o apropiació de diners de l’ens. “Quan vam presentar els tiquets i els comprovants en menys d’una setmana, la batlle va dir ara ho entenc. Això sí, ni la UIFAND, ni la policia ni les entitats bancàries ho van fer i és intolerable”. Sigui com sigui, la investigació de les persones relacionades amb el cas Cautxú no s’ha aturat. “Ens sobta, però ja ho diuen que las cosas de palacio van despacio. De moment, l’únic que sabem és que salta de jurisdicció en jurisdicció i crec que des del minut zero hauria d’haver estat en un batlle especialitzat”, va dir Josep Anton Silvestre. 
També va aprofitar per defensar el cobrament dels xecs de què es parla en aquest informe policial i el va relacionar amb la competició dels equips Enfaf i també de la selecció absoluta i inferiors. “Hem presentat, aproximadament, 10.000 justificants de tota mena i hem explicat una operativa que podria no ser la millor, però és amb la qual es treballa a la FAF”.
A més a més, va deixar ben clar que les competicions que organitza l’ens són pràcticament amateurs. Per tant, els futbolistes i els àrbitres no els considera professionals. “No tenen duplicitat de feines i no hi ha cap anomalia administrativa com en el cas dels funcionaris. Les coses s’han de prendre amb mesura. Els jugadors no són professionals i els àrbitres tampoc i no cal que declarin res a la CASS perquè estan exclosos”.
missatge a la premsa
La policia i l’administració de Justícia no van ser els únics que van rebre ja que també hi va haver un missatge cap als mitjans de comunicació. Josep Anton Silvestre, primer, els va lloar. “Vull donar les gràcies als mitjans de comunicació. Hi ha grans professionals i la premsa fa una gran tasca i no es pot controlar. Ha de ser lliure i la seva feina és denunciar tot el que succeeix a Andorra i fora d’Andorra. Sigui com sigui, s’està fent un escarni públic d’aquest cas publicant noms, cognoms i dades personals. Aquí entra el dret de la intimitat. Ja ho diuen: petit país, infern gran. No és correcte publicar noms i dades de les persones. Hi ha hagut excés de zel i parlo de més d’un mitja de comunicació”, va indicar Silvestre, que tenia clar el missatge des de bon principi. “Si tenen el sumari del cas n’han de fer un ús acurat i responsable. Sé que aquest cas té un evident interès públic, però s’ha vulnerat el dret a la presumpció d’innocència i l’honor. Per això hem instat quatre procediments judicials, però no diré a quins mitjans. Les accions s’han fet per separat”. 
Després va continuar atacant la policia i l’administració judicial en el torn de preguntes. “Un jutge ha de tenir un criteri i el que diu la policia no és paraula de Déu perquè també s’equivoca i la tasca de la Batllia es supervisar i controlar. Per això creiem que podria existir un mal funcionament de l’administració de Justícia. El director de la policia no mana sinó que ho fa la fiscalia i el cap de Govern. Quan el cas es judicialitza, la policia ha de seguir les ordres del jutge”. I va continuar  parlant de l’informe de la policia. “Les informacions que hi ha allà no s’ajusten a la realitat. El que diuen allà no és veritat i tot el que ha dit la policia s’ha anat desmuntant”. Silvestre va deixar clar a qui defensa. “Jo no represento el secretari general, ni tampoc el tresorer ni l’expresident. No parlo d’ells perquè ells tenen els seus advocats corresponents. Jo parlo dels meus representats i ells m’han autoritzat a parlar”, va sentenciar l’advocat.
I tot plegat, l’Operació Cautxú continua guanyant protagonisme. Les eleccions a la FAF seran demà... 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte