Òscar Casal supera la manca d’oxigen a la Pikes Peak Ascent amb un 13è lloc

Redacció

Les Sèries Mundials van canviar de continent. Després que les quatre primeres proves es van disputar a Europa, Amèrica va agafar el relleu. I a més amb una cursa que va fer posar al límit els corredors. El millor dels andorrans va ser Òscar Casal, amb una 13a posició. El seu germà Marc va acabar 18è.

La Pikes Peak Ascent comptava amb un recorregut de 21 quilòmetres, amb una ascensió a 4.299 metres, cosa que provocava que els 1.800 atletes participants es trobessin amb diferents temperatures en el transcurs de la cursa i els faltés oxigen a les cotes més elevades. El dia a Colorado es va aixecar amb sol, però a les zones altes el fred feia acte de presència. Els organitzadors, previsors, proveïen els participants amb samarretes als llocs on més baixava el mercuri.

Els dos corredors de l’equip de la Federació Andorrana de Muntanyisme van completar el traçat l’un al costat de l’altre, aprofitant que els camins eren amples per fer-ho, fins que l’Òscar va augmentar el ritme, per ser 13è amb un temps de 2.35.25 hores. El seu germà travessava la línia d’arribada més de sis minuts després en la 18a posició (2.41.55). L’objectiu d’acabar entre els 30 primers es va complir. El vencedor va ser Mario Macías, amb un crono de 2.08.57, seguit per Tommy Manning (2.15.43). El tercer lloc el va ocupar Simón Gutiérrez (2.18.15). El resident català Òscar Roig va finalitzar onzè (2.33:52).

Els germans Casal havien arribat a Colorado amb uns quants dies d’antelació per aclimatar-se a l’alçada, però tot i així van notar les característiques de la prova. ”Hem notat l’efecte de l’alçada. A partir dels 3.800 metres la falta d’oxigen es nota i ho fa més difícil”, va indicar l’Òscar, que va assenyalar que “la cursa és diferent de les que ens trobem a Europa, que són molt més tècniques”.

Sanvicente, dotzè a Montcalm

El qui competia molt més a prop d’Andorra era un altre membre de l’equip nacional. Lluís Sanvicente ho feia a l’Arièja, a la Marató del Montcalm, amb 42,5 km i  2.580 m de desnivell positiu. Va concloure aquesta cita del calendari dels trials de les Sèries Mundials en la dotzena plaça, amb un registre de 5.00.27 hores. El guanyador va ser Michel Rabat, que va cobrir la distància en 4.30.12. El segon caixó del podi el va ocupar Julien Cougnaud (4.31.11), i el tercer, Javier Rodríguez (4.35.19).