Quan puntuar ja té un regust agredolç

Víctor Duaso
La nova era de la selecció absoluta va deixar 4 punts en sis partits de la UEFA Nations League i l’Estadi Nacional intractable: no hi ha guanyat ni Geòrgia –campiona de grup–, Kazakhstan i Letònia. Ara puntuar ja té un regust agredolç, i a més aquesta vegada el 0 a 0 no fa el pes contra una Letònia que va jugar des del minut 37 amb 10 jugadors per l’expulsió del seu davanter, Valerijs Sabala, per dir-li en repetides ocasions a l’àrbitre turc Halil Umut Meler: “fuck off” –més o menys enviant-lo a prendre la fresca–. La selecció va perdonar els letons, va acabar amb Ilde Lima amb l’espatlla dreta sortida per una mala caiguda i amb una última ocasió, quan el partit agonitzava, de l’espigat Roberts Uldrikis que va salvar el porter José Antonio sobre la mateixa línia de gol. Abans puntuar era un premi dels grans i ahir es va convertir  en un punt que deixa els jugadors amb la sensació que podien haver estat tres. Els de Koldo Alvarez de Eulate acaben últims del grup 1 de la Lliga D amb els mateixos quatre punts que Letònia i donant un avís als pròxims rivals: la selecció ja no és la ventafocs. Per guanyar el combinat andorrà s’ha de picar molta pedra, i això que molts dels jugadors internacionals disputen una competició com la lliga del país, amb un ritme que no té res a veure a la d’altres països i també d’altres internacionals juguen a primera catalana, amb l’FC Andorra, que no és ni la primera divisió ni la segona, sinó la cinquena categoria del futbol espanyol. Veure per creure...
Els primers 10 minuts de partit van ser per a Letònia. Koldo Alvarez de Eulate va apostar per Sergio Moreno (Inter Escaldes) com a substitut del sancionat Marc Rebés –durant els entrenaments va provar amb jugadors com Emili García, Max Llovera o també Víctor Rodríguez– i va deixar a la banqueta dos titulars contra Geòrgia: els joves sub-21 Álex Martínez i Cucu. Els de Mixu Paatelainen tenien encara a la retina el partit de la primera volta a Riga, on no van sortir gens intensos. Aquesta vegada sí. Al minut 11 va arribar la primera ocasió amb un xut llunyà de l’habilidós Arturs Karasausks que va enviar a córner amb el cos Marc Vales. A partir de llavors, la selecció va començar a dominar. Semblava ben estrany veure el combinat andorrà tan a gust amb la pilota. El migcampista Sergio Moreno va tenir les idees clares i després la lluita de Cristian Martínez i Jordi Aláez al davant era constant. Al minut 15, Jordi Aláez va estar a punt de marcar, però no va arribar al segon pal després d’un refús de Sabala cap enrere. Les arribades començaven a ser constants. Una de Cristian Martínez de xut llunyà que va sortir a fora, una altra de Sergio Moreno que va aturar Vanins i una de Marc Vales després d’una deixada de Kiki que va marxar per sobre del travesser. La selecció se sentia a gust i el seleccionador dels letons va mirar més d’una vegada el mur que hi ha darrere de la banqueta maleint els seus jugadors. Al minut 37, Valerijs Sabala va ser expulsat per vermella directa per enviar a pastar fang l’àrbitre.
A la represa, i amb deu jugadors, als de Koldo Alvarez de Eulate els va poder l’ansietat, i després també van patir una davallada física. Els primers minuts van ser un atac i gol andorrà –qui ho anava a dir uns anys enrere?– Al minut 53, Jordi Aláez no arribava per poc a una centrada d’Ilde Lima per la dreta, i a més, Ciganiks enviava a córner. Dos minuts després, el capità Ilde Lima, totalment incombustible, va estar a punt de marcar a la sortida d’un córner, però la seva pentinada la va treure amb els peus quasi sense voler el porter Vanins. Entre els dos jugadors sumen 76 anys. En plena allau de joc andorrà, Jordi Aláez va tornar a estar a un pam del gol a centrada de Kiki. El seleccionador letó va encertar amb els canvis amb l’entrada de dos homes d’alçada com Tarasovs i després Uldrikis. El primer d’ells va enviar la pilota al travesser per la part de fora d’un cop de cap al minut 68 i el segon al minut 93, amb un altre cop de cap, que va refusar José Antonio. Ilde Lima va acabar fent de davanter coix –aquesta vegada amb l’espatlla dreta fora de lloc–. El canvi de Juli Sánchez va arribar un xic tard, ja que era dels pocs jugadors, amb la seva qualitat tècnica i experiència, que podia haver estat un malson per als letons. Ara ja els punts són agredolços i la pilota comença a estimar-nos. Beneït canvi.

Koldo: “Aspiràvem a un millor resultat”

La sala de premsa del Poliesportiu d’Andorra, novament quan s’aconsegueixen bons resultats, es va omplir, i no pas de periodistes. El seleccionador Koldo Alvarez de Eulate va rebre una ovació de bona part del seu cos tècnic i també de membres de la FAF després de finalitzar la roda de premsa. Abans va lloar als seus jugadors –que també es mereixerien una ovació...–. “Per moments sí que tots aspiràvem a un millor resultat, però al final hem patit. Hem fet una bona primera part i hem pogut avançar-nos en el marcador. Estic molt content dels minuts que hem fet abans de l’expulsió de Sabala”, va assegurar el seleccionador d’Andorra, que va parlar del segon temps. “Potser sí que ens ha sobrat ansietat.”