Marc Vales, jugador del Sandefjord noruec, celebra un dels seus dos gols contra San Marino a l’Estadi Nacional.Foto: Facundo Santana

Quart triomf per emmarcar

Quart triomf oficial per emmarcar i, novament, amb un gol o més d’un d’un Marc. Aquesta vegada va ser un doblet de Marc Vales, que ja va marcar en l’últim triomf oficial de la selecció contra Moldàvia. Els de Koldo Alvarez De Eulate trenquen una ratxa de 16 partits sense guanyar i San Marino, sense cap victòria oficial en la seva història, continua sense trobar la fórmula. Mentrestant, el combinat andorrà ja té una altra víctima més: primer va ser Macedònia (gol de Marc Bernaus), després Hongria (gol de Marc Rebés) i la tercera va arribar al 2019 contra Moldàvia (gol de Marc Vales). Per tant, Andorra també aconsegueix la seva primera victòria més folgada en superar per 2 a 0 la feble San Marino.
El guió de sempre completament revifat. Aquesta vegada va tocar portar la iniciativa. Acaronar la pilota, gaudir-ne i, a més a més, arribar amb més intenció a la porteria rival. La selecció d’Andorra continua sent, en tots els aspectes, superior a San Marino. Els de Koldo han crescut molt més, especialment els últims anys, que La Serenissima. És una evidència. De fet, Andorra abans del partit tenia en el seu balanç positiu tres victòries oficials. En canvi, San Marino encara la busca.
La pilota, el ritme i les ocasions van ser per al combinat dirigit per Koldo, però només durant els primers 25 minuts. Després van deixar de fer coses amb el 2 a 0. Aquesta vegada sí que es van veure intencions ofensives, i al minut 8 Cucu va donar el primer avís amb un xut creuat que va refusar el porter Elía Benedettini. Això sí, els de Franco Varrella van respondre de manera immediata, però va ser en una acció completament individual de Nicola Nanni, però el seu xut i defectuós va sortir força desviat.
Andorra no va renunciar mai a tenir la pilota. San Marino es va dedicar a perseguir ombres i al minut 11 una passada llarga de Marc Pujol cap a Cucu la va fer bona el davanter del Formentera. El jugador format a l’altre FC Andorra, aquell club modest que només tenia la necessitat de fer jugar els jugadors joves de casa, va marxar dues vegades de Dante Rossi; tot i així, Elía Benedettini va refusar el seu xut a córner. En la jugada de cantonada, tret en curt, Marc Pujol va enviar un xut en paràbola i Elía Benedettini va tornar a actuar amb encert. Després de tants avisos va arribar l’1 a 0 i va ser amb un gol de cap de Marc Vales després d’una falta escorada per la dreta servida per Joan Cervós. El defensa central del Sandefjord va rematar lliure de marca a l’àrea petita.
Sis minuts després va tornar a marcar de cap Marc Vales. El del Sandefjord noruec va rematar a la sortida d’un córner tret per Marc Pujol. Aquesta vegada la rematada va ser girant-se i llençant-se en planxa. Amb el 2 a 0 es van acabar les ocasions i també el ritme va decaure. Andorra va deixar de prémer l’accelerador o va tenir suficient? Chi lo sa
Varrella, força disgustat per la imatge que estava donant el combinat de San Marino, va fer un doble canvi i va donar entrada a Cevoli per Dante Rossi i Zafferani per David Tomassini. Qui se la va jugar només començar el segon temps va ser Marc Pujol. El nou migcampista de l’FC Santa Coloma va fer una entrada innecessària que li va costar una groga i tot seguit va fer una falta sense sentit al mig del camp. La selecció, inexplicablement, va tornar al guió de sempre, és a dir, no va tenir gens de criteri amb la pilota, es va dedicar a defensar-se i va semblar que només pensés en el partit de diumenge a Wembley contra Anglaterra. O potser també el físic va faltar. En canvi, San Marino va buscar un gol que el fes entrar al partit. Al minut 52, Zafferani va donar el primer avís amb una rematada a boca de canó a l’exterior de la xarxa. El segon i últim avís del San Marino va ser del seu millor jugador: Nicola Nanni. El jugador, que milita a la Sèrie C italiana, va rebre de Zafferani i la seva rematada, al primer pal, la va refusar a córner José Antonio. Andorra es va quedar a tan sols un gol a favor de superar una marcar important, és a dir, la selecció en partit oficial només va marcar dos gols en una derrota contra Xipre al 2000 amb gols d’Emiliano González i Ilde Lima i un empat a 2 contra Albània amb doblet de Cristian Martínez. Sigui com sigui, aquest és el seu primer triomf més folgat. Diumenge, una altra història, contra Anglaterra a Wembley.

Koldo: “Com va dir Trapattoni, l’important és guanyar”

Koldo Alvarez De Eulate va recordar el mític entrenador italià, Giovanni Trapattoni, per valorar la victòria de la selecció contra San Marino en una bona primera part i una segona meitat molt pobra. “Com va dir Trapattoni un dia... L’important és guanyar i ningú es recordarà de com vas jugar la segona part el dia que vas superar a San Marino”. Força pràctic, tot i que era un partit per agradar-se. “Hem de respectar a tots els rivals i ningú regala res”. Això sí, Koldo va valorar el segon temps. “La primera part ha estat força bona i hem d’estar contents perquè vam jugar a camp contrari. A la segona, el ritme va baixar molt i hem sabut patir”.

ANDORRA: José Antonio, 'Moi' San Nicolás, Max Llovera, Albert Alavedra, Joan Cervós, Marc Vales (Xavi Vieira, 72'), Marc Pujol (Cristian Martínez, 72'), Sergio Moreno (Marcio Vieira, 64'), Jordi Aláez, Álex Martínez (Jordi Rubio, 85') i 'Cucu' (Víctor Bernat, 85').

SAN MARINO: Elía Benedettini, Palazzi, Rossi (Cevoli, 46'), Fabbri, Battistini, Enrico Golinucci, David Tomassini (Zafferani, 46'), Lunadei (Mularoni, 74'), Fabio Tomassini (Vitaioli, 74'), Nanni i Hirsch (Ceccaroli, 74').

ÀRBITRE: Jakob Kehlet (Dinamarca). Grogues a Marc Pujol i Jordi Aláez –Andorra– i Battistini i Hirsch –San Marino–.

GOLS: 1-0 Marc Vales (17') i 2-0 Marc Vales (23').

LLOC: Estadi Nacional. 1.400 espectadors –segons xifres de la FAF–.