Diari digital d'Andorra Bondia

Rebaixa lineal del 10% respecte a l’any passat de les subvencions esportives


Escrit per: 
Redacció

 

Les retallades influeixen en tots els àmbits. Ningú se n’escapa, i les subvencions esportives no en són cap excepció. Així ho va fer saber el Govern, que va presentar les quantitats que reparteix als clubs i les federacions, que han vist com els ingressos provinents de les arques públiques s’han reduït.

La rebaixa lineal del que es reparteix aquest any respecte a l’any passat és del 10%, encara que si es té en compte que aquest cop no ha entrat cap partida al Comitè Olímpic Andorrà per afrontar uns Jocs dels Petits Estats la xifra puja a l’11,3%, cosa que suposa 415.836 euros menys que en l’exercici anterior, passant de 3.649.635 euros a 3.233.799.

Amb tot la totalitat del pressupost no s’ha repartit perquè hi ha deu federacions que per raons administratives no han presentat la documentació en els terminis establerts. Són les d’esquí, esports adaptats, canoa-caiac, futbol, kendo, muntanyisme, patinatge, rugbi, vela i tennis taula. En primera instància s’han entregat 2.005.750 euros i la resta es donarà un cop tancada la segona convocatòria que s’ha obert per a aquests ens en concret.

Totes les entitats han vist reduïda l’ajuda, menys aquelles que tenen un pressupost inferior a 5.000 euros, ja que per la seva activitat l’executiu ha decidit no variar les xifres. Des del novembre clubs i federacions són coneixedors dels imports que percebran. Un fet que destaca Jordi Cerqueda, secretari d’Estat d’Esports, ja que “feia temps que no passava”, tenint en compte que els últims anys es cobrava en dotzenes parts perquè no hi havia aprovat un pressupost general, cosa que condicionava el funcionament de les entitats.

En una època de crisi, com la que es viu en tots els àmbits, no només al país, sinó internacionalment, l’esport “no pot ser diferent”, així que les rebaixes en les ajudes econòmiques són necessàries. Aquest fet ha de portar a “aprendre a gestionar millor els diners”, tot i que des del Govern “som absolutament conscients de l’esforç que fan [les entitats]”.

Però la davallada del pressupost de les subvencions esportives no s’acabarà aquí. L’any vinent continuaran, amb una reducció similar, del 10%. Cerqueda és clar en aquest aspecte: “La subvenció d’aquest any serà superior a la del 2013.” I per confeccionar el repartiment també hi haurà canvis. “Ara s’obre un període de reflexió.” I està subjecte a canviar el model que s’ha seguit fins ara.

El cafè no serà igual per a tothom. A alguns se’ls servirà aigualit, a d’altres descafeïnat i a la resta carregat. Tot dependrà de diferents criteris a seguir. Aquí hi entraran diferents aspectes, des dels resultats obtinguts per les entitats fins a l’activitat que desenvolupen o el nombre de federats o la base que tenen. L’executiu farà aquesta valoració per premiar unes i castigar altres: “Farem un tria de les federacions que estan fent la feina ben feta i les que no.”

A falta de confirmar-se les quantitats que rebran les federacions que han entregat la documentació amb retard, com la d’esquí –que serà la que tindrà, com sempre, una aportació econòmica més gran de totes les implicades–, la de natació és la que presenta la xifra més elevada, amb 137.000 euros. La segueixen la d’atletisme, amb 130.500 euros, i la de judo amb 112.500.

Pel que fa als clubs, el BC Andorra és qui més ajuda té, amb 336.600 euros. Al darrere té l’FC Andorra, amb 285.300 euros, que ha tornat a veure com no percebrà els 50.000 euros que reclama per l’ascens de fa unes temporades.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic