Schrottshammer i Tidstrand són els que es llancen més ràpid a Grau Roig

Els corredors més ràpids del món sobre uns esquís van poder gaudir de la pista Antenes-Pitu Figueras de Grandvalira-Grau Roig. La meteorologia finalment no va fer les males passades que es podien preveure. En la primera prova del calendari de la Copa del Món l’austríac Klaus Schrottshammer i la sueca Sanna Tidstrand van ser els campions, així que es posen líders de la general.

Màxima expectació la que es podia palpar en el primer cop que la Copa del Món es disputava al sud d’Europa. En una disciplina en què poc més d’una brisa de vent provoca anul·lacions per a la seguretat dels participants, les previsions de ratxes amenaçaven de cancel·lar-la. Els organitzadors, juntament amb el delegat de la FIS, van decidir abaixar la sortida. “Hem jugat la carta de la seguretat dels corredors i la prudència. I l’hem encertat”, va assenyalar Nadal Antor, director de la cursa. Aquest fet va provocar que les velocitats màximes dels corredors no fossin tan elevades.

L’actual recordista mundial, Simone Origone, va quedar eliminat, així que el màxim favorit al triomf sortia de les travesses. L’italià va patir una caiguda, que no va tenir conseqüències tot i les velocitats a què arriben els esquiadors.
Schrottshammer va guanyar la categoria Speed 1 amb 154,30 quilòmetres per hora, però no va poder establir un nou rècord de la pista, que va obtenir l’any passat el suís Philippe May, amb 161,94 km/h. L’helvètic va ser segon, amb una marca inferior (152,21). El podi el va completar el francès Bastien Montes.

En Speed DH, en què els corredors van amb esquís de descens en comptes dels llargs de 2,4 metres dels de Speed 1, es va adjudicar la prova el suís Gregory Meichtry. En aquesta categoria hi va haver participació andorrana, amb Francesc Robert,  17è, i Xavier Just, 19è. En júnior el més ràpid va ser el suec Erik Backlund. Pel que fa als representants nacionals, Marc Navarro va ser 4t; Nicolás López, 5è; Miquel García, 6è, i Marc Bergés, 7è.

En fèmines no va saltar la sorpresa i la recordista mundial va vèncer. Tidstrand ho va fer arribant a 150,81, cosa que estableix una nova marca de la pista en categoria femenina. La van acompanyar al podi la seva compatriota Linda Baginski i la francesa Karine Dubouchet. En Speed DH es va imposar la italiana Valentina Greggio i en júnior, la gal·la Tiphaine Beaumont. Maria Lluelles va ser sisena i Julia Viladomat, setena.

La valoració del que ha estat l’organització per primer cop d’una Copa del Món ha estat positiva. “Hem treballat de valent per poder complir les expectatives de la FIS i estem molt contents amb els resultats. La primera valoració a tenir en compte és la dels esquiadors, que marxen de Grandvalira-Grau Roig satisfets amb el recorregut de la pista”, indica Antor.

Campionat d’Andorra

La cita es va aprofitar per celebrar el Campionat d’Andorra de velocitat, utilitzant els registres fets pels nacionals. Robert va ser el vencedor en sènior, i Navarro i Lluelles, en júnior. Pel que fa a la participació dels esquiadors andorrans i veient l’experiència, per Antor “seria una gran notícia que algun dia un andorrà pogués disputar-se la victòria amb els més ràpids del món”.

Més copes del món

L’organització d’aquesta Copa del Món de quilòmetre llançat no serà un fet aïllat, ja que aquest calendari tornarà els anys vinents. Està garantit i fins i tot el 2015 es podrien celebrar a la pista Antenes-Pitu Figueras els Campionats del Món. “Des de la Federació Internacional d’Esquí ens ho van proposar i ens agradaria que es pogués confirmar.” L’estació de Sun Peaks, al Canadà, serà l’altra candidata.