Diari digital d'Andorra Bondia
‘Sterrato’, la nova idea de ‘Purito’
‘Sterrato’, la nova idea de ‘Purito’

‘Sterrato’, la nova idea de ‘Purito’


Escrit per: 
Víctor Duaso
L’ambaixador de Bahrain Merida i ex-ciclista professional, el resident Joaquim Purito Rodríguez, no té pietat dels seus ex-companys d’escamot. El resident, actualment biker de BTT, va tornar a fer una de les seves entremaliadures com a dissenyador d’etapes de La Vuelta a Espanya i el Principat d’Andorra viurà l’1 de setembre la primera etapa de la clàssica espanyola d’Sterrato, és a dir, un petit recorregut de quatre quilòmetres pel camí de les Pardines, sobre terra al més pur estil de la Colle de Finestre del Giro d’Itàlia. El final d’etapa, el diumenge 1 de setembre, serà als Cortals d’Encamp i tindrà també un ascens a la Comella. L’anunci es va fer ahir en una roda de premsa a l’església Sant Miquel d’Engolasters, on va pujar amb bicicleta el ministre de Turisme, Francesc Camp, amb el president de la Federació Andorrana de Ciclisme, Gerard Riart. També van assistir els residents Joaquim Purito Rodríguez i el pilot de MotoGP, Aleix Espargaró. Demà es presenta la Vuelta a Espanya a Alacant. “Ens ha costat moltíssim convèncer  l’organització per avançar-ho en primícia i al final ho hem aconseguit. Hem pactat amb el director general d’Unipublic, Javier Guillén, d’anunciar a tothom el final d’etapa de la Vuelta d’enguany, que tindrà lloc als Cortals d’Encamp i després Unipublic ja dirà des d’on arribarà”, va assegurar Francesc Camp, que va explicar la gran novetat d’aquesta etapa de la clàssica espanyola al país. “La Vuelta sempre s’ha caracteritzat per buscar coses noves i Andorra ha anat evolucionat amb la prova amb el pas dels anys. El punt d’inflexió va ser quan vam pujar al coll de la Gallina el 2012 en una etapa memorable, i des de llavors hem buscat fer combinacions noves. I aquest any, parlant amb Javier Guillén, vam dir per què no fem una cosa diferent? I vam pensar a pujar a Engolasters, que no s’ha pujat mai. Un port no massa llarg, però difícil, però potser ens quedàvem massa curts i vam dir de fer també el camí de les Pardines i vam pujar a mirar-ho i els va agradar per la seva espectacularitat i acabar als Cortals d’Encamp, i abans farem la Comella. Tres ports en un. De més de 1.200 metres de desnivell”, va destacar Francesc Camp.
L’etapa de la Vuelta serà el segon diumenge de la clàssica espanyola. “És una bona notícia per a nosaltres perquè hi haurà molta gent al país i aporta més afició.” Per tant, s’han previst millores a l’accés del camí de les Pardines. “Hi ha un túnel amb certa alçada on tècnicament no hi haurà cap problema i podran passar els cotxes amb les bicis a dalt sense problemes”, va explicar Camp.
Aquesta etapa de la Vuelta emula la que va crear el Giro d’Itàlia el 2005 per primer cop amb una pujada al Colle de Finestre. La modernitat de l’asfalt va relegar el romanticisme dels camins de pols i pedres. El Colle de Finestre s’inicia a la localitat italiana de Susa, molt a prop de la frontera natural amb França al Col de Mont Cenis. Quan l’asfalt acaba, un cartell avisa que comença l’sterrato –camí sense asfaltar– amb Paolo Savoldelli, Danilo di Luca, Gilberto Simoni, José Rujano, Tadej Valjavec, Juan Manuel Garate, Sergei Honchar, Wim Van Huffel, Emanuele Sella o  Mauricio Ardila al capdavant en aquell 2005 amb zones amb neu. Al cim d’aquest cartell s’hi troben els ciclistes: “Pols, fatiga i suor”, i l’estàtua de Danilo di Luca, el primer a coronar el Colle de Finestre. “La Vuelta volia fer una etapa interessant a Andorra i amb Kiko García van venir el mes d’octubre i els va agradar la proposta del pas pel camí de les Pardines. Aquesta serà la primera etapa de la Vuelta a Espanya d’sterrato i tenim la sort que sigui aquí. El camí es prepararà molt bé per als ciclistes. Ells ja hi estan acostumats, i també posarem tres punts per als mecànics. També podran passar els cotxes sense problemes”, va dir Purito, que s’ha convertit en un especialista a embolicar la troca amb els seus dissenys d’etapa. “Els ciclistes ja saben que quan venen aquí al país les etapes seran dures. Aquí no hi ha res pla. Ho tenen molt clar.”
El president de la Federació Andorrana de Ciclisme, Gerard Riart, es va congratular d’aquesta nova aposta d’Unipublic. “Ens van superant. Aquí ells troben dels millors ports del món i ara està molt de moda l’sterrato. Serà espectacular, i pel camí de les Pardines s’hi roda molt bé”. Per la seva banda, el pilot de MotoGP i resident al país des de fa cinc anys Aleix Espargaró també va lloar els ports de muntanya del país. “És una passada gaudir d’una etapa de la Vuelta a Espanya aquí al país. Si alguna cosa tenim al Principat són els millors ports del món, i aquest any s’han superat amb l’sterrato. Serà molt maco i gaudirem molt tots.” 
 
I tot esperant el Tour...
El retorn del Tour al país també està en el full de ruta del país. L’últim cop de la Grande Boucle al Principat va ser el 2016 i tothom ja pensa en el seu retorn. “El Tour? El 2020, el 2021 o 2022... Hi estem molt a sobre. Va venir l’últim cop el 2016 i jo confio que vingui en alguns d’aquests tres anys que venen. Ens veiem cada any amb Christian Prudhomme i la nostra idea és escurçar l’últim termini que vam tenir del 2009 al 2016 i que sigui millor de quatre anys de marge”, va dir el ministre de Turisme, Francesc Camp. La Vuelta a Espanya és el gran aparador que pot tenir el país i ara més amb l’sterrato.
 
FOTO: FERRAN LLORENS
 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte