Tornen a guanyar fora a Europa 23 anys després

V. D.
El 27 de setembre de 1995 el Festina Andorra va guanyar el seu primer partit com a visitant a la Copa Korac i va ser a la pista del Trodat Basket Wels d’Àustria. L’equip d’Edu Torres es va imposar per 75 a 81 i després va arrodonir la victòria i es va classificar pels setzens de final en vèncer al Poliesportiu d’Andorra als austríacs per 84 a 72. Aquell 27 de setembre de 1995 va ser el primer i únic triomf del club andorrà en competició europea. Han hagut de passar 23 anys i quasi dos mesos per tornar a assaborir una victòria europea com a visitant. La ratxa negativa es va trencar ahir a Itàlia a la pista del Germani Brescia Leonessa. Els d’Ibon Navarro es van imposar per 73 a 79 als d’Andrea Diana i van fer un pas de gegant per classificar-se per al Top-16 de l’EuroCup.
El grup A està sent tremendament igualat i cada partit s’està convertint en una final per tots els equips. El Germani Brescia Leonessa, després d’homenatjar al seu exjugador Michele Vitali –actualment al BC MoraBanc–, va realitzar una millor posada en escena i amb un parcial de 7 a 0 va donar el primer toc d’atenció al BC MoraBanc amb un 17 a 10 d’inici. Els italians van jugar sense pivot pur per la lesió del nord-americà Eric Mika. Per tant, els exteriors, força corpulents, van jugar dins de la pintura com van poder. La zona 2-3 italiana se li estava ennuegant als andorrans i al final del primer quart el 19 a 16 a favor dels d’Andrea Diana servia per despertar als d’Ibon Navarro. O pujaven línies defensives o patirien de valent per guanyar a un rival molt anàrquic.
La reacció andorrana va arribar al segon quart. Una antiesportiva xiulada a Luca Vitali –germà de Michele– per una falta a Dylan Ennis va servir al BC MoraBanc per tornar-se a posar per davant en l’electrònic –no ho feia des del 3 a 5 inicial–. A partir de llavors va començar un parcial de 2 a 10 per situar el 24 a 28. El base francès Andrew Albicy no va estar gens encertat i quasi tot el joc ofensiu va passar per l’encert de David Jelínek, les accions espectaculars de Reggie Upshaw Jr. i les espurnes de qualitat de Michele Vitali. Tampoc va tenir el seu dia Shayne Whittington, i Moussa Diagne, per molèsties musculars, va estar més a la banqueta que a la pista. Al tercer quart i amb un triple de Bryon Allen els italians es van col·locar a només dos punts (34 a 36). La igualtat era màxima i el BC MoraBanc va aguantar la mínima renda amb la feina fosca i els punts d’Oliver Stevic. Al descans i amb un triple de Luca Vitali (38 a 40).
Pocs s’esperavem el tercer quart del BC MoraBanc. Un parcial de 0 a 17 va desarborar als italians. La recepta va ser aquesta: defensa agressiva, aprofitar els regals nombrosos del rival i encert ofensiu amb un David Jelínek força encertat des de la línea de 6,75. Els d’Ibon Navarro van arribar a guanyar de 19 punts de diferència (38 a 57) i després també amb un 43 a 62. Una cistella de Brian Sacchetti sobre la botzina va deixar un contundent 47 a 62 i un parcial final andorrà de 9 a 22.
Tothom es va pensar que la feina estava feta i que el partit estava més que guanyat, però en el bàsquet i també en l’esport no es pot dir blat fins que no estigui al sac i ben lligat. I així va ser. Els d’Andrea Diana s’ho van jugar tot a una carta i amb més cor que cap van somiar amb la remuntada. Els italians van clavar un parcial d’11 a 2 per posar emoció total al final del partit. A 2’16”, el BC MoraBanc havia perdut la bona renda que tenia i el Brescia estava a només vuit punts (66 a 74). La relaxació va passar factura i un triple de Brian Sacchetti a 30”8 va fer creure als italians en tot i més (71 a 77). El BC MoraBanc no ho va veure clar i una pèrdua d’Andrew Albicy la va aprofitar Jordan Hamilton per situar el 73 a 77. Només quedaven vuit segons i Oliver Stevic va sentenciar amb un Germani Brescia Leonessa que ja es va oblidar de defensar. Amb aquest triomf, el BC MoraBanc suma la quarta victòria consecutiva i continua a la tercera posició del grup A de l’EuroCup amb quatre victòries i tres derrotes, les mateixes que l’Estrella Roja, però a una de l’AS Mònaco, el líder. El Galatasaray s’apropa a una victòria dels andorrans igual que el Ratiopharm Ulm, i es despenja el Brescia. El proper partit serà al poliesportiu d’Andorra amb la visita de l’Estrella Roja.

Navarro: “Hem jugat molt bé durant 36 minuts”

Primera victòria a l’EuroCup com a visitant i quarta victòria consecutiva del BC MoraBanc. Expulsada la mala ratxa i benvinguda la bona. “Ja vam estar a prop de guanyar a Belgrad i també a Mònaco... Ara hem d’estar contents perquè per fi ha arribat la primera victòria com a visitant en competició europea i ha estat amb un molt bon partit durant els primers 36 minuts”, va assegurar el tècnic basc del BC MoraBanc, Ibon Navarro, que va parlar de la reacció final italiana. “Hem jugat contra un rival amb molt de cor i orgull i en una pista molt calenta. La seva reacció final ha estat lògica. Els hi hem donat vida, però l’equip ha estat molt bé i ara toca seguir i seguir”, va sentenciar Ibon Navarro.