Triomf a 2a B, vint-i-un anys després

Víctor Duaso
El 10 de maig del 1998, el Futbol Club Andorra, quan ja havia certificat matemàticament el seu descens a tercera divisió espanyola, va aconseguir l’última victòria fins al dia d’ahir de segona divisió B, i va ser en la penúltima jornada contra el Gandia, amb un 2 a 1 amb gols de Toni Sivera i un gol en pròpia meta de José Vicente Albelda, germà de l’exmigcampista del València, David Albelda. Aquella va ser l’única victòria del curs. Per tant, 7.784 dies després l’FC Andorra torna a guanyar a segona B i ha necessitat passar una etapa plena de problemes que el va deixar a tocar de la desaparició i que vingués Gerard Piqué a rescatar-los per tornar a somriure a la categoria de bronze del futbol espanyol.
Del 10 de maig del 1998 a l’1 de setembre del 2019. De superar el Gandia a derrotar el CF Badalona. Del 2 a 1 de fa vint-i-un anys al 2 a 0 d’ahir. Els de Gabri García, que encara estan pendents de l’arribada d’Aymeri Pinga, davanter suís procedent del Sion i també de tancar algun fitxatge més, tot i allunyar-se el de Víctor Casadeús i apropar-se el de Fede Bikoro, van jugar una primera part per oblidar. Molt espessos, sense idees i amb escassa profunditat en atac contra un CF Badalona que també va oferir ben poc. Això sí, el tècnic de Sallent va fer debutar a l’onze inicial el nouvingut Rai Marchán. El migcampista català, que arriba del Celta B, va deixar a la banqueta Miguel Palanca –el seu pare, Santi, que va ser entrenador, es mirava la suplència del seu fill des de la graderia–. L’ocasió més clara de gol va arribar al minut 34 i va ser amb una combinació entre Chema Moreno i Hugo Esteban que el segon no podia rematar, ja que Miguel Loureiro, que debutava com a titular, refusava a córner i evitava el remat de l’atacant del Badalona. De fet, Hugo Esteban va gaudir de dues ocasions més. La primera amb un xut de paràbola per sobre del travesser, i la segona amb un remat a la mitja volta que aturava Nico Ratti.
Els de Gabri García van millorar molt al segon temps, i més amb la inspiració ofensiva de Musa Sidibé. L’extrem va ser un corcoll, però va fallar en la definició o en l’última passada. Al minut 51, l’exextrem del Llagostera va marxar amb una delicatessen de Valentín i amb un xut llunyà va provocar que el veterà i incombustible Morales refusés amb el genoll a córner. Aquesta ocasió va ser l’avantsala de l’1 a 0, ja que set minuts després, Martí Riverola va assistir Ernest Forgas i el lateral Valentín trencava el fora de joc i l’exdavanter del Reus, força desencertat en els últims partits, va superar amb un xut creuat Morales.
Al minut 65, Nico Ratti va salvar l’empat aturant un xut de Chris Montes, i cap al final, l’FC Andorra va sentenciar, tot i així, Moha Keita va fallar un penal aturat per Morales i després Adrià Vilanova va sentenciar. Adeu a una ratxa  negativa.