El ‘biker’ resident Tom Pidcock va guanyar ahir la medalla de bronze a la prova de ‘cross-country’ als Jocs Olímpics de Tòquio. Foto: Twitter
Tom Pidcock, entrenant amb la seva bicicleta a Soldeu. Foto: Instagram
El britànic, al balcó del seu pis al Principat fent ‘rodillo’. Foto: Instagram

Un or olímpic ‘fabricat’ a Andorra

Víctor Duaso
Tom Pidcock, ‘biker’ resident al Principat, es va penjar ahir el metall més preuat a la prova de ‘cross-country’ de BTT dels Jocs.

Tom Pidcock va néixer fa 21 anys a Leeds. És un ciclista tot terreny. Ha assolit victòries en ciclocròs, en ciclisme en ruta i BTT. És el nou diamant en brut de les dues rodes. Format al British Cycling. Només té 21 anys i segueix els passos de Mark Cavendish, Bradley Wiggins o Geraint Thomas. La seva evolució com a ciclista sempre s’ha mogut entre els camins i l’asfalt. Viu al país i ahir es va penjar la medalla d’or en la prova de cross-country de BTT per davant del suís Mathias Flueckiger i de l’andalús David Valero. Per tant, un or fabricat a Andorra. A més a més, assessorat per José Antonio Hermida. El biker de Puigcerdà va ser medalla de plata als Jocs Olímpics d’Atenes 2004, també quatre vegades campió del món i tres vegades campió d’Europa.
El 3 de juny, Pidcock va patir una fractura de clavícula en una caiguda al Principat mentre baixava en bicicleta i un cotxe li va donar un cop. Va ser operat a Girona. La lesió li va deixar sense poder competir al Tour de Suissa. Això sí, els Jocs Olímpics de Tòquio no van córrer perill. Abans de la caiguda va guanyar a la De Brabantse Pijl, va ser segon a l’Amstel Gold Race, tercer a la Kuurne-Bruxelles-Kuurne, cinquè a l’Strade Bianche, sisè a la Flecha Valona i 15è a la Milán-San Remo.
El biker resident prové d’una de les regions angleses amb més tradició ciclista. Quan només tenia tres anys va aprendre a anar amb bicicleta. Els seus pares li van inculcar l’amor per les dues rodes. S’entrenava a uns camps propers al seu col·legi i després ja va competir a les carreres de Yorkshire. Va competir en proves de ciclocròs, però també en ciclisme en ruta i en BTT. Primer va ser campió d’Europa júnior de ciclocròs a França. El 2017 va ser campió al Mundial de Bieles (Luxemburg). Aquell mateix any també es va imposar en una contrarellotge individual del Campionat del Món júnior del 2017 a Bergen. El 2018 va guanyar el Campionat del Món, la Copa del Món sub-23 i de nou el Campionat d’Europa. El 2019 va fer  el salt al professionalisme i en el seu primer any va guanyar el campionat del seu país, va acabar segon al Mundial, per darrere de Mathieu Van der Poel, i va fer dos podis en dues de les carreres més prestigioses del calendari: el Koppenbergcross i el GP Sven Nys.
El ciclista resident també va guanyar el Giro sub-23 creuant la meta com a primer en tres etapes. Va entrar al World Tour 2021 amb l’INEOS Grenadiers. A més de combinar calendari de ciclocròs amb ciclisme en ruta es va proposar com a objectiu l’or olímpic en BTT als Jocs de Tòquio. La seva preparació es va realitzar al Principat. Fins i tot es va entrenar a casa seva amb un calefactor per igualar la temperatura que es trobaria durant aquests mesos a Tòquio. Un or un xic tricolor.