Un punt per continuar creient

Sempre es pot millorar. I una demostració és la selecció d’Andorra. Al PreMundial va sumar quatre punts, però va acabar amb un gust agredolç perquè com a visitant no va carburar i ahir va començar l’UEFA Nations League sumant un punt en empatar a 0 contra Letònia. Aquell últim rival en partit oficial que va golejar per a 4 a 0 als andorrans. Això va ser el 10 d’octubre i quasi un any després, els de Koldo Álvarez De Eulate van plasmar la millora sobre el Daugava Stadium de Riga.
Els resultats positius dels tres partits amistosos contra Liechtenstein, Cap Verd i Emirats Àrabs Units (EAU) han donat a la selecció d’Andorra un plus de confiança, seguretat i solidesa. Tothom podia pensar que el motiu és perquè eren partits amistosos amb rivals sense tots els seus efectius, però a Riga contra Letònia, en el primer partit de l’UEFA Nations League, es van confirmar totes aquestes millores. El combinat dirigit per Koldo Álvarez De Eulate se sent molt més a gust sobre el terreny de joc. Contra Letònia, amb el nou seleccionador Mixu Paatelainen, van apretar la sortida de pilota letona i amb les líneas molt unides van aconseguir tapar les virtuts del rival. Només començar un còrner a favor d’Andorra, tot i així, la primera gran ocasió del partit va ser per Letònia i va arribar al minut 5 amb una centrada per la dreta de Kluskins que va rematar Sabala de manera defectuosa per la pressió de Txus Rubio. Al minut 22 segon avís letó amb una falta directe llançada per Solovjovs que va refusar amb els punys José Antonio Gomes. Vuit minuts després, Rakels va treure una falta lateral i Sabadla va rematar de cap a fora. Els de Koldo Álvarez De Eulate no van abandonar la seva idea i en un còrner va estar a punt de marcar Ilde Lima de cap, però des de l’àrea petita va refusar el central Jagodinskis. Amb l’electrònic sense moure’s es va arribar al descans i el rècord d’imbatibilitat de la selecció estava més a prop que mai i els 245 minuts del 2016 sense encaixar un gol estaven en perill. De fet, al minut 48 es va batre aquesta marca i després es va allargar molt més.
En els següents 45 minuts, Letònia va continuar sense trobar la manera de crear perill sobre la porteria de José Antonio Gomes. Als letons els hi va faltar ritme i no serà per falta de partits amistosos. A més a més, al mig del camp només jugava amb cert sentit el jugador del Riga, Ivans Lukjanovs. A mida que passaven els minuts, a la graderia poc poblada del Daugava Stadium de Riga començaven els dubtes i al minut 88 va arribar la millor oportunitat de la selecció d’Andorra. El migcampista Víctor Rodríguez es va quedar tot sol a la frontal i en comptes de xutar quan ho tenia tot a favor va buscar la passada interior cap a Jordi Aláez, però Kluskins va refusar de manera providencial a l’àrea petita. No només es va crear aquesta oportunitat de gol ja que al minut 91, Jordi Aláez marxava amb una bonica acció individual de dos rivals a la cantonada i el seu xut -també es podria dir passada de la mort- la va refusar amb els punys el porter Vanins. Letònia va veure les orelles al llop i Andorra va sumar un punt que li torna a omplir molt més el dipòsit de la confiança. Dilluns contra Kazakhstan i a tornar a demostrar la millora. “Ens esperavem alguna cosa més. Tots vam lluitar i tots vam defensar per tenir una oportunitat. Espero que aquest resultat ens ajudi a crèixer”, va assegurar el seleccionador Koldo Álvarez De Eulate. L’altre punt positiu és el rècord d’imbatibilitat que puja fins als 414 minuts. “Això em diu que hem de seguir treballant”. La selecció creu més en el  que fa i és que també tenia fe en millorar. L’UEFA Nations League permet tenir més il·lusió. És la competició dels petits.