Aleksa Avramovic es desespera després de fallar l'últim tir des de mitja pista. Foto: Facundo Santana
Víctor Arteaga, que va deixar de ser ‘temporer’ dilluns, va donar molta ‘llum’ al joc interior del BC MoraBanc contra el Partizan. Foto: Facundo Santana

Victòria a l’estil serbi

Víctor Duaso
“L’estil és jugar sempre a vida o mort. S’ha de conviure amb la pressió i el drama. És molt més important guanyar que gaudir. L’única manera d’estar tranquil és deixar-ho tot a la pista”. Aquestes paraules pertanyen a Igor Rakocevic, vicepresident de la Federació de bàsquet de Sèrbia i exjugador de l’ACB. El BC MoraBanc va guanyar ahir a l’estil serbi per 61 a 60 un Partizan de Belgrad que encara no havia perdut en aquest inici de curs. Defensa. No hi ha res que agradi més a Ibon Navarro, que n’ha après d’alguns tècnics croats o serbis, com Neven Spahija, Dusko Ivanovic ,  Velimir Perasovic, i Zeljko Obradovic. Tots aposten per tenir uns quants guerrers a pista deixant-se l’ànima i mossegant el rival. És l’estil que ells prediquen. Un des de fa més anys que l’altre, però la defensa la tenen ben interioritzada. Sense això no hi ha manera humana de guanyar partits. Els primers minuts de partit van ser per al Partizan de Belgrad amb un 4 a 8 inicial amb sis punts del base israelià Yam Madar. Codi Miller-McIntyre es va carregar amb dues faltes ben aviat i la seva sortida a pista va coincidir amb el parcial de 14 a 6 de la recta final del primer quart amb una defensa asfixiant i ràpides transicions en atac. Al final del primer acte, 16 a 12 i un Zeljko Obradovic empipat amb els seus jugadors demanant-los la mateixa energia que estaven mostrant els jugadors del BC MoraBanc.
El geni de Cacak va espavilar els seus i el segon quart no va tenir res a veure amb el primer. El Partizan Belgrad va crear una teranyina defensiva i el BC MoraBanc s’hi va quedar ben atrapat. Zach LeDay va anotar dos triples consecutius i Aleksa Avramovic, ex-Unicaja Màlaga i Movistar Estudiantes, van liderar un parcial que va acabar sent de 8 a 20. Ibon Navarro no ho va veure gens clar i la primera cistella del seu equip en aquest segon quart va arribar amb cinc minuts disputats amb un triple de Jelínek. En aquests 10 minuts només va anotar el txec amb aquest triple i cinc punts de Drew Crawford. Navarro va caure en la trampa d’Obradovic i el Partizan va ser feliç ofegant el seu rival amb una defensa al límit i amb encert en atac on també va destacar Dallas Moore.
El decorat va canviar a la represa i el BC MoraBanc va tornar a oferir la seva millor versió defensiva. Va aclaparar el Partizan de Belgrad, van córrer i es van divertir en atac. Els d’Ibon Navarro, amb moltíssima intensitat i liderats per Codi Miller-McIntyre i l’encert al joc interior de Víctor Arteaga, van clavar un parcial de 24 a 7 per deixar el 48 a 38. Una pèrdua innocent i incomprensible de Conor Morgan va regalar una cistella fàcil sobre la botzina a Aleksa Avramovic pel 48 a 40 del final del tercer quart. Aquesta vegada va caure en la trampa d’Ibon Navarro, el mític Zeljko Obradovic. Els encerts dels dos equips només van ser defensius i dels atacs millor no parlar-ne. Dos equips erràtics en el llançament i amb nombroses perdudes. Qui destacava entre tot plegat? Qui fins fa poc era el temporer del BC MoraBanc, Víctor Arteaga, que acaba de signar fins a final de temporada. Totalment merescut i a la vegada incomprensible, ja que portava molts partits acompanyant durant moltes estones  Guille Colom a la banqueta. El de Cuenca va acabar amb 15 punts, 4 rebots i 20 de valoració.
L’inici de l’últim quart no podia ser millor. L’escorta nord-americà, Codi Miller-McIntyre, va anotar un triple només començar els últims 10 minuts i va situar el 51 a 42. Semblava un bon avantatge, però el compatriota de Codi, Kevin Punter, va agafar les regnes i va liderar un parcial de 2 a 10 a 4’14” situant el 55 a 56. Als dos equips els van entrar els nervis i la pressió. El pànic a perdre i, a vegades, semblava que també era pànic a guanyar. A 2’53”, Miller-McIntyre va anotar per al 59 a 58. Els minuts passaven i els errors en atac seguien. A 1’00”, Clevin Hannah, que no havia anotat cap punt fins al moment, va situar el 61 a 58. Tan malament es van jugar els últims minuts que va fallar un triple Trifunovic, després Oriol Paulí li va copiar. A 12”8, i amb el 61 a 58, Jelínek va cometre falta sobre Punter. Obradovic que se les sap totes va demanar antiesportiva, però els àrbitres no ho van veure així. Punter va anotar els dos per al 61 a 60. A 3”4, falta sobre Jelínek i el txec falla els dos tirs lliures. I a la desesperada i des de mitja pista, Aleksa Avramovic va buscar la cistella impossible, però va fallar i el Partizan va perdre el seu primer partit després de 10 triomfs consecutius.

Navarro: “Hem fet una cosa que ningú havia fet encara”

Orgullós. Rival anul·lat. Ibon Navarro, tècnic del MoraBanc, va lloar els seus jugadors després de superar un invicte (fins ahir) Partizan de Belgrad. “Aquesta és una nit especial per a tothom, ja que hem fet una cosa que ningú havia fet encara. Hem de gaudir. Guanyar no és fàcil”, va reconèixer l’entrenador de Vitòria, que no creu que aquest sigui un punt d’inflexió. “L’equip ja fa dies que ha agafat una línia clara”.

FITXA TÈCNICA

61- BC MORABANC ANDORRA: Miller-McIntyre (11), Oriol Paulí (10), 'Drew' Crawford (7), Amine Noua (2) y Víctor Arteaga (15) –cinc inicial–; Hannah (2), Jelínek (10), Moussa Diagne (4), Conor Morgan (0), Mario Nakic (0) i Nacho Llovet (0).

60- PARTIZAN NIS BELGRAD: Yam Madar (6), Kevin Punter (13), Rodions Kurucs (2), Zach LeDay (12) i Koprivica (2) –cinc inicial–; Smailagic (7), Moore (6), Dangubic (2), Avramovic (8) i Trifunovic (2).

ÁRBITRES: Robert Lottermoser, Rain Peerandi i Vasiliki Tsaroucha. Sense eliminats.

PARCIALS: 16-12, 24-32 –descans–; 48-40 i 61-60.

LLOC: Poliesportiu d'Andorra. 2.276 espectadors.