Diari digital d'Andorra Bondia
Volen més Copes del Món
Volen més Copes del Món

Volen més Copes del Món


Escrit per: 
Víctor Duaso
La primera Copa del Món de BTT que va acollir la Massana va ser el 2008, per després tenir-ne una més el 2009. Aquí va començar una aturada fins al 2013 i, des de llavors, la màxima cita de la BTT ha estat al país –amb uns Campionats del Món el 2015. Aquest projecte de país, com els organitzadors l’han batejat, acaba enguany el seu contracte de tres anys com a seu de la Copa del Món de BTT fins al 2018. Des de fa un any, van demanar una renovació de dos anys, és a dir, fins al 2020, i la Massana encara espera una resposta de la Unió Ciclista Internacional (UCI). En breu, es publicaran els calendaris de competició dels propers dos anys i hi ha bones sensacions per tornar a acollir els millors bikers del món. “Volem acollir la Copa del Món del 2019 i la del 2020 i creiem que la resposta està a punt d’arribar. Tenim bones sensacions, però no ens aventurem. Hem demanat dos anys, ja que s’acaba el nostre mandat el 2019 i volem que el proper mandat triat tingui una Copa del Món ja muntada. És un projecte que va més enllà del color polític. Això sí, hi ha molta competència i també hi ha una demanda força important”, va assegurar David Baró, cònsol major del Comú de la Massana, que té enguany el cònsol menor massanenc, Raül Ferré, dins de la comissió de l’UCI. “Quan el Raül va tornar de la primera reunió, em va dir que li van fer signar un document de confidencialitat. Tenir-lo allà ajuda, però també hi ha representants d’altres països. Són només sis Copes del Món i vuit representants de diferents països; per tant, dos que se’n quedaran fora. L’UCI visualitza el fet que el dia de les proves hi hagi les autoritats del país o de la ciutat que acull la prova. Organitzar uns Campionats del Món també ajuda i tinc el convenciment que tindrem les dues properes Copes del Món”, va dir Baró.
La sisena Copa del Món que acull la Massana, del 10 al 15 de juliol, es va presentar ahir i es va activar el compte enrere de 50 dies perquè els millors bikers del món demostrin les seves habilitats en descens, en cross country i una nova prova que s’estrenarà enguany, la cross country short track. En total, 700 participants provinents de 40 països i un pressupost al voltant de 700.000 o 800.000 euros. “En l’edició anterior, la del 2017, vam ser la seu amb major cobertura en temps d’emissió, amb 281 hores. Estem molt satisfets d’aquestes xifres i el repte per a la Copa del Món del 2018 serà mantenir o superar els 60.000 espectadors del 2017”, va indicar Baró. La Copa del Món 2018, que tindrà 400 voluntaris, estrenarà nou patrocinador principal: Mercedes-Benz. Les novetats més grans les podran tastar els bikers. “En la modalitat de descens, el traçat serà el tradicional,  amb un circuit de 2,5 quilòmetres, que és un dels preferits dels bikers. Un circuit pur i molt exigent. Hem col·locat diferents punts de megafonia en el recorregut per satisfer els seguidors amb un seguiment més en directe. En cross country, tenim les novetats més importants amb una nova sortida a la zona de la Caubella per afavorir els espectadors. Volem crear una sensació d’estadi i la idea és generar més concentració de públic. El circuit tindrà 4 quilòmetres”, va reconèixer el director de la prova, Albert Balcells, que va analitzar la nova prova, el cross country short track. “Una prova de 30 minuts de durada que transcorrerà en el mateix circuit del cross country. Una prova molt explosiva que obrirà la Copa del Món i en què participen 40 bikers d’elit”. Després de sis dies de Copa del Món, serà el torn del Campionat del Món Màsters, amb 650 participants provinents de 25 països. “Estem al 80% de cobrir les participacions i hi competiran els bikers de més de 30 anys en descens i cross country i en els mateixos circuits que els de la Copa del Món”.
La Federació Andorrana de Ciclisme (FAC) també hi serà present, amb els joves Nico Rey i Joan Aracil en descens categoria júnior i, en elit, Blanca Aracil i Guillem Casal. En cross country, tot sembla indicar que Guy Díaz no competirà per lesió. “Des de dins de la Federació hem activat un programa d’alt rendiment per tenir els nostres bikers i aspirar en un futur a un podi de la Copa del Món. En cross country, no tindrem representants perquè no hi ha categoria júnior però, l’any que ve, si tenim Copa del Món, pujaran dos bikers. També hem demanat a l’UCI de poder organitzar un Campionat Nacional perquè els nostres riders sumin punts UCI però, de moment, en la Copa Catalana del mes de setembre que s’organitza aquí, ens han concedit fer el Campionat d’Andorra i sumar els nostres primers punts UCI”. 
El toc d’humor i distès de la presentació de la sisena Copa del Món BTT a la Massana el va posar el cap de Govern i President d’Honor de l’esdeveniment, Antoni Martí. Primer,  va reclamar un vídeo després de veure’n quatre sense que ell no sortís en cap i, llavors, va fer un símil de la BTT amb la política. “Aquí, quan els bikers baixen tothom els aplaudeix; en canvi, en la política, quan estàs de baixada ningú ho fa”. Va destacar l’esforç de l’organització per acollir proves de màxim nivell i d’alta volada. “Creiem en aquesta prova. Hi va haver un break, però no va ser quan jo era cap de Govern. Amb mi com a cap de Govern es va reactivar. Ho dic perquè no se m’acusi gairebé de tot. No és fàcil tenir Copes del Món i penso que no la perdrem perquè cada cop ho fem millor. Andorra és un referent en l’esport d’elit i ho demostrem quan ve el Tour de França o La Volta a Espanya”, va concloure. 
La Copa del Món 2018 ja té el compte enrere activat i ara només cal estar pendents de l’UCI per saber si la Massana continuarà sent seu de la màxima cita de la BTT fins al 2020. 
 
FOTO: SFGA / J. A. VILADOT

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte