Diari digital d'Andorra Bondia
L’animaló, al  palmell de la mà del seu rescatador. Com es pot veure és una criatura de petites dimensions i gens perillosa.
L’animaló, al palmell de la mà del seu rescatador. Com es pot veure és una criatura de petites dimensions i gens perillosa.

Un tritó pirinenc fora de lloc


Escrit per: 
A. Doral / Foto: Juan Carlos García Arpín

Sort va tenir aquest tritó pirinenc despistat que fos Juan Carlos García Arpín qui ensopegués amb ell i el posés a recer. García Arpín és geògraf i no biòleg però igualment va distingir que allò que hi havia allà, als seus peus, era un tritó pirinenc (Euproctus Asper), és a dir, un animaló fràgil, delicat i sobre qui pesa aquesta espasa de Dàmocles dels excessos de la humanització del territori. L’exemplar estava al bell mig del camí ral d’Andorra la Vella a la Massana, sota el túnel de les Dos Valires. Absolutament fora de lloc. En un indret i un moment molt estranys per a aquesta criatura esmunyedissa i d’hàbits nocturns. “No sé què li devia passar, potser va caure del petit mur que hi ha al costat”, apunta. No ho sabrem mai, de fet.  El cas és que se’l va trobar allà a terra, en un camí molt concorregut sobretot per ciclistes i on qualsevol hauria pogut trepitjar-lo, i va dubtar si estaria mort: “Sort que estava panxa enlaire i, amb el color ataronjat tan fort el vaig veure fàcilment, perquè si no podria haver-lo trepitjat”. El va recollir per comprovar si era viu i, en efecte, en gratar-li una mica la panxa va començar a despertar. “A poc a poc, va trigar uns minuts, perquè és un animal lent de moviments i que habitualment només surt de nit”. El va posar sobre el mur i de seguida va desaparèixer de la vista, esmunyint-se entre les pedres.
    
Malgrat la petitesa de la criatura, era un exemplar adult: no sobrepassen els dotze o quinze centímetres de llargada. Són una espècie altament vulnerable i, com dèiem, tímida i difícil de veure. García Arpín el va reconèixer amb facilitat perquè en conservava el record de quan els trobava, de nen, a la petita bassa de l’hort de la família, a prop d’Escàs. “Però potser feia trenta anys que no n’havia vist cap.” Són animals molt lents en els seus moviments i lents, que no presenten cap perill: si algú torna a trobar-se en la tessitura, pot agafar-lo tranquil·lament i posar-los a recer de qualsevol risc. “Són molt valuosos i tot i que la recomanació és no manipular-los en general, si estan en perill s’han de collir amb delicadesa”, demana; en tot cas, i per als porucs i desconeixedors, insisteix, no mosseguen. “En realitat, són bestioles amb diguem-ne bona premsa, al contrari d’altres amfibis, com la salamandra”.
    
El tritó pirinenc és una espècie que pateix moltíssim les conseqüències del canvi climàtic, extremadament vulnerable a qualsevol canvi en les seves condicions de vida, de fet, especialment les que afecten l’aigua: necessita que sigui cristal·lina, no contaminada. “De fet, la seva presència és un indicador de la puresa de les aigües; en llocs com el Montsec se’ls està fent un seguiment perquè és un fantàstic bioindicador”.
    
Pel que fa a Andorra, no sembla que estigui en perill d’extinció, segons explicava fa temps el cap de la Unitat de Medi Biòtic del Cenma, Benjamin Komac, que en canvi matisava que sí que s’està observant com algunes espècies comencen a modificar el seu hàbitat i a migrar cap amunt per buscar un espai amb les mateixes condicions en què estan vivint ara. Per això les espècies més vulnerables són les que viuen a més alçada o en àmbits molt particulars, com el tritó pirinenc.

Compartir via

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
Badbot Fields
If you see these fields, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte