Infermera de professió, i sobretot de vocació, María Belén Lescano aprofita allò que la pràctica diària de tractar amb persones li ha ensenyat (entre altres coses) i publica ‘La mejor versión de mí’
Expliqui’ns una mica la gènesi d’aquest primer llibre, doncs.
La veritat és que l’escriptura sempre m’ha agradat. Recordo aquelles tasques de l’escola: vaig fer una obra de teatre que es va representar a la festa de final de curs, que al meu país, Argentina, és al desembre. Però mai no vaig continuar, mai no m’ho vaig prendre seriosament fins a l’any passat.
I ara?
Vaig llegir El alquimista, de Paulo Coelho, i el meu cap va fer clic: fins quan postergar una cosa que realment m’encantaria fer? Sempre m’apunto les meves metes de l’any, amb un termini, per comprometre’m amb mi mateixa. En set mesos ja el tenia publicat!
‘La mejor versión de mí’.
Tenia molt clar que això volia fer, un llibre orientat al desenvolupament personal. Intenta impulsar altres persones a sortir de la zona de confort. Sempre esperes el moment perfecte per fer les coses i potser mai no arriba: s’ha de provocar que les coses passin.
Moure’s.
Vull motivar a qui vulgui fer un pas a la seva vida, però potser se sent estancat, un canvi en qualsevol sentit: feina, una relació, salut...
Aquest és el seu fort.
Però ho porto a un nivell personal. El llibre explica una història personal, podria haver estat una novel·la, però jo li dono el plus d’enfocar-ho al desenvolupament personal. Sí, és cert que sent infermera mai no s’apaga la infermera que porto a dins. Gaudeixo molt de la professió, estic summament agraïda a Andorra, per cert, per haver-me obert les portes i deixar-me desempenyar la meva professió. A sobre, ara fer una incursió en l’escriptura!
Felicitats, doncs.
Dins del llibre també es parla sobre la infermeria, sobretot allò que vam viure durant la pandèmia, com va repercutir en la vida dels que treballàvem en primera línia, que va ser molt, molt dur, especialment per la part mental, emocional. El cansament físic era inevitable, però de la part emocional va ser més difícil recuperar-se.
Potser ni ens ho imaginem.
Nosaltres, com a infermers, travessem tot el cicle vital de les persones, des del naixement fins a la mort, estem en contacte amb les misèries humanes. És clar que ens anem fent forts perquè les coses no t’afectin tant. Però la pandèmia va ensorrar aquesta barrera que construeixes. Jo treballava aleshores a Argentina i recordo una onada tremenda, el mes de juny: haver de reportar el nombre de morts era brutal.
Per sort, queda enrere. Tornem al llibre.
Parla del procés que viu una persona, de com travessa les adversitats, de les seqüeles que li deixa, però de com ho deixa enrere. Es tracta d’ajudar aquella gent que es queixa constantment d’una situació i no fa res. A mi m’agrada ajudar, per això vaig triar la meva professió. Vull que tothom tingui una vida digna, plena i complir somnis.
Bons desitjos.
Sí, però aconseguir-ho significa, en primer lloc, voler. Segon, la disciplina, la perseverança, no donar-se per vençut quan apareguin pedres al camí, que sempre n’hi haurà. És just quan t’enfrontes a l’adversitat que treus les habilitats, les capacitats que tens. Assoleixes una saviesa que et serà útil la resta de la vida.
En la mateixa línia està el pòdcast que té, amb una companya, ‘Metaenfermeria’, oi?
Sí, sí, van de la mà. La infermeria no és sols una professió que em dona l’aliment –no vas a treballar gratis– sinó que em gratifica, m’omple. Si fas alguna cosa amb passió, deixa de ser una feina. Per molt que t’estressis o et cansis.
Segur que molts l’envegen.
Soc una persona somiadora. Potser perquè vinc d’un poble molt humil, on veia carències, necessitats, és que vull brindar ajuda. Tinc el projecte de crear una fundació al meu país per a infants amb capacitats diferents. I ara que aquí treballo en geriatria, també m’ha fet pensar en un centre per a la gent gran, perquè puguin tenir una millor qualitat de vida.
Doncs sort. Acabem en to pràctic: la presentació del llibre i on el podem trobar.
Serà demà, dijous, a quarts de set de la tarda a l’hotel Rosaleda. El llibre està disponible a Amazon, a la llibreria La Trenca i me’ls poden demanar a mi.