Diari digital d'Andorra Bondia
Els ministres Jordi Gallardo i Ester Vilarrubla han presentat avui el projecte de llei de creació de l’Andorra Recerca i Innovació.
Els ministres Jordi Gallardo i Ester Vilarrubla han presentat avui el projecte de llei de creació de l’Andorra Recerca i Innovació.

L’IEA, Actua Tech i l’OBSA donen pas a Andorra Recerca i Innovació


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

Amb la voluntat de simplificar els esforços, evitar duplicitats i en certa manera donar un impuls a una situació de cooperació que ja s’està produint, el Govern va aprovar en el darrer consell de ministres el projecte de llei de la fundació privada del sector públic Andorra Recerca i Innovació, una entitat que aglutinarà en una única estructura l’Observatori de la Sostenibilitat d’Andorra (OBSA), Actua Tech i l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA). 

Així ho han explicat aquesta tarda el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i la titular d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, que han defensat que amb aquest text es vol aglutinar el coneixement i tasques com a entitats de recerca i innovació existents fins ara diferenciades, en un sol ens que optimitzi recursos i generi de forma coordinada coneixement, projectes i solucions innovadores per donar resposta als principals reptes de les administracions públiques, el teixit empresarial i la ciutadania. En aquest sentit, Vilarrubla, que ha recordat que entre les tres entitats actuals ja “s’han creat sinergies” i ja “col·laboren en diferents projectes en alguns casos amb conveni i d’altres no”, ha insistit que l’objectiu és “aprofitar les sinergies i fer que les estructures siguin més eficients”.

Així mateix, la ministra ha explicat que les activitats principals que han fet fins ara les tres entitats es mantenen en aquesta nova fundació que d’aquesta manera continuarà amb la recerca bàsica i ampliada, la divulgació i la formació, la transferència de coneixement i tecnologia, el foment, la facilitació i agilització de projectes, així com el seu desenvolupament i implementació, l’assessorament científic, tècnic i estratègic al teixit empresarial i a les administracions, i la formació i assessorament d’investigadors.

Pel que fa als àmbits d’actuació d’Andorra Recerca i Innovació, Vilarrubla ha destacat que es continuarà incidint en la societat, la muntanya, la sostenibilitat i transició energètica, les noves tecnologies i el foment de la innovació i l’emprenedoria, a la vegada que l’àrea d’innovació s’encarregarà de buscar-ne de noves adaptades a les necessitats actuals de la societat.

Per la seva part, Gallardo ha remarcat que es tracta d’un projecte de fusió que “parteix de la base dels mateixos experts i gestors que han vist una oportunitat d’optimitzar recursos”, i s'ha mostrat convençut que ajudarà també a “retenir el talent” del país.

Quant a l’organització de la futura fundació, Gallardo ha explicat que la nova entitat comptarà amb un patronat, el mateix que ja té ara Actua Tech on s’afegirà també un representant del ministeri d’Educació i Ensenyament Superior, i amb dos comitès directors, un per a l’àrea de la recerca i un altre per a l’àrea d’innovació. Així mateix, hi haurà una àrea de gestió i comunicació conjunta, àrea que, tal com ha estimat el ministre, permetrà estalviar uns 80.000 euros.

Precisament, amb relació al pressupost de què disposarà la fundació Andorra Recerca i Innovació, el titular de Presidència, Economia i Empresa ha assegurat que es manté el mateix que ja tenen les tres entitats actuals ja que ja hi ha tota una sèrie de projectes iniciats als quals cal donar continuïtat des de la nova entitat, que “no parteix de zero” sinó que compta amb els “actius i els passius” dels tres organismes que ara es fusionaran en la nova fundació.

l’IEA
Actua Tech
l’OBSA
donen
Pas
Andorra Recerca i Innovació
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic