Diari digital d'Andorra Bondia
Els frescos de Santa Coloma, el maig del 2016, quan van ser extrets de la sala d'exposicions de Bombers per traslladar-los al taller de restauració de Patrimoni, a Aixovall.
Els frescos de Santa Coloma, el maig del 2016, quan van ser extrets de la sala d'exposicions de Bombers per traslladar-los al taller de restauració de Patrimoni, a Aixovall.

Cultura estrena el ‘mapping’ dels frescos la jornada de la Vuelta


Escrit per: 
Redacció

Les portes obertes a l'església de Santa Coloma s’allargaran fins al 30 de setembre.

Quina mala sort. Un any i mig esperant el mapping dels frescos de Santa Coloma, i resulta que l’estrena oficial de la criatura coincidirà amb la jornada andorrana de la Vuelta. Dissabte, ja saben, en una etapa que arrencarà a Escaldes una mica abans de les 15 hores i que està previst que conclogui a Canòlich cap a les 18 hores, després de recórrer tot el país, primer amunt i després avall. Com és lògic, circular en cotxe durant aquest tram de la jornada serà impossible, i per això sorprèn encara una mica més l’horari en què s’ha programat el mapping: de 10 a 14 hores i –atenció– de 15 a 18 hores. L’entrada serà gratuïta, això sí, en grups de deu persones i per “rigorós ordre d’arribada”, adverteix l’organització.

La bona notícia és que, potser per compensar, les portes obertes a Santa Coloma s’allargaran fins al 30 de setembre i amb aquets mateix horari excepte els diumenges, que obrirà d’11 a 14 hores, i els dilluns, que tancarà com la resta de museus públics. Falta per confirmar quin serà el règim de visites després de les portes obertes, i si seran o no de pagament. El cas és que el mapping és la primera entrega del gran projecte museístic de la legislatura, que a falta de Radio Andorra serà el conjunt que completarà amb l’anomenat Espai Columba, el “contenidor” que s’està aixecant a la rotonda d’Enclar per ubicar-hi els frescos originals. L’un i l’altre constituiran un nou "producte turístic” per divulgar i contextualitzar el romànic nacional.

El mapping, en fi, ha costat 130.000 euros, i consisteix en la projecció dels frescos de Santa Coloma sobre l’absis on van ser pintats al segle XII, i d’on van ser arrencats i venuts als anys 30 del segle passat. Recordem que els frescos van ser readquirits el 2007 pel Govern per 3,7 milions d’euros, i que des d'aleshores s'han exposat en dues ocasions: a Un profund i llarg viatge i a Benvingudes a casa vostra. La resta del temps han estat tancats i barrats al magatzem.

La programació especial de les Jornades es completa amb un concert de l’ONCA Basic, dissabte a l’era gran de Casa Rossell d’Ordino, i la lectura dramatitzada d’Estimada Maria Lluïsa, inspirada en la correspondència de l’última dona de la nissaga, diumenge i de nou a Casa Rossell. La resta de museus i equipaments del país, tant públics com privats, oferiran dissabte una jornada de portes obertes, i Cultura ha prorrogat fins al 30 de setembre l’exposició Casa Rossell: una mirada interior, a l’era del Raser.

Andorra
santa coloma
Patrimoni
jornades
frescos
mural
mapping
mapatge
Gelabert

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte