Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Eusebi Nomen

Eusebi Nomen

Exconseller general

 

 

Ànims, STA: pots millorar




Els correus electrònics enviats des d’andorra.ad no superen els requisits del sistema internacional de validació DMARC (Domain Based Message Authentification Reporting and Conformance). Un sistema internacional dissenyat per detectar i prevenir els correus electrònics fraudulents. Aquesta manca d’homologació dels correus electrònics andorra.ad gestionats pel STA/Andorra Telecom provoca seriosos problemes als romàntics que encara utilitzem els correus andorra.ad.

Com que ja m’he cansat d’avisar d’aquest problema al 115 i estic cansat que STA no doni als seus empleats un sistema o protocol que faciliti la feina de verificar aquests problemes de manera professional, exposo públicament el problema amb l’esperança que algú faci el que calgui per millorar el servei ofert als usuaris d’andorra.ad.

Per exemple, si s’envia un correu electrònic des d’andorra.ad a un correu de gmail, aleshores gmail verifica que el servidor andorra.ad tingui el degut registre al DNS (sistema de noms de domini) i el corresponent registre a DMARC.

És molt senzill verificar que andorra.ad disposa del degut registre al DNS i també és molt senzill verificar que andorra.ad no disposa del degut registre a DMARC. Vostè mateix ho pot verificar introduint la paraula andorra.ad a la web de verificació https://mxtoolbox.com. Constatarà que andorra.ad no disposa del degut registre a DMARC.

La conseqüència d’aquest fet és que, per exemple, ahir a les 15.22 vaig enviar un correu adreçat a 4 persones amb adreces gmail. Van rebre el correu passada la mitjanit. El pitjor de tot és que quan van rebre el correu hi figurava que l’hora d’enviament era les 0.41 d’avui. Un veritable problema quan l’hora d’enviament pot ser important.

Evidentment, abans d’escriure aquest article he trucat cinc vegades a l’STA des de dilluns per avisar d’aquest problema ja que els meus correus no arriben correctament a diferents destinataris. Per molt que hi he insistit, la resposta ha estat que els correus surten bé d’andorra.ad i si no arriben bé a gmail, no hi poden fer res.

No soc cap expert en correus electrònics, però quan un testador de referència (mxtoolbox) detecta que els correus andorra.ad no tenen registre al verificador de referència DMARC, em sembla que l’STA podria fer el que sigui necessari per estar en regla amb DMARC. Altrament, quan qualsevol administrador d’un domini incrementa els requisits de seguretat (com semblaria que ha fet gmail darrerament) aleshores passa que gmail deixa els correus d’andorra.ad en quarantena i els lliura amb retards aleatoris.

En tot cas, no sé si el problema és aquest ni si és tan sols aquest. El que no pot ser és que si utilitzo andorra.ad i envio un correu a les 15.22 el seu destinatari el rebi com si l’hagués enviat a les 0.41 de l’endemà. El que tampoc pot ser és que si truco al 115 per informar d’aquesta anomalia manquin dels protocols per donar una resposta al client realment professional.

El problema no és en cap cas de la persona que respon al 115 sinó del protocol d’actuació del que disposa per atendre bé al client. I, evidentment, si es verifica que STA no té al dia el registre DMARC ja cal que s’acostumin a llevar-se més d’hora.

En fi, que em sembla que l’STA pot millorar el servei i animo els seus responsables a fer-ho dedicant a aquest fi els recursos que obtenen amb les desorbitades tarifes que paguem. No està bé que dediquin els recursos d’STA a fer aventures financeres especulatives amb intermediaris opacs, ni que caiguin dels núvols, ni està bé que STA sigui un monopoli que actua com un sistema tributari paral·lel. Estaria bé que la seva prioritat fos donar un bon servei als clients a preus competitius. L’economia particular i empresarial ho agrairia.

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Gràcies Eusebi.
El verificador mxtoolbox no sempre està disponible.
La mateixa tasca de verificació pot fer-se des de la web https://dmarcian.com/dmarc-inspector/

Moltes gràcies Pere per aquesta informació. El tema segueix sense estar solventat. un correu que vaig enviar ahir a la tarda ha entrat a la bùstia del seu destinatari a les 19:12 d'avui. A sobre amb l'hora d'enviament modificada, com si jo l'hagués enviat avui. STA, pots millorar!! demostra que pots!! ànims!!!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte