Diari digital d'Andorra Bondia

Andorra, una plaça financera sòlida i rendible


Escrit per: 
Esther Puigcercós, directora general de l'Associació de Bancs Andorrana (ABA)

Andorra, una plaça financera sòlida i rendible

La banca andorrana ha presentat aquesta setmana els resultats corresponents a l’exercici 2015. Els quatre bancs que operen a la plaça, agrupats sota l’Associació de Bancs Andorrans (ABA), han decidit avançar la publicació d’uns resultats agregats provisionals que mostren la solidesa i l’alta rendibilitat de la nostra plaça financera.
Si analitzem el comportament dels recursos gestionats per la banca andorrana durant l’any passat, podem observar que s’han incrementat en un 2,3%, fins a prop de 45.000 milions d’euros. Van créixer tant els recursos fora de balanç i/o sota gestió (fons i plans d’inversió, entre d’altres) com els de dins de balanç (comptes corrents i dipòsits a termini). Concretament, els dipòsits van augmentar un 3,5% superant els 11.100 milions. Pel que fa a la inversió creditícia, aquesta va créixer un 1,1%, en línia amb el creixement del PIB del país el 2015, estimat per Standard & Poor’s en un 1,7%. 
En un any marcat pel cas BPA és important destacar aquest increment dels recursos, perquè és un signe inequívoc de la confiança que els clients tenen en la plaça andorrana, així com la ràtio de rendibilitat (ROE), que demostra la solidesa de les nostres entitats financeres. Els quatre bancs van tancar l’exercici amb un ROE del 10,91%, per sobre del ROE de la banca espanyola (estimada entre el 5,2% i el 5,5% el 2015, segons Standard & Poor’s) i de la mitjana de la banca europea (situada al 8%, segons la mateixa agència de qualificació).
Des d’un punt de vista del negoci bancari, el marge ordinari dels nostres bancs va créixer per sobre del 5%, fet que evidencia la bona salut de l’activitat financera que desenvolupen. Un cop descomptades les despeses d’administració i personal, les provisions i els resultats extraordinaris, el benefici net agregat de la banca andorrana va ascendir a 168 milions. Tot i que aquesta xifra és lleugerament inferior a la de fa un any (183 milions el 2014), cal tenir en compte que els resultats estan influïts pels baixos tipus d’interès en la zona euro, que pressiona a la baixa el marge financer, pels costos creixents derivats de l’expansió internacional i per l’adaptació al nou marc normatiu del sector bancari europeu.
Creix la solvència i la liquiditat
El sistema bancari andorrà s’ha caracteritzat sempre, en relació amb altres places financeres, per elevades ràtios de solvència i liquiditat, fruit d’una forta política de capitalització des del seu inici. Aquest factor no ha variat durant l’any 2015, en el qual les entitats financeres han seguit apostant per reforçar les seves ràtios de solvència i liquiditat com a característica principal de la nostra banca.
El 31 de desembre, la ràtio de solvència dels quatre bancs es va situar en un 21,85%. Aquesta xifra supera en 110 punts bàsics la ràtio de l’any passat, que estava situada en un 20,75%, i duplica les exigències de la normativa bancària andorrana, que fixa aquest coeficient en un 
mínim del 10%.
Respecte a la liquiditat, la banca andorrana també ha augmentat. Durant l’any passat, la ràtio de liquiditat agregada assolida per les entitats agrupades a l’ABA va ser del 71,17%, més de 300 punts bàsics sobre la de 2104, quan va arribar a un 68,11%. Aquesta xifra està molt per sobre de la ràtio de liquiditat que exigeix la normativa bancària 
andorrana (el 40%).
Cap a on anem
Les dades del 2015 desmenteixen les versions més pessimistes sobre el futur del sector bancari andorrà. Els recursos gestionats creixen i la rendibilitat es manté entre les més altes d’Europa tot i el context internacional complex i les exigències regulatòries que hi ha i a les quals Andorra no és aliena.
En aquest marc, es preveu que el gener de 2017 entri en vigor la legislació en matèria fiscal que ens homologarà a la resta de banca europea. Competirem en igualtat de condicions amb la resta de bancs de la UE i països com Suïssa, Mònaco o Liechtenstein, perquè el camí cap a la transparència és l’únic possible dins del marc de l’OCDE.
La banca andorrana ja fa anys que ha iniciat un procés de transformació apostant pel camí de la transparència i l’homologació de la seva banca. Aquest camí es fa des del convenciment inequívoc i la certesa que continuarem treballant per oferir als nostres clients la millor alternativa per a la diversificació dels seus estalvis.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte