Diari digital d'Andorra Bondia

El Carnestoltes, el món a les teves mans


Escrit per: 
Roser Rodríguez Jerez

La vida és com un Carnaval, perquè volem gaudir-ne, com es gaudeix el Carnaval, és a dir amb alegria i sense cohibicions. Però hi ha circumstàncies que obliguen algunes persones a fer servir màscares i disfresses, i que jo sàpiga cap és per això més feliç.
Quan escric això, em concentro en les persones: les penes i cohibicions els impedeixen viure la vida com un Carnaval, i van amb màscares i disfresses. Estic segura que en coneixeu a molts amb aquestes característiques, i entendre’ls, més que criticar, és el propòsit d’aquest tema. Hi ha una cançó de Celia Cruz que m’agrada molt, La vida és un Carnaval. És una de les meves favorites, per les seves frases: “La vida és una bellesa i s’ha de viure.”
En una festa de disfresses, veus persones molt alegres i després et causa sorpresa descobrir que es tracta de persones que coneixes i que es comporten de manera totalment diferent en el dia a dia. Són persones que han tingut la vida com un Carnaval i només amb una màscara deixen fluir el seu jo ocult. Allà veig l’ansietat d’alguns per ser autèntics, però van amb disfresses, sense obtenir felicitat d’això.
Ser autèntic i original és molt reconfortar, i et fa viure amb tranquil·litat perquè no et veus obligat a presumir o a aparentar el que no ets.
Alguns disfressen la seva personalitat per enganyar, d’altres per temors, i dos disfresses són igualment nocives, perquè estàs desaprofitant oportunitats magnífiques de compartir amb els altres com ets tu, autèntic i original.
D’altra banda, hi ha qui s’amaga rere tres disfresses amb l’objectiu premeditat de fer mal als altres. Però us recordo que no es practica un millor viure quan es torna mal per mal. Per tant, crec que és millor enfrontar-se amb la veritat i desemmascarar els que fan mal rere les seves màscares. Perquè confrontar-los amb la veritat mai serà expressió de maldat.
Quan observo els balls del Carnestoltes m’alegren, perquè penso que transmeten alegria, et permeten ser autèntic i deixen fluir el teu interior amb ànsia de felicitat. He conegut persones que s’han sentit lletges, grasses, etc., que voldrien amagar el seu cos i rostre no amb una màscara, sinó amb una galleda. Són persones ermitanes retretes i amb complexos d’inferioritat, que es cohibeixen de tot i de tots. Per a elles la vida no és un Carnaval, sinó una presó.
Ser autèntic i original et fa despreocupar del que diran, i aprens i acceptes el que erròniament creus.
De manera que no has de pensar en cirurgies per aprimar-te, o a fer servir sabates que elevin la teva alçada, és que quan aprenguem a ser autèntics només serà important nosaltres mateixos tal com som. Ser de baixa alçada, o molt prima o molt grassa, o tenir poc pit, res d’això ens fa menys que els altres, en cas que ho permetem.
La penitència de la màscara i el Carnaval és que molta gent desaprofita la qualitat de vida perquè no s’accepta tal com és, i creu que fent servir màscares i disfresses pot posar remei a la situació, i el passar dels anys els demostra després que no ajuda gens a la felicitat viure amb el fingiment i la falsedat.
Una bona persona rere d’aquesta màscara. O també pensant en aquesta mare o pare rígids, divorciats o vidus que estan sols en la lluita per aixecar la seva llar, perquè s’amaguen rere una cuirassa dura per assumir la seva difícil responsabilitat.
És a dir, no us deixeu intimidar, ni us deixeu mirar amb prejudicis, a certes persones les actituds ho fan veure com a radical.
És moment de disfresses, màscares i ball, desfilades de carrosses, comparses, cors; xirigotes i comparses estan llestes per recórrer els carrers i les avingudes sobretot, amb molta diversió. Esperen els valents que s’atreveixin a viure la vida, és Carnaval i la festa més divertida de tot l’any, per fer riure tots els que tinguin ganes de divertir-se. ¿T’ho perdràs?
Feliç Carnaval per a tothom.

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic