Diari digital d'Andorra Bondia

Objectiu 1.200 tones


Escrit per: 
Centre Andorra Sostenible

De ben segur que ja heu sentit a parlar de la nova campanya Cada envàs compta, posa’l al groc, una iniciativa del Govern destinada a la sensibilització ciutadana per millorar la recollida selectiva dels envasos.
¿Però per què és important posar l’accent en el contenidor groc? Les darreres dades indiquen que les recollides selectives de vidre (contenidor verd) i paper i cartró (contenidor blau) estan molt consolidades i arriben respectivament a percentatges del 70% i el 66% del total de residus produïts. En el cas dels envasos només aconseguim recollir selectivament a través del contenidor groc un 14% del total.
La fita que s’ha marcat per a aquesta campanya és que a Andorra s’assoleixi augmentar el percentatge de recollida selectiva d’envasos arribant a recollir 1.200 tones a l’any, és a dir, unes 100 tones cada mes. Aquest valor, unit a assolir un 75% de recollida selectiva de vidre i un 80% de paper i cartró, situaria Andorra a la llista de països més dinàmics, actius i responsables del món en matèria de recollida selectiva.
¿I tots sabem què hem de posar al contenidor groc? Al contenidor groc s’hi dipositen envasos (i no “plàstics”, com de vegades es confon), de vuit fraccions principals i molt habituals en la nostra vida quotidiana: ampolles de plàstic (transparent com les d’aigua o refrescos, o les opaques i més dures com ara les de productes de neteja, detergents, etc.), llaunes d’alumini i de ferro com les de conserva, brics (llet, sucs, etc.), porexpan (safates, etc.), bosses de plàstic i film, pots de iogurt (si traiem l’etiqueta millor!), paper d’alumini, i finalment els taps metàl·lics (com els dels pots de vidre de les conserves) o els taps de plàstic. A més, un bon consell per fer una recollida selectiva més eficient: cal posar els envasos de manera individualitzada al contenidor groc i no dintre de bosses. D’aquesta manera se n’optimitza el transport i es faciliten les operacions de triatge.
La campanya Objectiu 1.200 tones comprèn diferents accions de sensibilització com la distribució gratuïta de contenidors per facilitar la recollida selectiva d’envasos i un concurs de fotografia per premiar el dinamisme i la creativitat de les persones, i més endavant hi haurà més sorpreses. Si voleu saber-ne més, podeu visitar el web www.objectiu1200tones.com i estar atents a les xarxes socials del Centre Andorra Sostenible i al seu web, on periòdicament us informarem de com està anant el termòmetre de tones d’envasos recollits.
Alhora, si a banda dels envasos voleu conèixer com s’organitzen les diferents recollides selectives a Andorra i què se’n fa de les fraccions recollides, us recomanem que mireu (o que torneu a veure) els capítols de Recicla’m. Aquesta sèrie de programes realitzada amb la col·laboració del ministeri de Turisme i Medi Ambient i els set comuns explica de quina manera es reciclen els residus que produïm en la nostra vida quotidiana i quin és el procés que segueixen des que es dipositen al contenidor corresponent fins que arriben a una planta de reciclatge. En els seus capítols podreu veure quin és el circuit que fan el vidre, el paper i el cartró, els envasos, els olis, les piles i els mòbils, a més de com són i funcionen les deixalleries. Els trobareu també a www.sostenibilitat.ad.

Número de vots: 64
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic