Diari digital d'Andorra Bondia
Xavier d’Areny-Plandolit, en acció a la sala de festes de la casa pairal, als anys 50. Atenció a l’atrezzo, amb gobelets, cartes i canelobre.
Xavier d’Areny-Plandolit, en acció a la sala de festes de la casa pairal, als anys 50. Atenció a l’atrezzo, amb gobelets, cartes i canelobre.

Pau-Xavier torna a cal Plandolit


Escrit per: 
A. L. / Foto: Fons Areny-Plandolit / Arxiu Nacional

L’era del Raser obre al setembre una mostra de màgia dedicada als dos il·lusionistes de la família.

Quin home, Pau-Xavier! Va ser ginecòleg, taxidermista, il·lusionista i hipnotista, autor de monografies de títol sensacional, des de Las maravillas de la magia moderna fins a Cultivo de la estética de la mujer, va embarcar-se en el negoci ruïnós d’obrir un museu de ciències naturals a Ordino -l’actual Auditori Nacional, qui ho diria, oi- i va morir el 1936 no sense abans haver inoculat el virus de la màgia en el seu fill, Xavier, l’últim de la nissaga. Aquest Xavier (1907-1982) no només va heretar la peculiar dèria paterna per la cartomància i la prestidigitació, sinó que la va superar convertint-se al segon terç del segle XX en un dels gurus de la màgia espanyola i en col·leccionista de nivell mundial.

Després hi tornem, però si en parlem ara i aquí és perquè Pau-Xavier i Xavier són els protagonistes de la pròxima i molt prometedora exposició que al setembre obrirà a l’Era del Raser, l’annex de Casa Rossell, que havia sigut el Museu Postal i es va inaugurar el 2017 amb l’alta missió d’acollir exposicions temporals inspirades en les col·leccions del ministeri. L’espai es va estrenar amb La casa Rossell: una mirada interior, que havia de durar un any i s’ha acabat eternitzant. Però l’espera potser ha valgut la pena perquè Abracadabra, que així es diu la mostra consagrada als dos Xaviers, descobrirà la faceta més marciana de dos dels nostres més il·lustres paisans.

Pensin que, segons Júlia Fernández, probablement, la màxima especialista en els dos últims Areny-Plandolit, Pau-Xavier va arribar a actuar al Lyon d’Or de les Rambles barcelonines. Joan Peruga especula a El museu de l’elefant que va arribar a debutar al Paral·lel, amb el nom artístic de Baró Màgic,  i que el seu fill, odontòleg de professió, va fundar el 1932 l’Agrupació Catalana d’Aficionats a l’Il·lusionisme, reconvertida després de la Guerra Civil en la Sociedad Española de Ilusionismo, va escriure tres obres clau de la màtèria (Anuario Español de Pretstidigitación, Bibliografía Española de Prestidigitación i Los naipes en Cataluña, aquesta última inèdita. Els anys 1949 i 1950 va organitzar els dos primers congressos màgics nacionals d’Espanya i va reunir una col·lecció de gadgets relacionats amb l’il·lusionisme única al món i que va acabar venent a un col·leccionista ianqui.

A l’Era del Raser s’exposarà el material que s’ha pogut recuperar, així com cartells, llibres i revistes, vestits, estris habituals del gremi, varetes i mocadors, però no coloms, com a mínim vius,  caixes i algun joc de gran format.

Andorra
Ordino
Pau-Xavier
Areny-Plandolit
Abracadabra
Júlia Fernández
casa rossell
Era Rossell
Mago Pop

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte