Diari digital d'Andorra Bondia
Govern buscarà pisos buits per comprar-los o llogar-los i oferir-los a preus assequibles.
Govern buscarà pisos buits per comprar-los o llogar-los i oferir-los a preus assequibles.

19 milions per comprar o llogar pisos i arrendar-los a preus assequibles


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

El Govern destinarà entre aquest any i fins al 2027 un total de 19 milions d’euros per comprar o llogar pisos que posteriorment arrendarà a preus assequibles. La mesura, que ja havia avançat el cap de l’Executiu, està inclosa en el projecte de llei d’actuacions urgents en matèria de desenvolupament econòmic, d’habitatge i d’educació i de desenvolupament dels sistemes d’informació que ahir va aprovar el consell de ministres i que ha de servir com a complement a les mesures adoptades ja per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania.

Segons ha detallat el ministre portaveu, Eric Jover, es tracta de despeses que no s’havien previst inicialment en el pressupost però que per la seva urgència no es poden ajornar fins a l’any que ve i per tant, s’inclouen al 2022 i als anys següents amb plurianuals. Entre les més destacades, les destinades a pal·liar la problemàtica de l’habitatge. Així el Govern reserva 11 milions d’euros (1 milió per a aquest any i la resta en plurianuals fins al 2024) per comprar pisos buits amb la finalitat de destinar-los al mercat de lloguer a preu assequible. També es reserven 8 milions d’euros (400.000 per al 2022 i la resta en plurianuals fins al 2027) per arrendar blocs sencers que el mateix Govern rellogarà a preu assequible. “No anem a treure oferta del mercat, sinó que busquem nova oferta”, ha destacat Jover.

El ministre ha volgut ser prudent a l’hora de determinar el nombre d’habitatges que es podrien arribar a adquirir, ja que tot just s’han començat algunes converses amb propietaris i associacions per veure la disponibilitat que hi hauria. Però tot i així, ha apuntat que en el cas dels habitatges de lloguer es podria arribar a uns 130 i que en global potser es podrien tenir a disposició uns 200 pisos nous.

Pel que fa a la gestió d’aquests immobles, ha indicat que encara no s’ha decidit del tot però que és molt probable que se n’encarregui l’Institut Nacional de l’Habitatge. Igualment, ha admès que el Govern haurà de pagar uns preus molt més elevats dels que acabaran establint en el lloguer, però que “la voluntat és anar per sota del preu de mercat i no seguir la llei de l’oferta i la demanda, perquè malauradament veiem que amb la poca oferta que tenim està sent especialment inflacionista i no ens sentim a gust amb els increments de preu que es donen”. 

El ministre portaveu ha deixat clar que l’important és poder disposar de solucions en “diferents horitzons temporals”, fet que aquesta fórmula permet, ja que es preveu trobar pisos en els quals es pugui entrar a viure immediatament, així com altres que estaran disponibles a curt termini tot i haver-hi de fer obres. Precisament sobre aquest fet i preguntat per qui assumirà el cost de les rehabilitacions en cas que faci falta, Jover ha deixat clar que s’analitzarà “cas per cas”. “Potser es pot comprar a preu més baix i que el Govern n’assumeixi la rehabilitació, o comprar a preu més alt i que ja estigui rehabilitat pel propietari”, ha exemplificat, deixant clar que “a hores d’ara tots els escenaris estan oberts”.

També lligat a la problemàtica de l’habitatge, el projecte de llei inclou una partida de 16,2 milions (800.000 per al 2022 i la resta en plurianuals fins al 2025) per construir el bloc de pisos de la Borda Nova. En total, doncs, més de 35 milions per mirar de posar solucions al problema.

Tutelats
Finalment, també s’ha previst una partida d’1,05 milions d’euros (50.000 per a aquest any i la resta en plurianuals per al 2023) per reformar dues plantes que actualment estan lliures al futur Centre Residencial d’Educació Intensiva (CREI). La voluntat és que en aquestes dues plantes s’hi habilitin una dotzena d’habitatges tutelats en el marc del Pla Integral de Salut Mental i Addiccions (Pisma). En aquest cas, el ministre ha apuntat que el projecte permetria que persones que es troben ingressades fora del país es poguessin repatriar.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic