Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, en la compareixença d’ahir al vespre.
El ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, en la compareixença d’ahir al vespre.

218 empreses han demanat ja ajuts per un import de 50 milions


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

Fins a 218 empreses i autònoms han tramitat ja la seva sol·licitud per poder accedir als crèdits tous avalats pel Govern per fer front a despeses de funcionament o a préstecs en dos dies, segons va informar ahir el ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, que va precisar que l’import global de les ajudes sol·licitades ascendeix a 50 milions d’euros.

Jover, que va destacar que la comissió tècnica ja està avaluant aquestes peticions per fer les verificacions pertinents i poder emetre “les resolucions com abans millor”, considera que la quantitat d’empreses i autònoms que han demanat els ajuda a posar de manifest “l’alt interès”, fet que també es va constatar amb les “400 persones que van seguir el seminari en línia ofert pel secretari d’Estat de Diversificació Econòmica i Innovació”.

Així mateix, i davant les diferents peticions fetes des de la patronal i també dels sindicats amb relació a noves mesures en considerar “insuficients” les incloses a la Llei òmnibus, Jover, que va assegurar que l’executiu “entén la preocupació dels empresaris i també dels treballadors”, va reiterar que l’objectiu d’aquest primer paquet de mesures era “garantir els llocs de treball i el 100% dels salaris dels treballadors”, i va insistir que el Govern “anirà prenent mesures en funció de l’evolució de la crisi”.

D’altra banda, el ministre va informar que des de l’executiu s’allargarà el permís de residència dels prop de 2.000 treballadors temporers argentins que no han pogut retornar al seu país fins al dos de maig vinent. La decisió arriba després que les autoritats argentines hagin suspès les operacions de repatriació dels seus nacionals com a mínim durant 15 dies. En aquest sentit, Jover, que va remarcar que a aquestes persones “se’ls garantirà també la cobertura sanitària mentre siguin al país”, va explicar que Afers Exteriors, amb la col·laboració d’altres ministeris, havia aconseguit tancar tres vols per al retorn de part d’aquests col·lectius, dos operats per Ibèria que havien de sortir avui mateix i diumenge de l’aeroport de Madrid, i un amb Air France que havia de sortir també diumenge des de Tolosa.

Així mateix, el ministre va detallar que s’ha contactat també amb els comuns per tal que, en cas de necessitat, puguin ajudar aquestes persones, per exemple amb la manutenció, i que també es parlarà amb les empreses per les quals han treballat per tal de mirar que se’ls pugui garantir l’allotjament.

El treball d’Afers Exteriors no és únicament facilitar la sortida dels treballadors temporers, sinó també mirar de garantir la tornada al país d’aquells andorrans i residents que són a fora. En aquest sentit, el ministre portaveu va indicar que fins a 29 persones han pogut tornar ja al Principat, 11 ho faran les pròximes hores i que s’està gestionat el retorn de 16 ciutadans més. Amb relació al registre de persones que han perdut la feina aquests dies, el ministre va explicar que ja són 206 les que s’hi han inscrit. D’aquests, va detallar Jover, 89 corresponen a contractes de temporada, 54 són indefinits, 46 tenien un contracte de durada determinada, 16 un de fix discontinu i finalment una persona tenia un contracte per sessions. Des del departament de Treball s’està contactant amb totes aquestes persones per verificar les diferents casuístiques.

Finalment, el ministre va voler destacar l’aportació de 10.000 euros que ha fet Unicef Andorra al fons de solidaritat creat amb l’obertura de comptes per part del Govern a les cinc entitats bancàries del país per tal de recollir donacions que serviran per pagar material sanitari i ajudar els col·lectius més vulnerables.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte