Diari digital d'Andorra Bondia
25 obres són declarades projectes d’interès nacional en deu anys
25 obres són declarades projectes d’interès nacional en deu anys

25 obres són declarades projectes d’interès nacional en deu anys


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: D.R.

En els darrers 10 anys el Govern ha declarat 25 obres com a projectes d’interès nacional, que segons diu la Llei general d’ordenació de territori i urbanisme en el seu article 61 són “tots aquells destinats a la construcció d’infraestructures viàries i de comunicació, a l’execució de la política hidràulica, de sanejament i energètica, a la lluita contra la contaminació i a la protecció de la natura i també a la dotació de serveis de caràcter sanitari, assistencial, educatiu, cultural, administratiu, de seguretat i protecció civil”. 
Si mirem per cronologia i en xifres val a dir que l’any en què més projectes es van declarar d’interès nacional va ser el 2015 amb cinc infraestructures, el 2010 en va tenir tres, i la resta dels anys la mitjana és de dos projectes d’interès nacional per exercici. Només el 2016 en va tenir un. En el que portem de 2017, se n’han declarat dos, la construcció d’una minicentral hidroelèctrica a Aixovall i la construcció de la plataforma esquiable a la pista de l’Avet que ha comportat dubtes per part de l’oposició política després que la família Viladomat s’hi hagi mostrat en contra i que fins i tot la Batllia hagi acceptat la demanda del soci majoritari de Saetde contra la declaració de la plataforma. 
Tot i això, des del Govern expliquen que hi ha més projectes que “es troben actualment en curs d’elaboració” i que l’executiu “aprovarà oportunament la declaració del projecte d’interès nacional, un cop hagin estat redactats completament”. 
Si es fa una anàlisi del contingut de cadascun dels 25 projectes declarats d’interès nacional, la seva majoria, un total de deu,   responen a “infraestructures viàries i de comunicació, a l’execució de la política hidràulica de sanejament i energètica i a la protecció de la natura”. Es tractaria de l’estació sismogràfica a Roca Pimes (al 2007),  l’estació depuradora d’aigües residuals nord-occidental (2008), les dues plantes de cogeneració i xarxa de calefacció urbana a Soldeu de FEDA (2009 i 2013), la construcció d’una subestació  255/110KV a la zona del riu Runer prop de la frontera (2014); el projecte “Entre Ponts” d’Escaldes, destinat a la creació i millora d’infraestructures viàries i a la dotació de serveis de caràcter cultural i la construcció de sis minicentrals hidroelèctriques a Arcalís, Soldeu, la Massana i Aixovall (2015, 2016 i 2017). 

Projectes culturals
Pel que fa a la qualificació de servei cultural, en la darrera dècada s’han declarat expressament quatre projectes d’interès nacional. Es tracta del Museu nacional al terreny situat davant la nova caserna de bombers de Santa Coloma al 2007, el del Museu nacional d’Art, en la parcel·la dels carrers Sant Salvador, la Borda i Bonaventura Riberaygua de la capital, el de l’Arxiu Nacional, Biblioteca Nacional i Museu de la Pau i la Identitat a la Massana, i el de l’Arxiu Nacional en una altra unitat d’actuació de sòl urbà no consolidat a la N-012 a la Massana. Només dos tenen caràcter expressament educatiu, es tracta de les ampliacions del centre escolar Germans Riba d’Ordino i del de Canillo, encara que també podria entrar-hi el Centre de Tecnificació d’Ordino que es va presentar com a projecte educatiu i esportiu. Expressament sanitaris i assistencials, serien el del centre sociosanitari el Cedre al 2007 i el del centre residencial en alçada medicoesportiu d’Andorra (CRAMEA). En categoria d’assistencials i també administratius entraria la nova seu de la Justícia (2010), i també la base COEX a la boca est del túnel dels Dos Valires. L’Estació Nacional d’Autobusos és catalogada com a infraestructura de comunicació. L’Estadi Nacional d’Andorra i el The Cloud són equipaments públics que s’han catalogat d’interès nacional, amb un caire cultural i administratiu,  així com també ho ha estat la plataforma de Soldeu que en arguments del Govern afegits o que complementen els supòsits que literalment diu la llei “la celebració de competicions esportives d’alt nivell forma part dels objectius d’interès públic general i que aquest projecte encaixa en els supòsits de projecte d’interès nacional regulats en la Llei general d’ordenament territorial i urbanisme, en tant que les instal·lacions esportives s’emmarquen en la dotació de serveis de caràcter educatiu i cultural”. 
Les diferències quant a la realització entre un projecte que ha estat aprovat com a projecte d’interès nacional i  un altre que no són: les previsions i disposicions contingudes en els projectes d’interès nacional, un cop aprovats i publicats, vinculen, en allò que els pugui afectar, els plans d’ordenació i urbanisme de les parròquies concernides. És a dir, des del mateix dia que la declaració de projecte d’interès nacional és publicada al BOPA, les disposicions d’aquest queden incorporades de forma automàtica i immediata a la planificació comunal. Les edificacions pròpies dels projectes d’interès nacional no estan sotmeses a l’autorització dels comuns. La llei diu que “l’execució per part del Govern de les obres i els treballs relatius a projectes d’interès nacional, un cop aprovats i publicats, no queda subjecta a llicència ni control de l’autoritat comunal”. 

interès nacional
obres
deu nays
declarades

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte