Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, ahir durant la sessió de control.
El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, ahir durant la sessió de control.

278 sancions per consum d’alcohol i drogues al carrer des de l’abril


Escrit per: 
M.S. / FOTO: F.S.

Des de l’entrada en vigor de la Llei de seguretat pública, a mitjans de l’abril passat, s’han imposat fins a 278 sancions per beure alcohol o consumir substàncies estupefaents a la via pública. 

Així ho va posar de manifest ahir el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, durant la resposta a una interpel·lació del parlamentari socialdemòcrata Roger Padreny  amb relació a l’increment dels detinguts per conduir sota els efectes de l’alcohol o drogues els darrers tres exercicis i les iniciatives previstes per l’executiu per mirar d’aturar el que va qualificar d’ “emergència nacional”.
De les sancions, 122 corresponen al consum d’alcohol, 92 a adults i 30 a menors d’edat, mentre les 156 restants, 133 imposades a adults i 23 a menors d’edat, van ser pel consum de substàncies estupefaents.
Quant a l’increment de detinguts, Rossell el va atribuir a l’augment del nombre de campanyes i al canvi en l’estratègia d’aquestes, i per tant al fet que es porten a terme un major nombre de controls, fet que ha estat possible “gràcies als nous efectius policials que s’han anat incorporant al cos els darrers anys”.
Amb relació a altres actuacions preventives, i després que Padreny acusés l’executiu d’“apostar més per la política de la sanció que per la de la conscienciació”, el titular de Justícia i Interior va recordar les campanyes i tallers que es porten a terme als centres escolars de tots els sistemes educatius del país.
D’altra banda, i responent a una pregunta del conseller general de Terceravia+Unió Laurediana+Independents Oliver Alis sobre els quatre accidents que van tenir lloc en només dos dies al túnel de la Tàpia de Sant Julià de Lòria, el ministre va explicar que des del gener del 2013 han circulat per aquesta infraestructura 46,1 milions de vehicles i que en aquest període s’han comptabilitzat 22 accidents, el que fa que l’índex de sinistralitat “sigui del 0,00000476900%”. Així mateix, Rossell, que va voler ser prudent, ja que en algun dels sinistres va haver-hi lesions i està judicialitzat, va avançar, a manca de tancar la investigació pertinent, que tres dels accidents van ser motivats per un excés de velocitat i l’altre per una distracció del conductor.

 

Montaner demana repensar el metge referent

La consellera general de Terceravia+Unió Laurediana+Independents Carine Montaner va demanar ahir un replantejament de la figura del metge referent. Montaner va assegurar que des de la posada en marxa d’aquesta via “hi ha una saturació dels metges de capçalera”, fet que comporta que la gent opti per anar a urgències i que a la vegada es col·lapsin aquestes. Aquest sistema “és un peix que es mossega la cua”, va advertir la parlamentària, que va mostrar la seva preocupació per la incidència que això pugui tenir en la qualitat de l’atenció sanitària dels pacients. 
Des de l’executiu, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va dir que “és normal que quan hi ha un canvi hi hagi dificultats”, però es va mostrar convençut que “passat un temps de queixes tot anirà bé”. Quant als problemes, el ministre va admetre que els professionals en poden tenir amb la història clínica compartida però que és un tema d’“entrenament”.

 

Ubach defensa el nomenament de la presidenta de la CNAU i diu que no percep remuneració 

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va defensar ahir el nomenament de Cristina Rodríguez, delegada permanent d’Andorra a la Unesco entre el 2011 i el 2015, com a presidenta de la Comissió Nacional Andorrana per a la Unesco (CNAU) i va assegurar que la “seva trajectòria i coneixement” l’avalen per a aquesta tasca a la vegada que va negar que Rodríguez hagués percebut cap tipus de remuneració.
Ubach responia així a una interpel·lació de la consellera general socialdemòcrata Susanna Vela sobre aquest nomenament i sobre el fet que es volgués remunerar una tasca, la de president, que fins ara tots els precedents han fet de forma altruista i que a més a més, segons els propis estatuts de la CNAU no es podria remunerar. Ubach, que va recordar que la presidència de la CNAU estava vacant des del març del 2019, va explicar que a Rodríguez se li ha encarregat la tasca de revisar els estatuts de la comissió, analitzar-ne les activitats que portar a terme així com estudiar el rol que ha de tenir en la implementació de l’Agenda 2030 al Principat. En aquesta línia, la ministra va precisar que la proposta de revisió dels estatuts ha d’estar enllestida a finals de juny i que òbviament se sotmetrà a l’assemblea general de la CNAU abans de ser elevada a Govern.

 

 

 

drogues
alcohol
CNAU
metge referent

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte