Diari digital d'Andorra Bondia
30 anys transitoris per al tabac, però el setè es reduiran els drets duaners
30 anys transitoris per al tabac, però el setè es reduiran els drets duaners

30 anys transitoris per al tabac, però el setè es reduiran els drets duaners


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Brussel·les ha acceptat la transitòria demanada pel Govern d’Andorra de 30 anys per al tabac, en la negociació d’associació amb la Unió Europea. Andorra, però, com a contrapartida, haurà de complir amb més compromisos en la lluita contra el frau i el contraban i  marcar el diferencial de preu. A més, haurà d’informar la UE sobre dades de la diversificació econòmica per reduir la dependència del tabac. Una informació que facilitarà cada cinc anys en una trobada bilateral amb la UE. Així ho va confirmar la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, com a resultat de les reunions fetes la setmana passada, a l’esmorzar de Nadal del Govern amb la premsa, realitzat ahir. Allà, el cap de l’Executiu, Antoni Martí, va voler obrir la trobada amb aquest anunci, que va titllar de “fet històric”. 
A partir de la signatura de  l’acord d’associació, es donaran aquests 30 anys de transició; els sis primers anys “es mantindrà l’statu quo i, a partir del setè any, començarà la reducció dels drets de duana”, va explicar Ubach. L’objectiu, al llarg de tot aquest temps transitori, i segons va dir la ministra, és que els drets de duana, que té com a privilegis el tabac, siguin zero.  Tot i això, queda per definir com s’intensificarà encara més la lluita contra el frau i el contraban des del Principat; una qüestió que la ministra va dir que “serà política”. Tant la ministra com el cap del Govern van manifestar que aquests resultats van ser explicats a les associacions de productors i colliters de tabac, i que els van valorar positivament. 
Aquesta pèrdua de drets duaners del tabac suposarà una reducció considerable dels ingressos de l’Estat, que es compensarà amb un increment important de les taxes especials sobre el tabac. 
CONTRA EL CONTRABAN
Ubach va explicar que, tot i que Andorra ja té instruments amb convenis bilaterals entre França i Espanya per la lluita contra el contraban, “s’han de reforçar encara més els mecanismes de control i definir la part relativa al diferencial del preu”, va dir. En aquest sentit, Martí va remarcar que podrem tenir “un diferencial del preu” amb els països veïns, però no ha de suposar “una crida al contraban”, va dir. “Nosaltres podem tenir llibertat de poder posar el nostre preu”, va manifestar Martí. Pel que fa a la lluita contra el contraban de tabac, Martí va fer una referència directa “als ciutadans que es dediquen al contraban, que n’hi ha. Hem aconseguit una fita i hem de ser respectuosos amb allò que ens han concedit”, va dir. 
A més, el cap del Govern va insistir que l’acord aconseguit en la lliure circulació de mercaderies, i sobretot amb aquest article 24, el del tabac, “és la modernització de l’acord duaner del 90”.
El cap del Govern també va remarcar que el suport dels països veïns, Espanya i França, ha estat clau per aconseguir que la UE hagi acceptat la transitòria de 30 anys. En aquest sentit, també preveu, sense marcar-la al calendari, una nova trobada amb el president de la CE, Jean Claude Juncker, per abordar qüestions polítiques de l’acord pel tabac, sobretot relacionades amb el diferencial del preu. 
 
Mantenir els monopolis
A punt de tancar aquest acord del tabac i de les mercaderies, a partir del mes vinent i durant tot el 2018, es preveu la negociació de l’altra llibertat, la de serveis. En aquest sentit, Ubach va avançar que el Govern té previst marcar una condició, que serà la de mantenir els monopolis de les telecomunicacions i de l’electricitat amb Andorra Telecom i FEDA.
Durant el 2018, es preveuen vuit sessions de negociacions i la data de finalització d’aquesta fase sobre la lliure circulació de serveis està prevista per al primer semestre del 2019, abans que acabi el mandat de Juncker. 
El proper 29 de gener se celebrarà la primera reunió amb la UE per iniciar les negociacions de la lliure circulació de serveis. En primer lloc, es parlarà del lliure establiment i de la llibertat de transport, segons va avançar Ubach. Malgrat que la ministra va dir que no hi hauria cap línia vermella en aquesta negociació, sí que va afirmar que “es vol trobar una solució perquè es puguin preservar els monopolis de les telecomunicacions i de l’electricitat”. Ubach es va mostrar confiada que aquests monopolis es puguin mantenir, si s’argumenta bé, “la UE escoltarà i ho hem de plantejar molt bé per fer pedagogia del que és Andorra”, va dir. 
Amb tot, Andorra encetarà l’any vinent una agenda de negociacions, que començarà amb la primera trobada amb la UE, el dia 29, per aquest acord de lliure circulació de serveis. També rebrà el grup de treball del Consell d’Europa, EFTA, format pels 28 estats membres, que fa el seguiment de l’acord d’associació. A més, el president del Consell d’Europa, Donald Tusk, també té previst visitar el Principat el primer semestre del 2018. El 2019 i 2020, Andorra representarà la secretaria protempore de la Cimera Iberoamericana, de la qual serà seu el pròxim 2020. A més,  l’any vinent es preveu la visita del copríncep francès Emmanuel Macron i, el proper 11 i 12 de gener, Martí visitarà Portugal. 

30 anys
tabac
drets duaners
setè
transitoris

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte