Diari digital d'Andorra Bondia
Sílvia Calvó es va mostrar “molt satisfeta” del compliment de les mesures d’estalvi.
Sílvia Calvó es va mostrar “molt satisfeta” del compliment de les mesures d’estalvi.

300 controls a empreses per les mesures d’estalvi energètic


Escrit per: 
M. S. / Foto: Demòcrates

Des del “mateix dia” que es va fer el decret de mesures provisionals de reducció del consum energètic i d’estalvi energètic de compliment obligat aplicables amb caràcter general al sector empresarial, els inspectors de Medi Ambient han portat a terme fins a 300 controls a empreses i establiments comercials per vetllar pel compliment del mateix.

Així ho ha assegurat avui la ministra Sílvia Calvó responent a una interpel·lació del president del grup socialdemòcrata, Pere López, en relació amb el consum energètic de determinats locals comercials de les avingudes Meritxell i Carlemany, a qui ha assegurat que els comerços “estan complint amb les mesures d’estalvi energètic”. 

La ministra, que ha retret a López “la formulació de la pregunta” en què demanava per “establiments molt concrets”, ha detallat que el desembre passat l’estalvi energètic del sector comercial va ser del 15,6%, complint per tant l’objectiu establert des de l’Executiu. A més, i perquè tothom està sotmès a les mesures “independentment” de quins siguin els establiments, ha detallat que les inspeccions van començar pels grans establiments i les grans cadenes.

Així mateix, Calvó, que ha evitat pronunciar-se sobre el recordatori que li ha fet López en el sentit que la disminució del consum global del desembre va ser del 3% segons les dades fetes públiques per Estadística, ha destacat que l’estalvi a l’Administració pública va arribar al 19,5% i que, en el cas de l’enllumenat públic va ser del 34%.

Pel que fa al sector empresarial, amb qui es van treballar les mesures incloses al decret i que es volia que en ser aquest provisional i tenir una durada inicial de “dos mesos” fossin “fàcilment aplicables”, l’estalvi en el consum del mes passat va ser del 10% en relació amb el mateix mes de l’any anterior.

Calvó, que interpel·lada sobre les cortines d’aire calent d’alguns establiments ha recordat que el decret no les prohibeix i que venen a suposar únicament el 10% del consum de l’establiment, ha admès que tot i els 300 controls efectuats no s’ha imposat cap sanció.

En aquest sentit, la ministra que ha incidit que es parla molt de les cortines i es descuida altres elements com per exemple les portes d’obertura i tancament automàtic que “en dies de gran afluència tenen un impacte molt important”, ha recordat que habitualment els inspectors de Medi Ambient fan una primera visita d’avís, on es fan les recomanacions escaients en funció de cada establiment i que no és fins a una segona inspecció, i si aleshores es torna a constatar un incompliment, quan se sanciona.

Gallardo nega un heliport “fet a mida” i retreu al PS que busqui generar dubtes
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha negat amb fermesa que el projecte de l’heliport nacional “s’hagi fet a mida” de l’empresa adjudicatària del concurs a la vegada que ha retret al grup socialdemòcrata que busqui generar dubtes sobre el projecte i les insinuacions sobre presumptes il·legalitats.

“No ha demanat la informació, ha fet preguntes directament insinuant que aquí hi ha hagut algun xanxullo”, ha retret al president del grup socialdemòcrata, Pere López, que en la seva intervenció inicial ha qüestionat la viabilitat del projecte, que l’adjudicatària comptés amb tots els permisos necessaris així com que el cost hagués passat dels 3,7 milions inicials estimats pel Govern a més de 10 milions i que, a més a més, l’Executiu s’hagués compromès a assumir pèrdues de fins al 75% del cost de la construcció, fet que podria suposar un impacte de 7,5 milions d’euros per a les arques públiques.

Gallardo, que ha defensat que el projecte “no presenta dubtes” i ha revelat que “no va rebre cap al·legació durant el procés d’exposició pública”, ha assegurat que no és cert que l’empresa no disposi de les certificacions per a operacions internacionals igual com tampoc ho és que no compti amb els permisos de pilotatge del model que s’utilitzarà ni que no tingui garantit el subministrament de carburant.

Així mateix, el ministre, que ha reiterat en més d’una ocasió que tot el procés ha estat “avalat per Intervenció General”, ha explicat que el pas de 3,7 a 10 milions d’euros és perquè l’empresa va presentar un projecte que “millorava” l’estimat inicialment pel Govern, amb canvi d’emplaçament inclòs, i quant a la fórmula de “mantenir l’equilibri financer” i compensar possibles pèrdues a l’adjudicatària, ha recordat que ja s’ha utilitzat en el cas dels vols a Madrid des de l’aeroport d’Andorra-la Seu d’Urgell, que no és per tant “cap invent”i que està prevista en la Llei de contractació pública.

Les explicacions del ministre no han convençut el parlamentari socialdemòcrata, que s'ha mostrat convençut que Gallardo havia ocultat informació sobre el projecte i, davant la “dubtosa utilització del diner públic”, ha avançat la voluntat de presentar una moció per tal que es debati al pròxim ple.

controls
empreses
mesures
estalvi energètic
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic