Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment del consell de comú celebrat aquest matí.
Un moment del consell de comú celebrat aquest matí.

4 milions en un pla mediambiental, que preveu un parc solar a Pal


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / Foto: Comú de la Massana

Era un compromís electoral i ara s’ha materialitzat en un pla d’accions concretes encaminades a fomentar la sostenibilitat. El Comú de la Massana ha donat el vistiplau aquest matí en consell de comú a un paquet de deu mesures que suposen una inversió de 4 milions d’euros. Segons ha explicat la cònsol major, Olga Molné, amb aquesta actuació es fa un “pas endavant” després de l’aprovació de les accions per dinamitzar la parròquia. “Si volem activar la Massana és imprescindible vetllar pel medi ambient i la qualitat de vida”, ha remarcat. 

Un dels punts inclosos en el pla preveu la potenciació de l’energia verda. És per això que de cara al 2022 es vol fer que una tercera part del consum d’electricitat de Vallnord-Pal Arinsal provingui d’energies renovables. La voluntat de la corporació és desenvolupar un parc solar (l’estudi que s’ha realitzat aconsella aquesta energia i descarta l’eòlica) que podria ubicar-se a la part alta del Cubil, tot i que l’emplaçament encara no és definitiu. 

D’aquesta manera es busca que l’estació sigui un referent en renovables, tenint en compte que els ginys mecànics consumeixen un volum elevat d’energia. El pla també recull dues mesures més en el mateix sentit com són la voluntat del Comú de fomentar i facilitar el desenvolupament de centrals hidroelèctriques i la substitució de la propera caldera de gasoil per una de biomassa.

Per altra banda, el Comú ja ha iniciat les tasques per calcular la petjada de carboni dels edificis comunals (la Closeta, els Arcs, l’Esplai, la Serradora, les Fontetes i les instal·lacions de Pal Arinsal). A més, de forma paral·lela, està dissenyant un pla de reducció i compensació de CO2. És amb aquests treballs a la mà que s’han previst tres accions. La primera és la restauració de la teulada de l’edifici comunal per millorar l’aïllament. La segona consisteix a intervenir al carrer Costes de Teixidó, limitant la circulació i introduint vegetació per elevar la qualitat de l’aire, mitjançant l’absorció de gasos contaminants. També es projecta una actuació integral a la CS-320 des del camí del Pou de Sispony fins a l’entrada de la Massana per limitar la velocitat dels vehicles, la construcció de voravies i la introducció de vegetació per millorar la qualitat de l’aire. 

A banda, s’han previst dues accions al parc natural del Comapedrosa. D’una banda, s’instal·laran nous ecocomptadors per controlar la càrrega real de visitants a l’espai. Amb aquestes dades s’analitzaran les mesures necessàries, com ara traslladar la gent a punts menys freqüentats, i si cal limitar l’accés a la zona. De l’altra, es destinarà més personal al programa de seguiment del parc.

Així mateix, el pla recull la descontaminació del sòl del camp de tir del Pla de Borràs, retirant el plom acumulat. A més a més s’establirà un sistema d’enjardinament més sostenible, apostant per plantes autòctones i de caràcter perenne i de llarga floració, i es reduirà els fitosanitaris químics en els treballs de jardineria. També s’augmentaran els punts de recollida de residus en els punts on sigui necessari. En aquest cas, una de les opcions que es valora és augmentar les freqüències de recollida. A l’últim, el Comú es compromet a col·laborar amb el Govern per minimitzar l’impacte de les actuacions que afectin els boscos de ribera dels rius, tenint en compte que és un ecosistema sensible. La majoria d’aquestes mesures es preveuen executar l’any que ve i la cònsol major ja ha anunciat que quan estiguin enllestides se’n plantejaran de noves. Molné també ha explicat que les accions s’ajusten als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) establerts per Nacions Unides.

En el consell de comú celebrat avui també s'han aprovat tres convenis amb propietaris privats per a la cessió anticipada de terrenys destinats a vialitat. Això permetrà la creació de voravies a la carretera secundària 321 entre la Massana i Sispony. La cònsol major ha remarcat que un dels objectius de l’equip comunal és comunicar els diferents quarts de la parròquia a peu. Per l’any que ve es preveu una partida pressupostària per executar les obres en aquest punt.

Finalment, el consell de comú ha aprovat definitivament les delimitacions de les propietats públiques. En el cas que no hi hagi cap recurs, aquestes s’inscriuran al cadastre. Aquest pas arriba després que la comissió del cadastre portés a terme diferents delimitacions de terrenys comunals, dels quarts i de privats. Arran d’això es va fer una aprovació provisional dels límits, que no va rebre cap al·legació. Avui s'han aprovat definitivament.

Massana
milions
pla mediambiental
parc solar
Pal

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte