Diari digital d'Andorra Bondia
Rossell i Mas, han explicat aquesta tarda el dispositiu especial al Pas de la Casa.
Rossell i Mas, han explicat aquesta tarda el dispositiu especial al Pas de la Casa.

41 agents vetllaran l'entrada del "gran flux" de visitants francesos pel Pas a partir de l'1 de juny


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: SFGA/J. A. Viladot

El dispositiu especial dissenyat conjuntament pel ministeri de Justícia i Interior i el comú d’Encamp comptarà amb un total de 41 agents de policia que vetllaran per la posada en marxa de la reobertura de la frontera francoandorrana a partir del  pròxim 1 de juny. D’aquests efectius, 20 estaran situats a la mateixa frontera i 21 a la vila del Pas de la Casa. Així ho han anunciat aquesta tarda el titular d’Interior, Josep Maria Rossell, i la cònsol major d’Encamp, Laura Mas, en una compareixença específica per explicar quines mesures es portaran a terme, donat que s’espera “un gran flux de persones i visitants a la parròquia”, ha remarcat Mas, tot i no poder precisar quantes n'entraran. 

De tota manera, la cònsol ha assenyalat que en una situació normal hi ha una mitjana de 18.000 visitants que entren al Principat pel Pas i el que sí saben és que pràcticament el 100% dels comerços obriran les seves portes l’1 de juny. A més, per part de les autoritats franceses, s’ha demanat als seus ciutadans que accedeixin al Principat “de manera esglaonada”, ha dit Mas, la qual cosa fa preveure aquesta entrada massiva de visitants francesos.

El dispositiu d’Interior
El desplegament policial combinarà patrulles a peu i amb vehicle per garantir l’ordre públic, a més de preservar la màxima seguretat dels veïns de la vila encampadana, així com dels visitants, treballadors i clients dels establiments comercials davant el coronavirus, ha explicat Rossell. Una seguretat que passarà, d’una banda, per aturar un a un els vehicles que vulguin passar la frontera i així  controlar que els seus ocupants siguin realment ciutadans francesos i, de l’altra, per vetllar pel compliment de les recomanacions i indicacions sanitàries, com ara l’ús de la mascareta o la distància de seguretat d’1,5 metres”. A més, la policia s’encarregarà de garantir la màxima fluïdesa de la circulació de vehicles i, especialment, es reservarà una zona de la duana per fer el control del flux de turismes podent fer controls simultanis de fins a 10 vehicles.

En principi, aquest dispostiu durarà tot el mes de juny, si bé podrà variar en funció de l’evolució de la crisi sanitària, de les necessitats que es presentin a la zona, i del nombre de visitants. 

L’operativa del Comú
Aquesta operativa d’Interior es coordinarà amb les mesures específiques adoptades pel Comú d’Encamp, que també ampliarà el nombre d’efectius al Pas, amb 16 agents de circulació, que faran torns de 12 hores, entre les 7 i les 19 hores. Laura Mas ha exposat que, en paral•lel, s’ha activat un grup de 27 informadors i personal de suport, format per treballadors comunals i voluntaris de la Creu Roja, que des del mateix dilluns s’ocuparan de donar informació i recordar les mesures sanitàries i de seguretat. 

En aquest sentit, la cònsol ha explicat que s’ha col•locat material informatiu en català i en francès en diferents punts del Pas. Destaquen els cartells per a fanals amb diferents recomanacions com ara l’ús de les mascaretes i de gel desinfectant, la importància de respectar la capacitat màxima a l’interior dels establiments i mantenir la distància de seguretat, així com utilitzar la voravia de la dreta i la priorització del pagament amb targeta.

Aquesta mateixa informació es reprodueix en lones ubicades a les zones de sortida dels aparcaments del Bullidor, a la plaça Coprínceps, a l’avinguda Consell General i al carrer Sant Jordi. Les indicacions també es projecten en les pantalles LED ubicades a la via publica i en uns 5.000 passamans, que complementen l’actualització de la informació a l’oficina de turisme. Així mateix, des del comú s’ha elaborat un document sobre les mesures per
prevenir el contagi de la COVID-19 durant la reobertura i que s’entregarà als comerciants juntament amb el model del cartell informatiu.

“Vull agrair als hotelers, comerciants i restauradors els esforços per adaptar-se a la reobertura amb les mesures de seguretat”, ha afirmat Laura Mas, que s’ha referit a la importància d’esdevenir “una prioritat turística de cara als nostres veïns” gràcies a les mesures de prevenció contra el coronavirus al país. Així, ha afegit la cònsol, prioritzant els criteris sanitaris per garantir una reobertura “ordenada i amb seguretat” es protegeix tant als residents com als visitants.

Pel que fa a la circulació per la via pública, la cònsol ha recordat la prohibició de l’exposició de productes a la via pública per tal de permetre el trànsit de persones per la voravia amb més facilitat. D’aquesta manera, s’eviten al màxim els encreuaments i les aglomeracions tenint en compte que s’hauran de fer les cues fora dels comerços per respectar les capacitats màximes. Alhora es fixa el sentit únic en l’accés a la benzinera Gasopas per ordenar les cues dels vehicles.

Mas ha afegit que també s’estableix el sentit únic de circulació a les voreres més estretes i, a més, es converteix en zona de vianants el carrer Major per assegurar que les voreres serveixin per fer cues. De fet, la cònsol ha assenyalat que s’ha reforçat la senyalització horitzontal amb pintura blanca al terra, indicant la direcció única d’algunes voravies i la distància de seguretat interpersonal.

Igualment, per garantir el distanciament físic d’1,5 metres, des de l’1 de juny es tancaran temporalment els serveis públics i s’habilitaran quatre cabines individuals de lavabos públics a la plaça de l’estació d’autobusos. La cònsol també ha anunciat “un reforç del servei de neteja” com es fa durant la temporada alta. 

Finalment, el Comú d’Encamp ha contactat amb els mitjans de comunicació francesos de proximitat informant de les mesures sanitàries. Precisament, per part de les autoritats franceses, s’ha demanat als seus ciutadans que accedeixin al Principat “de manera esglaonada”, ha dit Mas.

La possible gratuïtat del túnel d'Envalira, una "bona iniciativa"

Sobre la petició expressada per la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, en el sentit que el túnel d'Envalira fos gratuït, tant Rossell com Mas l'han qualificat de "bona iniciativa". Pel ministre, s'hauria de reflexionar la proposta "per veure si és possible" i negociar-ho amb la concessionària de la infraestructura. Segons la cònsol encampadana, "seria un gest important i interessant", ja que s'ha mostrat partidària que els turistes que accedeixin al país pel Pas puguin arribar a d'altres parròquies. 

De moment, cap reforç especial a la frontera hispanoandorrana

Quant a la frontera del riu Runer, segons el ministre Rossell ara per ara “no cal un reforç especial”, ja que de moment la situació es manté com fins ara, i no hi ha cap confirmació d'Espanya de si podran venir turistes de la zona sanitària de l'Alt Pirineu i Aran. Ara bé, si Espanya obrís la seva frontera, des d’Andorra “es faria el suport escaient”, ha refermat.  

Agents
vetllar
entrada
visitants
Pas
1 de juny

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte