Diari digital d'Andorra Bondia
44 famílies es beneficien de la campanya contra la pobresa energètica
44 famílies es beneficien de la campanya contra la pobresa energètica

44 famílies es beneficien de la campanya contra la pobresa energètica


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: SFGA

Un total de 44 famílies (102 persones) han estat beneficiàries d’un ajut econòmic per cobrir l’augment de la despesa en energia arran de la baixada de les temperatures en el marc de la campanya que va engegar el Govern contra la pobresa energètica. Aquesta va tenir lloc des del 16 fins al 31 de gener, però el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va assegurar que es continuarà fent un seguiment dels col·lectius més vulnerables, com poden ser les persones amb discapacitat, la gent gran i els infants.
El ministre va explicar que inicialment es va fer un seguiment de 25 persones o famílies conegudes pels serveis socials i que eren susceptibles de patir una situació de pobresa energètica. Aquesta xifra es va ampliar a 56 famílies (123 persones) 
–només tres de les quals no eren conegudes pels professionals–. Tot i així, finalment dotze d’aquestes no van requerir cap intervenció perquè podien assumir les despeses de cale­facció.
Les actuacions que s’han realitzat en les 44 famílies beneficiàries dels ajuts han consistit a facilitar la compra de radiadors i lots de llenya i avisar les companyies elèctriques que informessin abans de fer un tall de llum (un fet que ha permès que no se’n produís cap), i s’ha ofert ajuts econòmics a banda de verificar amb FEDA algunes potències contractades. Per assegurar que les llars en qüestió no passessin fred es va fer controls diaris a domicili i per telèfon.
Quant a les persones ateses, són sobretot famílies unipersonals (48%), seguides de les monoparentals (23%). De les 56 famílies valorades, corresponents a 123 persones, un 37% són menors d’edat, un 36% adults i un 18% persones amb discapacitat. Tot plegat ha suposat per al Govern una aportació econòmica de 1.263 euros per a la compra d’electrodomèstics i llenya, així com el pagament del consum elèctric. A banda, s’ha compromès 14.520 euros per al consum elèctric de les 44 famílies.
Espot va destacar que amb la coordinació entre els diferents professionals que intervenen en l’àmbit social s’ha aconseguit arribar a tots els usuaris que estan en situació de pobresa energètica. Així mateix, va dir que aquesta “prova pilot” permet instrumentalitzar protocols per al futur.

 

La nova llei manté els notaris entre 4 i 1 per 10.000 habitants 

El Govern va aprovar ahir el projecte de llei del notariat, amb el qual es completa la regulació de totes les professions jurídiques. El text modernitza i perfecciona el del 1996 i el reglament del 1998, que estaven pensats per a la transició cap al model postconstitucional. La llei manté la mateixa xifra de notaris, que s’estableix en un mínim de quatre i un màxim d’un per cada 10.000 habitants. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va recordar que a hores d’ara n’hi ha quatre i que aquest nombre ja és suficient per a l’activitat que hi ha.
El text també reforça els requisits en titulació, ja que ara es demanarà un nivell de màster en dret a banda de la superació d’unes proves i una formació inicial de sis mesos de pràctiques en una notaria. Amb tot, es preveu que si la titulació és obtinguda abans del 31 de desembre del 2015 és suficient el nivell 3 de Mates. A banda, també s’hi introdueix la formació continuada i es regula amb més precisió la selecció. La llei també inclou un nou sistema d’inspeccions, que es faran de forma rutinària per verificar que es compleixen les normes legals i deontològiques.
A més, el document estableix un període de sis mesos perquè la Cambra de Notaris fixi les normes internes de funcionament i els nous barems dels honoraris. Espot es va mostrar convençut que no hi ha la intenció de modificar substancialment els honoraris a excepció d’adaptar-los a la realitat actual, que “és molt diferent de fa vint anys”.
En el text s’enumeren, entre d’altres, les funcions dels notaris i el seu àmbit d’actuació,  es determina els requisits per exercir la professió i les incompatibilitats, i incideix en l’exercici de la professió i el règim de responsabilitat del notari.

 

Millores energètiques en sis centres escolars

En el marc del programa 3E d’eficiència energètica a les escoles, l’executiu va acordar ahir la licitació de la redacció del projecte constructiu i la direcció d’obra de sis edificis, segons va informar el ministre portaveu. Jordi Cinca va precisar que el concurs s’ha considerat urgent perquè es vol que les actuacions, fruit dels resultats preliminars de les auditories energètiques que s’estan portant a terme en els centres, es puguin fer en període de vacances escolars.
Els centres escolars auditats i on es faran els treballs per a la seva millora energètica, principalment d’aïllament, són l’Escola Andorrana de maternal i de primera ensenyança d’Encamp, l’Escola Andorrana de maternal i de primera ensenyança d’Ordino, l’Escola Andorrana de segona ensenyança d’Ordino, l’Escola Andorrana de maternal i de primera ensenyança de Sant Julià de Lòria, el Centre de Formació Professional d’Andorra i l’Escola Andorrana i Espanyola maternal i de primera ensenyança d’Escaldes-Engordany.

 

 

pobresa energètica
famílies
FEDA
seguiment
Xavier Espot
afers socials
Justícia i Interior

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte