Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre portaveu, Eric Jover, i el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d’ahir al vespre.
El ministre portaveu, Eric Jover, i el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d’ahir al vespre.

5 positius i 27 casos per diagnosticar


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

Cinc persones amb coronavirus, 27 pacients pendents de diagnosticar i més de 200 contactes de risc identificats. Aquest és el darrer balanç de la situació de l’epidèmia de la Covid-19 al país que va fer ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la doble compareixença diària amb el titular de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, per fer el punt de l’evolució d’aquest brot declarat ja pandèmia per l’OMS.
Martínez Benazet va explicar que els quatre nous casos confirmats,  que se sumen als del jove que ja va ser donat d’alta i al de la senyora de 87 anys que segueix a l’hospital tot i que “evoluciona favorablement”, corresponen a la filla i el fill de la dona ja diagnosticada, mentre que els altres dos són el turista de Madrid que ja era al centre hospitalari i una infermera del Servei Andorra d’Atenció Sanitària (SAAS). Pel que fa al marit de la filla de la dona de 87 anys, el ministre va precisar que els resultats de les proves no són concloents.
Els altres quatre resultats que van arribar ahir van donar negatiu. Es tracta de dues persones majors de 80 anys, del pacient que es troba ingressat a la unitat de cures intensives amb un quadre de pneumònia i d’un altre pacient que ja ha estat donat d’alta. Amb tot, els 8 nous casos sospitosos identificats, un d’ells un home de 55 anys amb una patologia respiratòria crònica i que es troba ingressat a la unitat de cures intensives per una pneumònia greu, van elevar a 27 els pacients en espera de ser diagnosticats.
En aquest sentit, Martínez Benazet, que està pendent també de confirmar que un cas de coronavirus detectat a Portugal és d’una persona provinent del Principat, va avançar que al marge de Madrid s’ha arribat també a un acord amb un centre de Barcelona, al mateix temps que se’n vol assolir un amb Tolosa, fet que permetrà agilitzar els diagnòstics. A la vegada, el ministre va explicar que la màquina de PCR que s’esperava per a finals de mes la podrien tenir fins i tot abans, i va recordar que els kits d’un sol ús per ajudar a fer els diagnòstics arribaran aquesta mateixa setmana.
Amb relació a l’increment dels contactes de risc, que es van disparar del centenar que hi havia al migdia als 200 que es van anunciar al vespre, el titular de Salut va llançar un missatge de tranquil·litat en el sentit que en aparèixer més casos i noves sospites “és normal també que augmentin els contactes”, i va apuntar que “els contactes dels contactes no tenen cap risc i han de seguir les recomanacions generals per a tots els ciutadans”.
D’altra banda el ministre va aprofitar les compareixences per explicar el nou protocol d’atenció que se seguirà a partir d’avui mateix, que tal com ja havia avançat busca en gran mesura “preservar els professionals de la salut”. Així, les persones que presentin símptomes respiratoris lleus s’han d’adreçar al seu metge referent, que en farà el tractament i seguiment corresponent. Per a aquelles persones que tinguin febre més alta i sensació d’ofec, el protocol estableix que han de contactar amb el 116 i que aleshores un equip del SAAS “degudament equipat” es desplaçarà al seu domicili per fer les determinacions clíniques corresponents. Així, si el pacient requereix hospitalització se’l traslladarà al centre hospitalari, i si aquesta no és necessària romandrà al seu domicili amb l’atenció mèdica corresponent. I és que “no té sentit que persones amb quadres banals siguin a l’hospital, ja que necessitarem els recursos per a persones en estats més greus”, va sentenciar el ministre.
Així mateix, les persones identificades com a contactes de risc o sospites seguiran també al domicili sota un protocol de seguiment per si acaben presentant alguna simptomatologia. En aquesta línia, el titular de Salut va explicar que els metges de capçalera atendran només a les consultes aquells casos que siguin inajornables, de manera que part del dia podran donar suport al seguiment de la Covid-19.
D’altra banda, el ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, va destacar la bona acceptació del número 188, que des de la seva posada en funcionament ja ha rebut més de 1.600 consultes, moltes de les quals amb relació a qüestions laborals. Per aquest motiu, tal com va anunciar Jover, des d’avui s’incorporarà un inspector de treball a l’equip que atén les trucades. Així mateix, Jover va explicar que moltes persones han contactat al número per oferir-se com a voluntaris, gest que va agrair, si bé va remarcar que es tracta d’un element “que s’ha de fer de forma coordinada” i va recordar que hi ha un registre de voluntaris on es poden inscriure.
El Titular de Finances va anunciar també que el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, mantindrien avui una reunió amb els agents econòmics per tal d’informar-los de les mesures per pal·liar els efectes de la crisi de la Covid-19 que es volen tirar endavant en la llei òmnibus que s’està elaborant. Així mateix, el cap de Govern també ha contactat amb Sindicatura per tal de poder celebrar una junta de presidents per exposar les línies d’aquesta llei i veure com es pot tirar endavant ràpidament.

 

 

Ministres agafant el 188

L’habilitació del 188, el telèfon d’informació general sobre coronavirus i la seva situació al país, ha comportat una mobilització de treballadors públics que han deixat tasques als seus departaments per atendre les consultes de la ciutadania. No només treballadors aporten el seu granet de sorra. També la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i la secretària d’Estat d’Afers Socials, Teresa Milà, han mirat de resoldre via telefònica els dubtes plantejats pels ciutadans.

5
positius
27
casos
diagnosticar

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte