Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, en la compareixença d’ahir.
El ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, en la compareixença d’ahir.

77 acomiadats s’inscriuen al registre de Govern el primer dia


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

Fins a 77 persones s’han inscrit al registre que ha creat el Govern per fer un seguiment dels treballadors que han perdut la feina aquests dies la primera jornada de funcionament. Així ho va explicar ahir el ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, en la compareixença per fer el punt de la situació de la pandèmia de la Covid-19 al país.

Jover, que no va voler valorar aquesta xifra argumentant que “encara és d’hora” i que “cal més detall” per tenir “una visió completa”, va precisar que fins a 35 dels inscrits són persones que treballaven al sector de l’hostaleria. Així mateix, el ministre va destacar que ara s’està fent el buidatge de les dades rebudes per tal de veure les casuístiques concretes de cada cas així com per determinar si alguns d’aquests acomiadaments han estat lligats amb la finalització de la temporada d’hivern o no i si s’ha procedit de manera legal per fer fora aquests  treballadors. Malgrat no valorar la quantitat d’acomiadats inscrits, el ministre sí que va voler fer una crida a la “responsabilitat” dels empresaris, i va recordar que la voluntat de l’executiu amb les mesures aprovades precisament “és mantenir els llocs de treball”.

Pel que fa al registre perquè els treballadors temporers poguessin fer arribar la seva problemàtica, Jover va detallar que ja s’han rebut 1.415 sol·licituds i que ja s’està fent el seguiment acurat per veure com “se’ls pot ajudar”. En aquesta línia, el portaveu de l’executiu va destacar que, a través del ministeri d’Afers Exteriors, ja s’ha aconseguit que una trentena de temporers poguessin tornar als seus països d’origen, si bé va admetre que “queda encara molta feina per fer”.

El ministre va informar també de l’obertura de quatre nous expedients a negocis que malgrat el decret que els obliga a estar tancats mantenien l’activitat. També en l’àmbit del compliment de les mesures acordades, Jover va destacar que durant el transcurs d’aquesta setmana els inspectors de comerç incidiran especialment en aquells establiments que venen productes de primera necessitat per verificar que compleixen amb les noves normes d’higiene que s’han establert.

D’altra banda, i interpel·lat sobre la demanda de la CEA Micro per tal que s’estableixi una prestació específica per als autònoms, d’uns 300 euros setmanals, per garantir-ne uns ingressos mínims mentre duri l’aturada general, el ministre va recordar que la Llei òmnibus tot just aprovada pel Consell General ja preveu mesures per als treballadors per compte propi i es consideren “suficients” en aquest moment. Amb tot, Jover no va tancar la porta a estudiar la demanda si mai calgués un nou paquet de mesures més endavant.

Quant al número 188 per atendre dubtes sobre aquelles qüestions no sanitàries lligades a la pandèmia de la Covid-19, el ministre va explicar que la majoria de trucades que es van rebre ahir anaven relacionades amb el paquet d’ajudes de la llei òmnibus. També amb els controls que fa el servei de policia. En aquest sentit, Jover va deixar clar que es tracta d’actuacions preventives en què es demana als ciutadans els motius pels quals han sortit al carrer i se’ls fan les recomanacions escaients si no són prou justificats. No obstant això, va continuar el ministre, si es veiés que hi ha “una mala praxi i incivisme” que atemptés contra les recomanacions de les autoritats sanitàries es podria sancionar per la llei de sanitat. Precisament, quant al compliment de les recomanacions, el portaveu de l’executiu va avançar que amb tota probabilitat s’aprovarà un nou decret per allargar l’aturada general més enllà d’aquest dijous quan acaba el termini previst al primer decret.

77
acomiadats
s’inscriuen
registre
Govern
primer dia

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Buenos dias somos una família de Encamp i volia Fer las provas los 3: gracias i agraim por vuestra gestio, força Andorra!!!!!!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte