Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, durant la compareixença d’ahir al vespre.
El ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, durant la compareixença d’ahir al vespre.

845 empreses sol·liciten crèdits tous per un import de 288,3 milions


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

Fins a 845 empreses i autònoms han lliurat ja al Govern la sol·licitud per accedir al programa d’ajuts dels crèdits tous per un import global de 288,3 milions d’euros, una quantitat que, com va admetre el ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, “queda lluny dels 130 milions que vam anunciar des de Govern”. 

El ministre, que va precisar que de l’import demanat 230,3 milions són per a despeses de funcionament i 58 corresponen al refinançament de préstecs i hipoteques, va destacar la diversitat del teixit empresarial i productiu del país i ho va exemplificar detallant que hi ha 87 sol·licituds que demanen quantitats superiors als 500.000 euros, a la vegada que en 325 peticions es volen ajuts inferiors a 50.000 euros.

Així mateix, el titular de Finances, que va qualificar d’“èxit” el nombre de sol·licituds rebudes i de “prova de la voluntat d’empreses i autònoms de tirar endavant”, va detallar que el 52% de l’import demanat correspon a 119 empreses del sector del comerç a l’engròs i al detall, un 19,62% a 92 societats del grup d’altres serveis i un 8,11% a les peticions de 60 empreses del sector de la construcció.
Pel que fa a la gran diferència entre l’import demanat fins ara i el previst per l’executiu, Jover va assegurar que “no el preocupa”, ja que cal “analitzar al detall les sol·licituds”, i en aquest sentit ja va avançar que algunes de les peticions no s’ajusten als criteris fixats. Així, el ministre va posar l’exemple d’una empresa petita que demana 10.000 euros per fer front a totes les despeses de funcionament per a un període de tres mesos però que a la vegada, segons l’extracte bancari aportat, “té un coixí de 32.000 euros”. 

Jover, que va recordar que “cal prioritzar” aquelles situacions de més necessitat i que en determinats casos no es donarà tota la quantitat demanada, va posar també l’exemple d’alguna empresa que, en aquest cas amb relació a les ajudes per refinançar préstecs, “demana el retorn de tot el crèdit” quan el decret preveu que siguin només tres quotes.

També es dona el cas d’empreses que presenten lloguers com a despeses de funcionament quan ja hi ha “uns descomptes específics per als lloguers”, o d’altres que inclouen en les despeses la part patronal de la cotització a la CASS quan ja hi ha una mesura en aquest sentit o fins i tot algunes “que han presentat les despeses per la totalitat de l’any”.

D’altra banda, el ministre va anunciar que l’executiu ha decidit modificar el decret dels crèdits tous, on al marge de fixar una vigència de dos mesos i no dels tres inicials, s’incorporaran algun dels suggeriments fets pel Partit Socialdemòcrata amb la voluntat de continuar en aquesta “línia de consens”. Així, va detallar Jover, s’especifica que són els tècnics i no els tres secretaris d’Estat que conformen la comissió tècnica qui analitzen les demandes i que a més a més es comptarà amb l’assessorament del Col·legi d’Economistes per “objectivar al màxim” la concessió dels ajuts. També s’ha acordat que al final del programa es farà una memòria perquè el Tribunal de Comptes pugui avaluar les xifres i també que aquests crèdits tous puguin ser tinguts en compte per les entitats bancàries com a coeficient d’inversió obligatòria.

Finalment, el ministre, que va revelar que els darrers dies l’executiu ha fet pagaments per despeses sanitàries per valor de 2,3 milions d’euros, va informar que les donacions a través dels comptes bancaris ascendeixen ja a més de 405.000 euros, i va destacar les fetes per l’Associació Marc GG (2.700 euros); el sindicat de l’ensenyament congregacional (3.000) i la Fundació Maria Maestre (50.000 euros). Pel que fa al número 828 s’han rebut ja 15.816 missatges, fet que ha permès recaptar més de 31.000 euros.

empreses
845
sol·liciten
crèdits
tous
import
288
3 milions
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic