Diari digital d'Andorra Bondia
Acceptar la negociació col·lectiva per superar el dèficit social
Acceptar la negociació col·lectiva per superar el dèficit social

Acceptar la negociació col·lectiva per superar el dèficit social


Escrit per: 
M. S. C. / FOTO: J.G.

Andorra és “un bon alumne” en el compliment dels preceptes que ha acceptat de la Carta Social Europea si es compara amb d’altres estats. El problema es troba en les carències, és a dir, allò que no ha ratificat. Ho van indicar el catedràtic en dret constitucional i expresident del Comitè Europeu de Drets Socials del Consell d’Europa, Luís Jimena, i Maria Carmen Salcedo, doctora en dret i coordinadora de la Xarxa Acadèmica sobre la Carta Social Europea del Consell d’Europa, en un acte organitzat per SDP. Aquesta darrera va deixar clar que “en línies generals Andorra no té gaires incompliments, però cal tenir en compte que li queden molts preceptes per ratificar”, alguns dels quals ha manifestat no tenir-hi cap problema.

Els principals fan referència a la negociació col·lectiva i altres articles relacionats amb el rol que poden desenvolupar els actors socials (la informació i consulta en matèria laboral o la participació en la determinació de les condicions de treball, entre d’altres). “Perquè hi hagi una democràcia social assolida hem de donar també la paraula als actors socials”, com són els sindicats i les associacions d’empresaris, va dir Jimena. Així va remarcar que “el reconeixement de drets sense garanties no té sentit” i, per tant, “la Carta Social Europea com està reconeguda no té sentit si no s’accepta el procediment més important de garantia que és el procediment de reclamacions col·lectives”. Per Jimena tot això són compromisos que s’han d’acceptar sense demora ja que en el cas contrari el país té un “dèficit social”. En aquest sentit va exposar que l’adjectiu social recollit en la Constitució no es pot considerar assolit si uns drets fonamentals en aquesta matèria no s’han ratificat.

De la seva banda, Salcedo va indicar que hi ha 20 conclusions de no conformitat i que en relació als incompliments, si Andorra no modifica la normativa qualsevol particular pot anar a un jutjat i exigir el compliment del dret.

 

carta
social
europea
Andorra
treball
laboral

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte