Diari digital d'Andorra Bondia
Una de les reunions del grup demòcrata amb els agents socials per presentar la nova legislació laboral.
Una de les reunions del grup demòcrata amb els agents socials per presentar la nova legislació laboral.

Acció Feminista posa en dubte que la igualtat sigui prioritària per a DA


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Acció Feminista Andorra va denunciar ahir que la proposició de llei qualificada de relacions laborals impulsada pel grup parlamentari demòcrata “no va en la línia d’assolir la igualtat de gènere, tal com recomanen els organismes internacionals i tal com estableix el Pacte europeu per a la igualtat de gènere 2011-2020”. 

En aquest sentit, la portaveu de la comissió laboral de la plataforma, Antònia Escoda, va retreure a Demòcrates per Andorra el doble discurs que porta a terme quan, per una banda, manté que la igualtat de gènere és una de les seves prioritats i, per l’altra, presenta un text de relacions laborals com el que ha presentat. 

“Si diuen que les polítiques d’igualtat són una prioritat comencem molt malament”, va lamentar Escoda, que va instar els demòcrates, però també la resta de formacions presents al Consell General a aprofitar el treball en comissió del text per, a través de les esmenes, incloure a la proposició de llei mesures que realment vagin encaminades a afavorir la conciliació familiar i laboral de les dones i els homes i que, en definitiva, permetin avançar a favor de la igualtat laboral.

Per aquest motiu, i tenint en compte que demà finalitza el termini per a la presentació d’esmenes al text, des d’Acció Feminista Andorra s’insta els parlamentaris a incloure a la llei “drets essencials de les treballadores i treballadors”, com són “l’equiparació de mesures de conciliació laboral i familiar”. 

Així, la plataforma demana que la baixa de maternitat i paternitat tingui una durada de sis mesos en els dos casos i que sigui d’obligat compliment, a la vegada que vol que les persones amb fills a càrrec menors de 12  anys o en el cas que es faci cura d’una persona amb discapacitat que no exerceixi una activitat retribuïda puguin tenir dret a una reducció de la jornada laboral.

Concretament, Acció Feminista Andorra proposa que la reducció de la jornada, amb la disminució proporcional del salari, pugui ser d’entre, com a mínim, un vuitè, i un màxim de la meitat de la seva durada.

Escoda va argumentar aquestes dues propostes i va remarcar que “les polítiques de conciliació de la vida familiar i laboral no haurien de tenir gènere” i que amb les diferències de la durada de la baixa de maternitat i la de paternitat ja “s’està fent una discriminació d’inici”.

La plataforma també proposa que s’estableixi l’obligació per a les empreses, a partir d’un determinat nombre de treballadors, a facilitar el servei d’escola bressol, ja que l’actual servei públic no s’ajusta a les necessitats de molts dels treballadors. En aquest sentit, Escoda, que va apostar també per potenciar el teletreball i racionalitzar i flexibilitzar els horaris laborals,  va assegurar que “més del 70% dels treballadors del país no fa festa els caps de setmana”.

Així mateix, la plataforma demana també plans d’igualtat a les empreses, l’establiment de la norma de la paritat en els càrrecs directius en empreses d’un cert nombre d’empleats, així com mesures per tal que la selecció laboral no sigui discriminatòria i el salaris siguin iguals per a homes i dones quan es desenvolupi la mateixa tasca. I és que, per Escoda, “no s’ha de considerar normal que un home i una dona que fan la mateixa feina no cobrin el mateix.

acció feminista
Demòcrates per Andorra
DA
llei qualificada de relacions laborals
igualtat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte