Diari digital d'Andorra Bondia
Les integrants d’Acció Feminista que van actuar de portaveus en la roda de premsa d’ahir.
Les integrants d’Acció Feminista que van actuar de portaveus en la roda de premsa d’ahir.

Acció Feminista retreu als partits la falta de propostes per a la igualtat


Escrit per: 
M.S.C.

No hi ha ni una sola proposta per a la igualtat de gènere en els programes electorals amb què els partits polítics concorren a les eleccions comunals; només una candidatura que anuncia la creació d’una àrea d’Igualtat i la inclusió de la perspectiva de gènere en els serveis públics i dues que diuen estar compromeses amb la igualtat. Així ho va denunciar Acció Feminista ahir. L’entitat va recordar que els comuns són una administració molt propera a la ciutadania i per això va destacar que té “molta cosa a dir” en aquesta matèria. El problema, però, és que els partits no estan compromesos en l’impuls de polítiques de gènere, van lamentar.  

Acció Feminista va detallar ahir algunes de les mesures que des dels comuns es podria impulsar per avançar vers la igualtat. Entre aquestes hi ha l’adjudicació de treballs a empreses que estiguin compromeses amb la igualtat i fer el mateix a l’hora de concedir subvencions esportives; elaborar pressupostos amb perspectiva de gènere; impulsar campanyes d’educació efectivosexual als centres de salut i a les escoles de pares i mares; afavorir l’accés a l’habitatge, tenint en compte que moltes dones són famílies monoparentals; oferir escoles bressol a preus assequibles i amb horaris compatibles amb la feina (no totes obren els caps de setmana, per exemple); impulsar la investigació sobre les aportacions històriques de les dones; revisar la programació cultural per assegurar la mateixa presència d’homes i dones artistes; més carrers amb noms de dona; millorar l’enllumenat públic i el transport públic; aplicar campanyes contra l’assetjament a les festes i deixar de subvencionar comissions de festes majors masclistes; o afavorir l’educació no sexista a les escoles bressol. Així, des de l’entitat van destacar que encara que les candidatures siguin força paritàries (tot i que de les 21 llistes només vuit són encapçalades per dones), “cal que hi hagi polítiques d’igualtat als programes”, va destacar Antònia Escoda.
Precisament, Acció Feminista va denunciar ahir que, coincidint amb les eleccions comunals, “des d’un costat i altre” s’han sentit utilitzades. D’una banda lamenten que el Govern  les ha fet sortir a la foto per “blanquejar la imatge després de portar Stop Violències a la fiscalia”. De l’altra, van negar que demanin el vot per les forces progressistes (“no el demanem per a ningú”, van dir) i també van deixar clar que no són convocants de la manifestació de divendres. 

Servei d’atenció
Acció Feminista també es va posicionar amb relació al servei d’atenció sexual i reproductiva, presentat pel Govern recentment. Creuen que és un recurs positiu perquè permetrà a les dones que vulguin avortar rebre informació i evitarà que es puguin trobar amb metges objectors de consciència. Amb tot, indiquen que no és suficient, ja que el que reclamen és la despenalització de l’avortament i que les interrupcions voluntàries de l’embaràs siguin lliures i gratuïtes al país. També exposen que el servei està “lluny” dels centres de planificació familiar que hi ha a Catalunya, per exemple. Així exposen que els recursos que s’hi destinaran no són suficients i per això el van qualificar de servei “fantasma” o “pantalla”. Per l’entitat, a més, no és una evidència que les dones tinguin la tranquil·litat d’utilitzar-lo mentre l’avortament figuri com un delicte al Codi penal, ja que aquesta situació les deixa “desemparades per la llei”.
A l’últim, Acció Feminista va fer algunes observacions a la proposta del Govern de creació de l’Observatori de la igualtat. Defensen que en l’estructura funcional d’aquest hi ha d’haver altres actors a banda de l’executiu, creuen que hauria de dependre del Consell General i que s’hauria de dotar de recursos propis. A més, proposen afegir a les seves tasques la inclusió de la perspectiva de gènere en la nova legislació, sobretot en els pressupostos de l’Estat, i dur a terme el seguiment dels convenis i tractats internacionals signats per Andorra per fer que es compleixin les resolucions i recomanacions.

 

La xarxa La Meri atén 45 dones en un any

La xarxa La Meri, impulsada per Stop Violències,  ha atès en el seu primer any 45 dones. D’aquestes, 25 vivien habitualment a Andorra i 15 eren temporeres. De les 45 dones, 21 han anat a clíniques privades de Barcelona per avortar i 19 han informat d’un avortament farmacològic. A més, 5 dones van informar que han pagat una clínica privada a Barcelona per avortar perquè portaven un fetus on la vida no era possible i Andorra no els oferia cap solució digna. La xarxa també ha ajudat econòmicament 6 dones per pagar un avortament o per fer-se una ecografia. Des d’Stop Violències es va afirmar que “continuarem lluitant pels drets de les dones i ho farem per mitjà de la sororitat”.

 

 

 

 

 

acció feminista
servei de salut sexual i reproductiva
igualtat
obervatori de la igualtat
xarxa la Meri
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic