Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra de Funció Pública i Simplificació de l’Administració, Judith Pallarés, al seu despatx.
La ministra de Funció Pública i Simplificació de l’Administració, Judith Pallarés, al seu despatx.

Acord per abordar les prejubilacions després del text de la funció pública


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

Un cop el Govern tanqui la modificació de la Llei de la Funció  Pública s’abordarà amb els sindicats la modificació de la Llei qualificada de creació i de regulació del pla de pensions de la funció pública per poder incloure la possibilitat que els funcionaris del cos general puguin prejubilar-se, una de les demandes del Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General (Sipaag), que les vincula al relleu generacional i al procés de digitalització de l’Administració.

Així ho ha avançat la ministra de Funció Pública i Simplificació de l’Administració, Judit Pallarés, que ha confirmat que “hem arribat a un acord de separar-ho de la modificació de la Llei de la Funció Pública i ho analitzarem com a cosa única dins el que seria la modificació de l’altre text”.
Pel que fa a l’abast de la modificació del text del pla de pensions, la ministra ha explicat que l’acord assolit “és que no modifiquem les regles per ningú que hagi entrat després de la llei del 2015 sinó que el que mirem és revisar algunes possibilitats d’aquells que portin molts més anys a l’Administració i aquest potser desequilibri que s’ha generat entre tots els cossos per trobar una qüestió més equitativa”. 

I tot plegat, amb la voluntat de “donar opcions a persones que porten molts anys dins l’Administració general que un cop arribin a una edat i un cert nombre d’anys puguin marxar si ho desitgen”, ha remarcat Pallarés, que ha insistit, però, que abans caldrà tancar el text de la Funció Pública, una modificació que “sempre he volgut entrar a tràmit abans d’acabar l’any però la Covid i la situació legislativa ho ha complicat”.

Quant a la petició dels sindicats de l’Administració que s’elaborés un estudi per afrontar el canvi del sistema de pensions, la titular de Funció Pública i Simplificació de l’Administració ha apuntat que s’han obert dos concursos a la vegada, un per “poder tenir una empresa que ens acompanyi en el procés de valoració de les graelles salarials que són molt antigues i també perquè tenim altres perfils nous que s’han d’incloure”, plec que inclou també “una partida d’assessorament perquè ens pugui ajudar a valorar certa informació en la qual podrem encabir segurament l’anàlisi dels costos de segons quins aspectes”.

A més, Pallarés ha recordat que la pròpia llei preveu que s’hagi d’anar fent un estudi actuarial, informe que “des d’Intervenció també es requereix”, que tot i que no tingui una vocació d’anàlisi, sí que pot ajudar també en alguns aspectes. “Disposar d’un estudi actuarial i d’una empresa que ens ajudi a fer les valoracions de la informació que ja tenim, ens ajudarà a treballar plegats amb els sindicats, que és el compromís que tenim, aquestes variables que volem definir”, ha destacat la ministra, que considera que amb “la informació d’uns” i l’“acompanyament dels altres” es podrà “arribar a fer aquesta anàlisi”.

L’executiu no es planteja externalitzar cap servei

“El Govern no ha manifestat en cap cas la demanda d’externalitzar cap equip, ni altre servei, ni treballadors públics”. Així de contundent s’ha mostrat la ministra de Funció Pública i Simplificació de l’Administració en ser interpel·lada sobre si des de l’executiu es planteja la privatització d’algun servei. Judith Pallarés sí ha admès que “és cert que cada cop, perquè contractem menys, es contracta altres serveis externs”, i en aquest sentit ha posat d’exemple el departament d’Informàtica que “treballa moltíssim amb contractes externs”. I en aquesta línia la ministra ha avançat que “és molt probable que això continuï així i no es creixi en contractació”, insistint però que “això no vol dir que desapareguin o s’externalitzin serveis”.

En relació a la petició dels sindicats de poder precisament recuperar algun servei de l’Administració en considerar que podria suposar un estalvi, Pallarés ha apuntat que es tracta d’una qüestió que “caldria analitzar des de cada departament”.

acord
abordar
prejubilacions
després
text de la funció pública

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte