Diari digital d'Andorra Bondia
Salutació de Xavier Espot i Pedro Sánchez a la porta del Palau de la Moncloa, avui.
Salutació de Xavier Espot i Pedro Sánchez a la porta del Palau de la Moncloa, avui.

Acord amb Espanya per construir una nova línia d’alta tensió


Escrit per: 
Redacció / Foto: Gobierno de España

Andorra i Espanya han acordat avui la construcció d’una nova línia elèctrica d’alta tensió entre els dos territoris, una infraestructura inclosa dins de la Planificació de la xarxa de transport d’energia elèctrica 2021-2026. Aquesta nova infraestructura incrementarà la capacitat d’intercanvi entre els sistemes elèctrics dels dos països per poder alimentar, des del sistema elèctric espanyol, les creixents demandes esperades al sistema andorrà, atès el desenvolupament econòmic present i futur, i el procés de descarbonització que Andorra està portant a terme.

Aquest ha estat un dels acords principals que s'han assolit avui en el marc de la trobada entre el president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, i el cap de Govern, Xavier Espot, que ha tingut lloc al Palau de la Moncloa per fer seguiment de la cooperació bilateral, així com de les prioritats i els reptes marcats pels dos països.

La posada en marxa de la interconnexió comportarà el desplegament d’un nou doble circuit des de la subestació d’Adrall fins a la frontera amb Andorra. Aquests treballs es coordinaran des dels respectius operadors, Red Eléctrica de Espanya (REE) i Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), garantint-se en tot moment la màxima protecció mediambiental i de la biodiversitat a les àrees d’actuació. Tal com ha afirmat el cap de Govern, Xavier Espot, paral·lelament, Andorra continuarà impulsant les infraestructures d’energia renovable necessàries per reduir la dependència energètica, contribuint així a assolir l’objectiu de neutralitat carboni el 2050.

Espot ha reconegut que es tracta d’un projecte d’inversió important per part de FEDA que s’ha de fer a través d’un conveni internacional amb Espanya perquè hi ha tota una sèrie d’inversions en infraestructures que s’han de fer en territori espanyol i amb la col·laboració amb Red Eléctrica, tal com s’ha dit, i el ministeri de Transició Ecològica. “Això ha de permetre el subministrament d’energia elèctrica durant els pròxims decennis i per tant és una condició sine qua non per al creixement econòmic del nostre país”, ha valorat el cap de Govern. A més, ha comunicat que ja hi va haver una reunió la setmana passada dels secretaris d’Estat d’energia d’ambdós països per abordar el conveni i ha anunciat que en les setmanes vinents o mesos quedarà desbloquejat.

Acord d’associació
Durant la trobada, Espot ha infomat Sánchez de l’acord polític tancat amb la Unió Europea (UE) i del treball que s’està duent a terme per finalitzar la redacció del text de l’acord d’associació i garantir que tots els acords presos a la taula de negociació estiguin degudament incorporats. La voluntat del Govern, ha explicat el mandatari andorrà, és fer públic i explicar el contingut de l’acord d’associació abans de sotmetre’l a la consulta ciutadana, prevista per la primera part del 2025.

El cap de Govern també ha expressat al president espanyol el seu agraïment pel suport rebut durant la presidència d’Espanya del Consell de la UE, el segon semestre del 2023, quan es va concloure la negociació. “En el moment àlgid de les negociacions -ha remarcat- va ajudar a desencallar tota una sèrie de qüestions que necessitaven arbitratge polític”. 

Banc d’Espanya
Pel que fa a la reunió d’Espot acompanyat pel ministre de Finances, Ramon Lladó, i el director general de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA), David Cerqueda, amb el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, s'han analitzat les modalitats de cooperació entre el Banco de España i l’AFA per facilitar l’accés a mecanismes de liquiditat als bancs andorrans després del tancament de la negociació de l’acord d’associació amb la UE.

acord
Espanya
alta tensió

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte