Diari digital d'Andorra Bondia
L'exterior del centre de recerca en immunologia que es vol en un terreny de Casa Rossell.
L'exterior del centre de recerca en immunologia que es vol en un terreny de Casa Rossell.
Interior del centre de recerca en immunologia que Grífols farà a Ordino.
Interior del centre de recerca en immunologia que Grífols farà a Ordino.
Interior del centre de recerca en immunologia que Grífols farà a Ordino.
Interior del centre de recerca en immunologia que Grífols farà a Ordino.

Acord amb Grifols per fer un centre de recerca en immunologia a Ordino


Escrit per: 
M. S. / Fotos: Govern d'Andorra

El Govern i la multinacional farmacèutica catalana Grifols han acordat treballar conjuntament en la implantació a Andorra d’un centre dedicat a la investigació en immunologia, que s’ubicarà a Ordino, en un terreny de Casa Rossell (Prat de la Farga), titularitat del Govern.

Així ho ha explicat ahir el líder de l’executiu, Xavier Espot, que ha destacat que aquest projecte “s’emmarca perfectament en el full de ruta Horitzó 23”, que precisament centrava el focus en aquelles iniciatives que “tinguessin un retorn immediat en valor afegit”, a la vegada que es tracta d’un projecte que “encaixa perfectament en la voluntat d’obrir l’economia a nous sectors”.

La voluntat de l’executiu, que participa en la iniciativa a través de la societat pública Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI) amb el paraigua de la marca Actua Empresa, i de Grifols, és que el Centre d’Investigació en Immunologia dels Pirineus esdevingui un projecte insígnia en el seu àmbit, ja que serà un dels pocs organismes de recerca dedicats a la immunologia a Europa i servirà com a centre internacional per al desenvolupament de tractaments per a trastorns del sistema immunitari. D’aquesta manera, esdevindrà un espai d’investigació pioner en totes les àrees de la immunologia que treballarà en solucions per a aplicacions terapèutiques. Disposarà d’un equipament tecnològic avançat i d’un conjunt de científics i tècnics d’avantguarda. Aquest centre d’R+D+I el lideraran prestigiosos científics multidisciplinaris que treballaran en línies de recerca pròpies i alhora promouran investigacions en línia amb altres equips de recerca internacionals. 

Així mateix, Espot ha explicat que també es preveu que el centre pugui acollir diferents equips per al desenvolupament de projectes científics específics de l’àmbit sanitari i que “els resultats de la recerca i les sinergies que es puguin crear puguin revertir preferentment en la societat andorrana”, així com també que el Principat tingui accés “de manera preferent” al catàleg de productes que pugui oferir la multinacional farmacèutica catalana.

Així, des del Govern s’ha encomanat i facultat l’ADI per pilotar la iniciativa i ara serà aquesta qui haurà de constituir una societat, conjuntament amb Grifols o una filial de la farmacèutica, per tal de desenvolupar el projecte i participar en la seva explotació posterior. 

En aquest sentit, Espot ha explicat que la futura societat estarà participada per Grifols a través de la seva filial GIANT (Grifols Innovation and New Technologies) en un 80%, i per ADI en un 20%, un percentatge que es mantindrà invariable fins i tot en el cas que en un futur pogués haver-hi una ampliació de capital, tal com ha puntualitzat el cap de Govern.

D’aquesta manera, l’executiu posarà a disposició de la nova societat el terreny del Prat de la Farga esmentat, i en cedirà l’ús per a un període de 25 anys, que serà renovable per acord de les parts per 25 anys més i així successivament, segons ha detallat Espot, que ha precisat també que el Govern es farà càrrec d’habilitar els accessos corresponents a aquest terreny. Així mateix, es farà una aportació anual de 200.000 euros, “independentment dels resultats que obtingui la societat”.

Per part de Grifols, l’acord preveu que la farmacèutica aporti els 25 milions d’euros previstos per a la construcció del centre, així com 7 milions d’euros més anualment d’inversió en recerca. El centre ocuparà únicament part de la parcel·la cedida i tindrà 6.000 metres quadrats entre superfície útil i zones verdes, segons ha detallat Espot, que ha avançat també que “arquitectònicament el centre estarà perfectament integrat i adaptat a l’entorn”. La voluntat és que la construcció pugui començar de forma immediata un cop es completin els tràmits administratius necessaris i s’espera que pugui estar operatiu el 2023 i que comenci a treballar amb una cinquantena de persones.

Així, durant els pròxims mesos es formalitzarà la cessió de l’ús dels terrenys i s’iniciarà el procés de declaració del projecte d’interès nacional. De la mateixa manera es desenvoluparan, per part de la farmacèutica, els plans arquitectònics de construcció i gestió de l’edifici així com els plans d’explotació i de recursos tècnics i humans per al compliment dels objectius del centre de recerca.

Espot, que ha agrait la participació dels ministeris de Salut, de Presidència, Economia i Empresa i d’Ordenament Territorial en el projecte així com del Comú d’Ordino, que “ha compartit el projecte amb nosaltres”, ha volgut manifestar també “el més sincer agraïment” cap a Grifols per “l’aposta que ha fet i la decisió de creure en Andorra i fer una inversió d’aquestes característiques”. I ha remarcat que l’acord assolit amb la multinacional catalana “és un exemple perfecte de col·laboració publicoprivada”.

També des de la multinacional farmacèutica s'ha valorat la iniciativa. Així,  el codirector general de Grifols, Víctor Grifols Deu, ha manifestat la seva “satisfacció” per “construir aquest Centre d’Investigació en Immunologia enclavat al sud d’Europa, en un entorn natural i inspirador com és el Pirineu andorrà”. Grifols Deu ha afegit que aquest projecte “està destinat a convertir-se en un centre internacional de primer nivell mundial que contribuirà a l’avançament del coneixement del sistema immunitari i desenvoluparà teràpies per millorar la salut i la qualitat de vida de les persones”.

Gestació del projecte
L’acord entre el Govern i Grifols es va començar a gestar la primavera passada, segons ha explicat el cap de Govern, que ha destacat que al marge de les conseqüències negatives la pandèmia de coronavirus també “ha comportat una sèrie d’oportunitats”. En aquest sentit, Espot ha precisat que la gestió de la pandèmia feta pel Principat, així com experiències com ara la prova pilot del doble test fets a tota la ciutadania “van despertar l’interès” d’empreses de l’àmbit de la salut “pel nostre país”. Així, ja a la primavera es van iniciar converses amb Grifols, interessats “per les oportunitats i avantatges” que oferia Andorra per a un projecte d’aquestes característiques i també per la “seva proximitat a la seu central” de la companyia. A l’estiu es van intensificar els treballs que han conclòs amb l’acord assolit.

Canvis legislatius per tirar endavant el projecte
El cap de Govern ha anunciat que en la sessió del consell de ministres ja s'han aprovat els canvis legislatius necessaris per facilitar la realització d’aquesta iniciativa, canvis que es tramitaran pròximament per la via d’extrema urgència al Consell General. Concretament, es modifica la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme per tal que els projectes considerats d’interès nacional incloguin les iniciatives destinades a la recerca, el desenvolupament o la innovació, així com també el Codi de l’Administració per precisar millor a qui i en quines condicions es pot cedir l’ús de béns patrimonials, tant a administracions públiques com a entitats del sector públic, que les podran cedir al seu torn a entitats participades.

acord
Grífols
construcció
Centre
recerca
immunologia
Ordino

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte