Diari digital d'Andorra Bondia
Alfons Alberca i Joana Marques van segellar ahir l’acord entre els ministeris fiscals andorrà i portuguès.
Alfons Alberca i Joana Marques van segellar ahir l’acord entre els ministeris fiscals andorrà i portuguès.

Acord per ampliar la col·laboració existent amb la Fiscalia portuguesa


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El fiscal general, Alfons Alberca, i la seva homòloga portuguesa, Joana Marques, van signar ahir un protocol de col·laboració entre la Fiscalia General de la República de Portugal i la Fiscalia General del Principat d’Andorra, que amplia la col·laboració ja existent entre ambdós ministeris públics.

En aquest sentit, Alberca, que va destacar que amb aquest acord “es tanca una mica el cercle” després dels convenis similars ja existents amb Espanya i França, va precisar que,  més enllà de l’àmbit penal, el protocol permetrà també una col·laboració en matèria civil, una qüestió que “pot ajudar molt”, per exemple, en temes de família i de menors.

I és que, com va recordar el fiscal general, el Principat té una comunitat portuguesa “molt important”, fet que comporta que part de la població d’aquí estigui estacionalment a Portugal o a la inversa, motiu pel qual aquesta col·laboració pot ser “molt positiva” en qüestions com el pagament de pensions, custòdies dels menors, abusos, incapacitacions, entre d’altres.

També, com en els casos espanyol i francès, el conveni amb la Fiscalia General de Portugal incideix en la part formativa i en el coneixement de les legislacions respectives i intercanvis d’experiències. En aquest sentit, Alberca va precisar que aquests intercanvis no els faran únicament els fiscals,  ja que Marques, a qui va agrair el gest, va oferir la possibilitat que es poguessin fer extensius a altres membres de la magistratura.

Per la seva part, la fiscal general de Portugal, que va agrair “la bona acollida” que havia tingut a Andorra, va destacar la “importància” per al ministeri públic portuguès d’aquest protocol amb el Principat, ja que permetrà “continuar la col·laboració excepcional que sempre hi ha hagut entre Andorra i Portugal”.

En aquesta línia, Marques, la primera fiscal general portuguesa que visita el Principat, va incidir en la “necessitat d’unir esforços” per “lluitar contra la criminalitat internacional” i, des d’aquest vessant, va lloar la col·laboració que “sempre ha portat a terme Andorra en matèria d’investigació criminal”. 

Així mateix, Marques, que va aprofitar l’acte per convidar Alberca a Lisboa, va assegurar que des del ministeri públic “s’és plenament conscient” de la importància de la comunitat portuguesa a Andorra i que,  per aquest motiu, “s’està molt interessat a poder continuar i ampliar aquesta col·laboració”. I, en aquest sentit, i igual com va fer el seu homòleg andorrà, va incidir en la col·laboració que es pot portar a terme en qüestions de família, un dels aspectes que més pot beneficiar els residents portuguesos al Principat.

Després de la signatura del conveni de col·laboració, i en presència del president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, Marques va signar el llibre d’honor del CSJ i va fer entrega a Casadevall d’un llibre que recull la història del ministeri públic portuguès,   així com del Palau de Justícia. El president del CSJ va lliurar a Marques un pin d’Andorra.

acord
col·laboració
Fiscalia portuguesa
Fiscalia

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte